Έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, σε περίπτωση που αυτή πραγματοποιήσει εισβολή στην Ουκρανία είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με όσα είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στη συνάντηση των ΥΠΕΞ, σήμερα, στις Βρυξέλλες.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι υπάρχει στήριξη για οποιαδήποτε διπλωματική προσπάθεια, στην ουκρανική κρίση, ενώ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα επισήμανε ότι «η δουλειά έχει γίνει».

«Είμαστε έτοιμοι όταν έρθει η ώρα», ανέφερε εκφράζοντας την ελπίδα ωστόσο ότι δε θα φτάσει η στιγμή των κυρώσεων.

Το ρωσο-ουκρανικό ζήτημα και αυτό της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης είναι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Σε σχέση με το θέμα Ρωσίας-Ουκρανίας, ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε στη συζήτηση που θα έχουν οι Υπουργοί με τον Ουκρανό ομόλογό τους Ντμίτρο Κουλέμπα.


Σκληρές κυρώσεις

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποκάλυψε κάποιες λεπτομέρειες για τις κυρώσεις που ενδέχεται να επιβληθούν στη Ρωσία σε περίπτωση που εισβάλει στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θα αποκοπεί από τις διεθνείς χρηματαγορές και θα της επιβληθεί εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων.

«Η Ρωσία ουσιαστικά θα αποκοπεί από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Κυρώσεις θα επιβληθούν «σε όλα τα προϊόντα που παράγουμε και τα οποία η Ρωσία έχει ανάγκη για να εκσυγχρονίσει και να διαφοροποιήσει την οικονομία της», εξήγησε η επικεφαλής της Κομισιόν.

Η ίδια υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις θα επιβληθούν μόνο εφόσον η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, απορρίπτοντας την έκκληση που διατύπωσε το Σάββατο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την άμεση λήψη μέτρων.

«Η κίνηση της επιβολής κυρώσεων είναι τόσο τεράστια και έχει τόσες επιπτώσεις που γνωρίζουμε ότι πάντα πρέπει να δίνουμε στη Ρωσία μια ευκαιρία να επιστρέψει στη διπλωματία και το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εξάρτηση της Ρωσίας από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων αποτελεί την αδυναμία της.

«Αποτελούν τα δύο τρίτα των εξαγωγών της και ο μισός προϋπολογισμός της Ρωσίας προέρχεται από αυτές», σημείωσε.

Η Μόσχα πρέπει να εκσυγχρονίσει την οικονομία της και «αυτό ακριβώς δεν θα είναι πλέον εφικτό», αν της επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις, κατέληξε η φον ντερ Λάιεν.