Στόχους σε ολόκληρη την Ουκρανία πλήττουν οι δυνάμεις της Ρωσίας καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν ορκίστηκε να «αποστρατικοποιήσει» τη γειτονική χώρα.

 O Ρώσος πρόεδρος σφυροκοπά την Ουκρανία θέλοντας να αντικαταστήσει την ηγεσία της, πυροδοτώντας τη χειρότερη μεταπολεμικά κρίση ασφάλειας στην Ευρώπη και με τη Δύση να ετοιμάζει σφοδρές κυρώσεις.

 Πρόκειται για ολοκληρωτική εισβολή από βορρά, νότο και ανατολή, όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις χτυπούν το Κίεβο.


  

Ρωσικοί πύραυλοι κρουζ έπληξαν στρατιωτικές υποδομές κοντά στο Κίεβο

Δύο πύραυλοι κρουζ έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή του Κιέβου, σύμφωνα με Ουκρανό ανώτερο αξιωματούχο που επικαλέστηκε πληροφορίες από το Γενικό Επιτελείο της χώρας.

 Στο ανατολικό μέτωπο σφοδρές μάχες διεξάγονται κοντά στο Χάρκοβο. «Η κατάσταση στην κατεύθυνση του Χάρκοβο είναι δύσκολη, αλλά οι αμυντικές δυνάμεις της Ουκρανίας αποκρούουν τον επιτιθέμενο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατός.

 Ρωσία-Ουκρανία: Πολεμικά ελικόπτερα πετούν πάνω από το Κίεβο

Σύμφωνα με βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο twitter, με τους χρήστες να υποστηρίζουν ότι είναι από το Κίεβο, διακρίνονται στρατιωτικά ελικόπτερα πάνω από την πόλη. Μάλιστα αναφέρουν πως πρόκειται για ρωσικά ελικόπτερα.

 Συνετρίβη ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος με 14 επιβαίνοντες κοντά στο Κίεβο

Ένα στρατιωτικό αεροσκάφος της Ουκρανίας με 14 επιβαίνοντες συνετρίβη νότια του Κιέβου, ανέφεραν οι υπηρεσίες διαχείρισης εκτάκτων αναγκών της χώρας, σημειώνοντας ότι προσπαθούν ακόμη να διαπιστώσουν πόσοι σκοτώθηκαν.

 Το αεροσκάφος συνετρίβη περίπου 20 χλμ. νότια του Κιέβου εν μέσω αναφορών για πολλαπλές επιθέσεις γύρω από την πρωτεύουσα. 

Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν αεροδρόμιο στο Κίεβο

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών η Ρωσία κατέλαβε το διεθνές αεροδρόμιο Antonov στο Χοστομέλ, σε απόσταση μόλις 15’ δυτικά του περιφερειακού του Κιέβου, μετά από επίθεση με ελικόπτερα Mi-8.

 Ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντολιάκ, είπε ότι διεξάγονται σφοδρές μάχες στο αεροδρόμιο, που απέχει κάπου 35 χλμ από το Κίεβο. Η ρωσική επίθεση μπορεί να αποσκοπεί στη μεταφορά αερομεταφερόμενων ρωσικών δυνάμεων και μια επίθεση στην κυβέρνηση, πρόσθεσε. Τόνισε δε ότι ένας από τους στόχους του Πούτιν είναι «να απομακρύνει την ηγεσία» της Ουκρανίας και κάλεσε τους δημοσιογράφους να εγκαταλείψουν το κτίριο της προεδρίας στο κέντρο του Κιέβου.

 «Καταρρίψαμε ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα», λέει η Ουκρανία

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι κατέρριψε τρία ρωσικά ελικόπτερα.

Η είδηση έρχεται λίγες στιγμές αφότου αξιωματούχοι των συνόρων δήλωσαν ότι ελικόπτερα επιτέθηκαν στο Gostomel – μια στρατιωτική βάση κοντά στο Κίεβο.

Δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για τα ίδια εναέρια μέσα που το υπουργείο Εσωτερικών ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε. Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι των συνόρων υποστηρίζουν πως ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να εισέλθει στο Κίεβο.

 Κρεμλίνο: Η επιχείρηση θα διαρκέσει όσο χρειαστεί για να επιτευχθούν οι στόχοι μας

Η Ρωσία εξαπέλυσε μπαράζ επιθέσεων σε ολόκληρη τη χώρα με πυραύλους, αεροπορικές επιθέσεις και βολές πυροβολικού τα χαράματα, ενώ σε εξέλιξη είναι μετά από δύόμιση ώρες σιγής ένα δεύτερο κύμα πυραυλικής επίθεσης στο Κίεβο, όπως ανακοίνωσε σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι. Η ουκρανική συνοριοφυλακή είπε λέει ότι δέχεται επιθέσεις από πέντε περιοχές, περιλαμβανομένης της Κριμαίας στα νότια και της Λευκορωσίας στα βόρεια καθώς ίλες ρωσικών αρμάτων μάχης εισέβαλλαν στη χώρα.

 Πάνω από 150.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με την Ουκρανία κι άλλοι 34.000 ελαφρά οπλισμένοι φιλορώσοι αυτονομιστές βρίσκονται στις αποσχισθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, δηλαδή περίπου τα δύο τρίτα των συνολικών χερασίων δυνάμεων της Ρωσίας. Η εισβολή στην Ουκρανία απειλεί να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη που γνώρισε ο πλανήτης από την υπό τις ΗΠΑ επέμβαση στο Ιράκ το 2003 και να οδηγήσει, όπως προειδοποιούν κεφαλές δυτικών στρατών, στη σοβαρότερη σύρραξη σε ευρωπαϊκό έδαφος από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μάλιστα Από το Κρεμλίνο υποστηρίζουν πως «η στρατιωτική επιχείρηση θα διαρκέσει όσο χρειαστεί για να επιτευχθούν οι στόχοι μας».


