«Πράσινο φως» στην ανάπτυξη 3.000 Αμερικανών στρατιωτών στην Ανατολική Ευρώπη τις επόμενες ημέρες έδωσε ο Τζο Μπάιντεν, κι ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγορεί τόσο τις ΗΠΑ όσο και το ΝΑΤΟ ότι προσπαθούν να τον παρασύρουν σε πόλεμο με την Ουκρανία.

 Σύμφωνα με δηλώσεις Aμερικανών αξιωματούχων στην Wall Street Journal, 2.000 στρατιώτες που βρίσκονται στο Φορτ Μπραγκ της Βόρειας Καρολίνας θα αναπτυχθούν σε Πολωνία και Γερμανία αυτήν την εβδομάδα. Επίσης, επιπλέον 1.000 στρατιώτες που αποτελούν μέρος μοίρας πεζικού με έδρα τη Γερμανία θα επανατοποθετηθούν στη Ρουμανία, στο πλησιέστερο σημείο προς τη Ρωσία που διαθέτει το ΝΑΤΟ.

Το Πεντάγωνο αναμένεται ότι θα ανακοινώσει σύντομα την ανάπτυξη και την επανατοποθέτηση στρατευμάτων, καθώς η Δύση περιμένει να δει αν η Ρωσία θα εισβάλλει στην Ουκρανία, μετά και την μετακίνηση τουλάχιστον 130.000 στρατιωτών στα σύνορά της.

 Σε αυξημένο συναγερμό 8.500 Αμερικανοί στρατιώτες

 Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος Μπάιντεν έθεσε 8.500 στρατιώτες σε καθεστώς αυξημένου συναγερμού για τυχόν προετοιμασία για μετακίνηση προς την Ανατολική Ευρώπη. Στόχος είναι να συμβάλλει στην ενίσχυση της περιοχής έναντι των απειλών που δέχεται από τη Ρωσία, αν το ΝΑΤΟ αποφασίσει να ενεργοποιήσει τη δύναμη ανταπόκρισης. Παράλληλα, το Πεντάγωνο διέταξε μερικές χιλιάδες ακόμα στρατιώτες να βρίσκονται σε αναμονή για ανάπτυξη.

 Ανάλογες προθέσεις έχει και το Αμερικανικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που αναμένεται ότι θα μετακινήσει άλλες δυνάμεις μέσα στην Ευρώπη, σύμφωνα με αξιωματούχο.

 Πάντως, αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι στόχος του Πενταγώνου είναι να αποτρέψει έναν πόλεμο στην Ευρώπη και να εμποδίσει τη Ρωσία από το να αναλάβει επιπλέον στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας. Ήδη, οι ΗΠΑ έχουν στείλει εκατομμύρια για στρατιωτική βοήθεια με τουλάχιστον έξι αποστολές στο Κίεβο.

 Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ έχουν ήδη προσφερθεί να ξεκινήσουν συνομιλίες με τη Μόσχα για τον έλεγχο των εξοπλισμών και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, προκειμένου να εκτονωθεί η αντιπαράθεση στην Ουκρανία, σύμφωνα με αποσπάσματα επιστολών που εστάλησαν στον Βλαντίμιρ Πούτιν και διέρρευσαν σήμερα.

 Τι απάντησαν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στις γραπτές εγγυήσεις που ζήτησε η Ρωσία

 Οι προτάσεις, που παρουσιάστηκαν σε επιστολές από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, ως απάντηση στις εγγυήσεις που ζήτησε η ρωσική πλευρά, καθορίζουν πλήρως και με λεπτομέρεια τομείς για μελλοντικές συνομιλίες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται τα πυρηνικά όπλα, η ανάπτυξη πυραύλων βολής και μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη, στρατιωτικές ασκήσεις, κυβερνοεπιθέσεις και διαστημικά όπλα.

 Στο πλαίσιο των προσπαθειών για να καθησυχάσουν το Κρεμλίνο, Αμερικανοί διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι είναι διατεθειμένοι να δώσουν στη Ρωσία πρόσβαση σε ΝΑΤΟϊκές βάσεις σε Πολωνία και Ρουμανία ώστε να επιβεβαιώσουν ότι δεν υπάρχουν πύραυλοι Τόμαχοκ.

 Ωστόσο και στις δύο επιστολές αναφέρεται ξεκάθαρα ότι δεν θα επιβληθεί απαγόρευση στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και δεν υπάρχει καμία αναφορά στη ρωσική απαίτηση ότι όλες οι δυνάμεις της Συμμαχίας θα αποχωρήσουν από πρώην κράτη της ΕΣΣΔ.

