Μια χαλαρή συζήτηση με τους δημοσιογράφους Πολ Άντερσον και Στήβεν Τζόουνς, σε podcast που αναρτήθηκε στα μέσα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

 Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε από το μεταναστευτικό και την εργαλειοποίησή του, την άμυνα και την ασφάλεια στην Ευρώπη μέχρι τις μαγειρικές του ικανότητες, το επάγγελμα που θα ακολουθούσε σε μια άλλη ζωή και την επιθυμία να επιστρέψει στο Κολλέγιο της Ευρώπης στην Μπριζ.

Τα κοινά προβλήματα, όπως είναι το μεταναστευτικό, απαιτούν κοινή ευρωπαϊκή λύση, τόνισε ο κ. Σχοινάς, ενώ κληθείς να απαντήσει στο ρόλο των διακινητών μετά τη μαρτυρία νεαρού Αφγανού πρόσφυγα που μένει στο Βέλγιο, υπογράμμισε ότι μεταξύ των βασικών στόχων του Σχεδίου για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο είναι η πάταξη των δικτύων που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο για τους περάσουν στην Ευρώπη.

 «Ανοιχτά εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, ενισχυμένος έλεγχος στα εξωτερικά»

«Η Σένγκεν είναι το κόσμημά μας. Προτείνουμε λοιπόν, μια σειρά κανόνων. Πρώτα απ’ όλα εισάγοντας αυτή τη νέα έννοια της εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών, κάτι το οποίο είδαμε πρόσφατα στα ανατολικά εξωτερικά μας σύνορα και το οποίο είναι ένα νέο φαινόμενο το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Εν συνεχεία, διαβεβαιώνοντας ότι το κλείσιμο των εσωτερικών μας συνόρων θα ληφθεί ως έσχατη λύση και θα κρατήσουμε τα εσωτερικά σύνορα της Ένωσής μας ανοιχτά, ενισχύοντας ταυτόχρονα τον έλεγχο στα εξωτερικά μας σύνορα» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

 Σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση Μακρόν για Συμβούλιο Σένγκεν, σημείωσε ότι «είναι καταπληκτική ιδέα. Βλέπουμε την ιδέα για περισσότερη πολιτική διακυβέρνηση στη Σένγκεν ως στοιχείο που μπορεί να επιταχύνει τη δουλειά μας και τις προτάσεις μας. Θα μας βοηθούσε να εστιάσουμε σε όλες τις πτυχές που έχουν σχέση με τη Σένγκεν, τα σύνορα, τον Frontex, τη διαλειτουργικότητα των βάσεων δεδομένων και τις μεταρρυθμίσεις της Σένγκεν».

 Επίσης, όσον αφορά το διαμοιρασμό του βάρους του μεταναστευτικού για τις χώρες πρώτες υποδοχής, επισήμανε ότι είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων της γαλλικής προεδρίας για την οποία γίνονται συζητήσεις.

 Κοινή ευρωπαϊκή λύση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

Επιπροσθέτως, ο Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε ότι «τα δραματικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στα ανατολικά εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, στην κρίση της Λευκορωσίας, βοήθησαν μερικά από τα κράτη-μέλη να καταλάβουν ότι η αλληλεγγύη και η ευθύνη και η κοινή διαχείριση των συνόρων είναι ζητήματα τα οποία προκαλούν κοινή ανησυχία. Όλα τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινή ευρωπαϊκή λύση».

 Στο podcast φιλοξενείται κι ο Ραμίν Σαμαντζάι, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, ο οποίος περιγράφει την περιπέτειά του να φτάσει στην Ευρώπη περνώντας από Πακιστάν, Ιράν, Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία, όταν ήταν ακόμη παιδί. Έπειτα από 13 χρόνια ακόμη δεν μπορεί να ξεχάσει τα τεράστια κύματα που χτύπησαν τη βάρκα που μετέφεραν εκείνον και ακόμη 12 άτομα από την Τουρκία στην Ελλάδα. Τότε νόμιζε ότι θα πεθάνει. Όμως για εκείνον οι διακινητές που, όπως αναφέρει, ζητούν από 1.000 μέχρι και 10.000 ευρώ, είναι εκείνοι που τον βοήθησαν να αναζητήσει μια καλύτερη ζωή παρότι γνωρίζει ότι είναι κάτι παράνομο και ζητεί από την Ευρώπη να κάνει τα πράγματα πιο απλά για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

 Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει ότι «μιλώντας για τη χώρα που γνωρίζω καλύτερα, έχουμε 50.000-60.000 ανθρώπους οι οποίοι έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες και είναι άνθρωποι που ζουν υπό τους νόμους της ΕΕ για το άσυλο και πιστεύω ότι έχουμε καθήκον να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να έχουν ευκαιρίες, όσον αφορά στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην κατοικία, αλλά έχουμε καθήκον να σεβαστούμε τον τρόπο ζωής μας, το μοντέλο της κοινωνίας που εκπροσωπούμε» και τονίζει ότι πρέπει να σπάσει το μοντέλο επιχείρησης των διακινητών, οι οποίοι εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο.

