Σε ανακοινώσεις αναμένεται να προχωρήσει από τον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στις 22:30 το βράδυ της Τρίτης 15 Φεβρουαρίου (ώρα Ελλάδας), σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από την κρίση στην Ουκρανία.

Παράλληλα, σε επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, συμφώνησαν πως είναι αναγκαίο να υπάρξει μια επιβεβαίωση για την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα της Ουκρανίας.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ οι ΗΠΑ δεν έχουν δει ακόμη αποδείξεις για την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τα σύνορα με την Ουκρανία».

Η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ πρόσθεσε ωστόσο ότι «θα ήταν μια καλοδεχούμενη είδηση, εάν είναι έγκυρη. Δεν έχουμε δει αποδείξεις ακόμα».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, τόνισε πως η χώρα του δεν επιθυμεί να ξεσπάσει ένας πόλεμος με επίκεντρο την Ουκρανία, ενώ επισήμανε ακόμη ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Πούτιν: Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο στην Ευρώπη - Σολτς: Υπάρχει ακόμη ελπίδα 

Μιλώντας μετά τη συζήτησή του με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο Πούτιν είπε πως η Ρωσία «δεν θέλει πόλεμο στην Ευρώπη», αλλά και ότι δεν έχει λάβει εποικοδομητική απάντηση στις προτάσεις που έχει θέσει. Επίσης, αναφέρθηκε στο Ντόνμπας, λέγοντας πως στην περιοχή αυτή διεξάγεται μια «γενοκτονία» και πως στην Ουκρανία παρατηρούνται σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου έρχονται έπειτα από την ανακοίνωση της Μόσχας σχετικά με μία επικείμενη μερική απόσυρση στρατευμάτων από τα σύνορα της Ουκρανίας, την οποία ο ίδιος επιβεβαίωσε. «Θέλουμε ένα πόλεμο ή όχι; Φυσικά όχι», ήταν η απάντηση του Πούτιν, όταν ρωτήθηκε από την Deutsche Welle για το αν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός πολέμου στην Ευρώπη.

«Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο και καταθέσαμε τις προτάσεις μας για μια διαδικασία συνομιλίων, που θα πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει ίση ασφάλεια για όλους περιλαμβανομένης της χώρας μας δήλωσε, ο Ρώσος πρόεδρος. Επίσης, εξέφρασε τη λύπη του για το ότι η Μόσχα δεν πήρε μια εποικοδομητική απάντηση από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στις προτάσεις που έκανε για τις εγγυήσεις ασφαλείας,

Παρόλα αυτά, είπε ότι η Ρωσία βλέπει στις απαντήσεις που έλαβε από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ «μερικά στοιχεία, τα οποία μπορούν να συζητηθούν». Προσέθεσε, ωστόσο, ότι «είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό μόνο συζητώντας συνολικά εκείνα τα βασικά ζητήματα τα οποία είναι για μας πρωταρχικής σημασίας».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Πούτιν, η Μόσχα υπολογίζει ότι ο διάλογος θα διαμορφωθεί με τον ακόλουθο τρόπο. «Ανάλογα με το πως θα εξελίσσεται ο διάλογος, θα εξελίσσεται και η κατάσταση και σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, τα οποία ανησυχούν και εσάς και εμάς», επισήμανε.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η χώρα του ενημερώθηκε για το ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στο εγγύς μέλλον, αλλά ότι το Κρεμλίνο δεν θεωρεί ότι αυτή η διαβεβαίωση είναι αρκετά καλή και ότι θέλει να επιλυθεί το θέμα στο σύνολό του τώρα.

«Να πάρει η ευχή, είναι υποχρέωσή μας να αποτρέψουμε μια πολεμική κλιμάκωση!», δήλωσε από την πλευρά του ο καγκελάριος Σολτς. Ακόμη, μετά τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε πως η διπλωματία δεν έχει εξαντλήσει ακόμη τις δυνατότητές της και πως η ανακοίνωση της απόσυρσης των στρατιωτικών δυνάμεων «είναι ένα καλό σημάδι» και εξέφρασε την ελπίδα πως θα ακολουθήσουν περαιτέρω κινήσεις αποκλιμάκωσης. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι «σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, σίγουρα ξέρουμε τι να κάνουμε».


«Είναι σίγουρα πιθανό να βρούμε λύση. Όσο δύσκολη και σοβαρή κι αν φαίνεται πως είναι η κατάσταση, αρνούμαι να πω ότι δεν υπάρχει ελπίδα», είπε ο Γερμανός καγκελάριος. Ακόμη, επανέλαβε ότι η εδαφική ακεραιότητα είναι «αδιαπραγμάτευτη» και εξέφρασε την επιθυμία του να υπάρξει διάλογος. «Οι συνομιλίες δεν πρέπει να φτάσουν σε αδιέξοδο» πρόσθεσε και τόνισε πως η «βιώσιμη ασφάλεια της Ευρώπης μπορεί να επιτευχθεί μόνο από κοινού με τη Ρωσία».