 

Στις επιστολές δεν αποκλείεται η πιθανότητα περιορισμού των δυνάμεων. Κάτι τέτοιο όμως καθίσταται σαφές ότι θα συμβεί μόνο υπό τον όρο της αμοιβαιότητας από τη Ρωσία, για παράδειγμα αποσύροντας δυνάμεις από Ουκρανία, Γεωργία και Μολδαβία. Επίσης, αναφέρεται ότι εάν ο Πούτιν συνεχίσει να συγκεντρώνει δυνάμεις στο κατώφλι της Ευρώπης, τότε ΝΑΤΟ και ΗΠΑ θα «αναγκαστούν» να αυξήσουν τις δικές τους, ως απάντηση.

 Τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ρωσία αρνήθηκαν να σχολιάσουν την αυθεντικότητα των εγγράφων, τα οποία διέρρευσαν σε ισπανικά ΜΜΕ. Παράλληλα, εμφανίστηκαν δορυφορικές εικόνες που φέρεται η συνεχιζόμενη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία και την Κριμαία.

 Έως και 130.000 Ρώσοι στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία

 Η κυβέρνηση Πούτιν έχει αναπτύξει έως και 130.000 στρατιώτες και στρατιωτικό υλικό κοντά στα σύνορα. Στις εγγυήσεις ασφαλείας που ζήτησε από το ΝΑΤΟ περιλαμβάνεται και η απαγόρευση ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ όπως και την αποχώρηση των συμμαχικών στρατευμάτων από πρώην χώρες της Σοβιετικής Ένωσης. Οι δυτικοί σύμμαχοι απορρίπτουν το αίτημα απαγόρευσης στην ένταξη, αλλά ζητούν σημαντικές συνομιλίες για τον περιορισμό των όπλων και διάλογο με τη Ρωσία με αμοιβαία διαφάνεια και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

 «Σε κανέναν άλλον εταίρο δεν έχει δοθεί παρόμοια σχέση ή θεσμικό πλαίσιο» αναφέρουν οι σύμμαχοι για το Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ρωσίας, στην επιστολή που δημοσίευσε η El Pais. «Ωστόσο η Ρωσία έχει διαρρήξει την εμπιστοσύνη στον πυρήνα της συνεργασίας μας και αμφισβήτησε τις θεμελιώδεις αρχές της παγκόσμιας και ευρωατλαντικής αρχιτεκτονικής», συνεχίζει.

 Παράλληλα, οι σύμμαχοι δηλώνουν έτοιμοι να εξετάσουν ρυθμίσεις ή συμφωνίες με τη Ρωσία σε θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, να συμπεριλάβουν γραπτά, υπογεγραμμένα κείμενα, για τις ανησυχίες για την ασφάλεια. Παράλληλα, οι ΗΠΑ προτείνουν την ανανέωση του Διαλόγου Στρατιωτικής Σταθερότητας με τη Μόσχα για τις συμφωνίες ελέγχου των όπλων και τον περιορισμό των επίγειων πυραύλων μέσου και μικρότερου βεληνεκούς. Ωστόσο, επαναλαμβάνουν την προειδοποίηση ότι η Ρωσία ήδη παραβιάζει τη Συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς του 1987, από την οποία η Ουάσινγκτον αποχώρησε το 2019, κατηγορώντας τη Μόσχα για ανάπτυξη απαγορευμένου τύπου πυραύλου.

 Παράλληλα, η Ουάσινγκτον προειδοποιεί ότι περαιτέρω αύξηση στις δυνάμεις ή περαιτέρω επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας θα αναγκάσουν τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να ενισχύσουν την αμυντική τους στάση.

 Ο Πούτιν κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι εργαλειοποιούν την Ουκρανία

 Η διαρροή έγινε αφότου ο Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να βάλουν τη Ρωσία σε πόλεμο με την Ουκρανία, ως πρόσχημα για την επιβολή σκληρών κυρώσεων στη χώρα του. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι χρησιμοποιεί ως εργαλείο την Ουκρανία για να εκφοβίσει τη Ρωσία και να περιορίσει την ανάπτυξή της, αγνοώντας τους νόμιμους φόβους για ασφάλεια.

 Ο Πούτιν, που μιλά σπάνια από την έναρξη της αντιπαράθεσης στην Ουκρανία τον Νοέμβριο, δήλωσε ότι ελπίζει σε διπλωματική λύση στην κρίση. Κάτι τέτοιο όμως, όπως διευκρίνισε, μπορεί να συμβεί εάν τα ενδιαφέροντα και η ασφάλεια όλων των μερών, γίνουν σεβαστά. Παράλληλα, ανέφερε ότι το Κρεμλίνο εξετάζει τις γραπτές απαντήσεις στις εγγυήσεις ασφάλειας που έδωσαν Ουάσινγκτον και ΝΑΤΟ, ωστόσο είναι σαφές ότι οι περισσότερες από τις ρωσικές ανησυχίες αγνοήθηκαν.

 «Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε στην εξεύρεση λύσης, αν και συνειδητοποιούμε ότι δεν πρόκειται να είναι εύκολο» είπε. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η άρνηση των δυτικών συμμάχων να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Ρωσίας παραβιάζει τις υποχρεώσεις τους.