 Επίσης, ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη αυτονομία και ανθεκτικότητα όσον αφορά στην ασφάλεια στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι «χρειαζόμαστε χρόνο για να κατευθυνθούμε προς νέα πεδία στην ασφάλεια και την άμυνα. Θα πάρει χρόνο αλλά θα γίνει». Σημείωσε ότι οι υβριδικές απειλές «είναι ένα νέο πεδίο απειλών. Η Ευρώπη είναι στο στόχαστρο». «Πρέπει να είμαστε πιο επιθετικοί. Πρέπει να χτίσουμε υποδομές για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών» προσέθεσε.

 Σε μια άλλη ζωή, θα ήμουν δημοσιογράφος ή θα δίδασκα

Αφήνοντας στην άκρη την επικαιρότητα και την Επιτροπή, οι δύο δημοσιογράφοι έθεσαν πιο προσωπικές ερωτήσεις στον κ. Σχοινά. Αρχικά, ρωτήθηκε για το βιβλίο που διάβασε πρόσφατα, απαντώντας: «Μόλις τελείωσα ένα βιβλίο της Αν Απλμπάουμ, Twilight of Democracy, και μόλις ξεκίνησα ένα άλλο του Μαρκ Μαζάουερ για την ελληνική επανάσταση και τη δημιουργία της Ευρώπης. Και τα δύο πολύ συναρπαστικά, πολύ ενδιαφέροντα». Όταν ρωτήθηκε για το τι θα ήθελε να κάνει μετά τη θητεία του στην Κομισιόν ανέφερε: «Θα ήθελα πολύ να πάω εκεί που ξεκίνησα. Στο Κολλέγιο της Ευρώπης, στην Μπριζ. Θα ήμουν χαρούμενος εάν μπορούσα να πάω πίσω στο Κολλέγιο και να συνεχίσω να μιλάω με νέους Ευρωπαίους, όπως έκανα 35 χρόνια πριν. Και οι δύο προηγούμενοι συνάδελφοί μου, η Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Χερμαν Βαν Ρομπάι το έκαναν, γιατί όχι κι εγώ». Όσο για το τι δουλειά θα ήθελε να κάνει στην Επιτροπή, εάν δεν είχε τη θέση που έχει, απάντησε: «Στην πραγματικότητα, τη δική μου. Αυτή είναι η δουλειά των ονείρων μου».

 Ο Μ. Σχοινάς απάντησε για το τι επάγγελμα θα ήθελε να κάνει σε μια άλλη ζωή. «Νομίζω ότι θα απολάμβανα να διδάσκω ή να έκανα τη δική σας δουλειά, του δημοσιογράφου. Δεν το έχω κάνει ποτέ. Δεν έχω διδάξει ποτέ, δεν έχω δουλέψει ποτέ ως δημοσιογράφος, αλλά έχω συναντήσει πολλούς ακαδημαϊκούς και πολλούς δημοσιογράφους στη ζωή μου και πιστεύω ότι θα το απολάμβανα. Σε μια άλλη ζωή πιστεύω ότι θα μου άρεσαν αυτά τα δύο επαγγέλματα» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

 Σχοινάς: Θεωρώ εαυτόν ειδικό στις αγκινάρες

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς ρωτήθηκε ακόμη και για το ταλέντο του στη μαγειρική και το τι του αρέσει να ετοιμάζει στην οικογένειά του. «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ανακάλυψα και πάλι ότι έχω κάποιες μαγειρικές ικανότητες και τώρα θεωρώ τον εαυτό μου ειδικό στις αγκινάρες. Έχω μία συνταγή για αγκινάρες με σως λεμονιού που είναι ελληνική συνταγή με μία πινελιά βρυξελλιώτικη θα έλεγα». Ωστόσο, όπως ομολόγησε, ο στόχος που είχε θέσει τη νέα χρονιά για πιο υγιεινά γεύματα δεν έχει επιτευχθεί. Σχετικά με τα αγαπημένα του μουσικά άλμπουμ, σημείωσε ότι «το αγαπημένο άλμπουμ μου είναι το πρώτο των Dire Straits του 1978 και το Synchronicity των Police. Αυτή είναι η γενιά μου, δεν μπορώ να κάνω κάτι».

 

Οι αγαπημένοι ηθοποιοί και ταινίες

Αγαπημένη του ηθοποιός από την άλλη, όπως ανέφερε, είναι η Μαριόν Κοτιγιάρ, και από άντρες ο Άντονι Χόπκινς και ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις. «Εντυπωσιάστηκα πολύ από τη λίστα του Σίντλερ και τώρα που έχω ευθύνη για τη μάχη κατά του αντισημιτισμού, αυτή η ταινία είναι ίσως το μόνο θετικό σημάδι στις μαύρες σελίδες του ολοκαυτώματος» συμπλήρωσε.