Επίσης, ο Σολτς είπε ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του προκειμένου να διασφαλίσει την ανεμπόδιστη ροή του φυσικού αερίου από την Ουκρανία.

«Για τη δική μου γενιά ένας πόλεμος στην Ευρώπη έχει καταστεί αδιανόητος. Οι πολιτικοί πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνει και έτσι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αντίδραση της Δύσης σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας, ο Γερμανός καγκελάριος επανέλαβε ότι οι σύμμαχοι «γνωρίζουν σίγουρα τι πρέπει να γίνει», για να προσθέσει: «Η εντύπωσή μου είναι ότι το γνωρίζουν και όλοι οι άλλοι».


Διαρκείς οι επικοινωνίες των ηγετών

Επίσης, εκτός από τη νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι πρόεδροι Μπάιντεν και Μακρόν, οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ, προχώρησαν με τη σειρά τους σε παρόμοια κίνηση.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπενθύμισε ότι στην προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία τους, το Σάββατο, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν «να παραμείνουν σε επαφή». Η πηγή αυτή δεν διευκρίνισε πόσο διάρκεσε η σημερινή τηλεφωνική συνομιλία τους.

Επίσης, ο Iταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, είχε σήμερα το μεσημέρι τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις της ουκρανικής κρίσης. Ο Ιταλός πρωθυπουργός επανέλαβε την ξεκάθαρη στήριξη της χώρας του στην εδαφική ακεραιότητα και στην κυριαρχία της Ουκρανίας. Προέκυψε, επίσης, ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά τη σημασία της ενίσχυσης των κοινών προσπαθειών, με στόχο μια διαρκή και βιώσιμη επίλυση της κρίσης, με την παράλληλη διατήρηση ενός διαύλου διαλόγου με τη Μόσχα.

Τέλος, όπως υπογράμμισε η Προεδρία της κυβέρνησης της Ρώμης, «στα πλαίσια της έντονης διπλωματικής δραστηριότητας της χώρας του, σε συνεργασία με τους συμμάχους και τους εταίρους της, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο βρίσκεται σήμερα στο Κίεβο, για συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα.

ΝΑΤΟ: Κανένα ουσιαστικό σημάδι αποκλιμάκωσης από πλευράς Ρωσίας

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αναφορικά με τις εξελίξεις στο ουκρανικό μετά τα πρώτα θετικά σήματα από τη Ρωσία, αλλά κάλεσε το Κρεμλίνο να αποδείξει εμπράκτως τη βούλησή του για αποκλιμάκωση.

«Υπάρχουν ενδείξεις από τη Μόσχα ότι η διπλωματία θα πρέπει να συνεχιστεί. Αυτό δίνει λόγους για συγκρατημένη αισιοδοξία. Όμως μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει οποιαδήποτε ένδειξη αποκλιμάκωσης στο πεδίο από τη ρωσική πλευρά», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας πριν από τη διήμερη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει καμία αποκλιμάκωση στο έδαφος, ούτε σημάδια μειωμένης ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στα σύνορα της Ουκρανίας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου, για να προσθέσει: «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τι κάνει η Ρωσία».


«Δεν αρκεί να μετακινήσουν στρατιώτες, πρέπει να αποσύρουν εξοπλισμό»

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε νωρίτερα ότι ορισμένες μονάδες «έχουν ήδη αρχίσει να απομακρύνονται μέσω δρόμων και του σιδηροδρομικού δικτύου και θα κατευθυνθούν προς τις στρατιωτικές τους βάσεις σήμερα».

Όμως, ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι ακόμη και αν η Ρωσία αποσύρει στρατεύματα, θα πρέπει επίσης να αποσύρει βαρύ εξοπλισμό, προκειμένου οι κινήσεις αυτές να ισοδυναμούν με πραγματική αποκλιμάκωση. «Αυτό που βλέπουμε στο έδαφος, από την περασμένη άνοιξη, είναι ότι μετακινούν δυνάμεις», προσέθεσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ και εξήγησε ότι η αποχώρηση σήμερα στρατευμάτων δεν συνοδεύτηκε από την απόσυρση εξοπλισμού. «Η μετακίνηση δυνάμεων δεν αντιπροσωπεύει πραγματική αποκλιμάκωση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει μέσα και γύρω από την Ουκρανία μια μάχιμη δύναμη που δεν έχει προηγούμενο μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Όλα είναι τώρα στη θέση τους για μια νέα επίθεση. Όμως η Ρωσία εξακολουθεί να έχει το χρόνο να κάνει πίσω, να σταματήσει να προετοιμάζεται για πόλεμο και να αρχίσει να εργάζεται για μια ειρηνική λύση», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ και συμπλήρωσε πως η υφιστάμενη κατάσταση είναι «η πιο σοβαρή κρίση ασφαλείας που έχουμε αντιμετωπίσει εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να περιμένει μια ρωσική απάντηση στις προτάσεις της συμμαχίας για την ασφάλεια. «Ελπίζουμε ότι θα λάβουμε σύντομα από τη Ρωσία μια απάντηση στην επιστολή μας», δήλωσε.