 Στόχος του Πούτιν το Κίεβο για να αντικαταστήσει τον Ζελένσκι με μαριονέτα του

Δυτικές στρατιωτικές πηγές είπαν, όπως αναφέρει ο Guardian, ότι περιμένουν η ρωσική εισβολή να εξελιχθεί σε πολλούς άξονες, αλλά ο βασικός στόχος αναμένεται να είναι το Κίεβο των περίπου τριών εκατ. κατοίκων, καθώς θεωρούν ότι ο Πούτιν θέλει να προχωρήσει σε «αλλαγή καθεστώτος» κυκλώνοντας την πρωτεύουσα της Ουκρανίας και ελπίζοντας να εκδιώξει τον Πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι χωρίς να αντιμετωπίσει σθεναρή αντίσταση μέσα στην πόλη και να τον αντικαταστήσει με «μαριονέτα» του.

 Η Βρετανία έχει προειδοποιήσει ότι η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών FSB – διάδοχος της KGB – έχει επιφορτιστεί με την προετοιμασία του εδάφους για την κατάληψη του Κιέβου κι άλλων μεγαλουπόλεων, ενώ οι ΗΠΑ έχουν ισχυριστεί ότι η Ρωσία έχει καταρτίσει καταλόγους με ηγετικά στελέχη των Ουκρανών που θα συλλάβει σε περιοχές που έχει καταλάβει.

 

Η Ουκρανία διαθέτει τακτικό στρατό 125.600 ανδρών, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών (IISS), αλλά έχει κινητοποιήσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 36.000 εφέδρους με τον Ζελένσκι να ανακοινώνει νωρίτερα με ένα δραματικό διάγγελμα τη διανομή όπλων] σε πολίτες και να καλεί όσους έχουν στρατιωτική εκπαίδευση να παρουσιαστούν στα σημεία αναφοράς. Υπολογίζεται ότι γύρω στους 300.000 Ουκρανοί έχουν στρατιωτική εμπειρία από τις μάχες με τους αυτονομιστές στις ανατολικές περιοχές και ορισμένοι εξ’ αυτών πιθανώς να ενταχθούν στην αντίσταση κατά της ρωσικής κατοχής.

 Ρωσική υπεροπλία έναντι της Ουκρανίας

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας είναι συγκεντρωμένες κυρίως στα ανατολικά, κοντά στο Ντονμπάς και δυτικοί αναλυτές θεωρούν ότι στόχος των πρώτων ρωσικών κινήσεων είναι η εξουδετέρωση της αμυντικής και μαχητικής ικανότητας των Ουκρανών. Η Ρωσία διαθέτει άλλωστε αεροπορική υπεροπλία με 1.172 αεροσκάφη έναντι 124 της Ουκρανίας, ενώ κυριαρχεί και στη Μαύρη Θάλασσα, όπου εντείνονται ανησυχίες για ρωσική απόπειρα επίθεσης στην Οδησσό.


 Η Ουκρανία επιχείρησε να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της τον τελευταίο χρόνο παραλαμβάνοντας αντιαρματικούς πυραύλους και όπλα από ΗΠΑ και Βρετανία και μικρό αριθμό μη επανδρωμένων μαχητικών TB2 από την Τουρκία. Ωστόσο, ο εξοπλισμός των δυνάμεών τους στο μεγαλύτερο βαθμό είναι παλαιότερος και το Κίεβο δεν μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη του ΝΑΤΟ, αφού δεν είναι μέλος του.

 Ουκρανία: Μπαράζ εκρήξεων και επιθέσεων με πάνω από 40 στρατιώτες και 12 αμάχους νεκρούς

Εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο, το Χάρκοβο, την Οδησσό και άλλες πόλεις της Ουκρανίας. Το Interfax Ukraine ανέφερε επιθέσεις με ρουκέτες σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα, καθώς και σε προσωπικό και επιβάτες που εκκένωσαν το αεροδρόμιο Boryspil του Κιέβου.

 Τουλάχιστον 40 στρατιώτες και δώδεκα άμαχοι σκοτώθηκαν τις πρώτες ώρες της εισβολής , ανακοίνωσε σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Γνωρίζω ότι περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και αρκετές δεκάδες τραυματίστηκαν και γίνεται λόγος για δώδεκα νεκρούς αμάχους», σε όλη τη χώρα, δήλωσε ο Oleksiy Arestovych. Οι απώλειες προκλήθηκαν από αεροπορικές και πυραυλικές επιδρομές το πρωί της Πέμπτης, είπε.

 Υπό την απειλή γενίκευσης του πολέμου Ουκρανοί συρρέουν στα σύνορα της χώρας τους, ενώ χώρες της κεντρικής Ευρώπης ετοιμάζονται να υποδεχθούν πρόσφυγες.

 Οργή στη Δύση – Ετοιμάζει κυρώσεις «άνευ προηγουμένου» στη Ρωσία

Η ρωσική εισβολή πυροδότησε παγκόσμια κατακραυγή και απειλές για περαιτέρω «σφοδρές κυρώσεις» από τη Δύση, με τις αγορές να κατρακυλούν ανά την υφήλιο.

 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίο, Σαρλ Μισέλ και άλλοι διεθνείς ηγέτες καταδίκασαν αμέσως την επίθεση.

 Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προανήγγειλε ότι οι νέες κυρώσεις που θα επιβάλει η ΕΕ θα «γονατίσουν τη Ρωσία», ενώ ανάλογα μέτρα «άνευ προηγουμένου» προανήγγειλε και η Βρετανία.