Να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάλεσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, προκειμένου να σταματήσει η ρωσική εισβολή

«Θα ήθελα να απευθυνθώ στον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για άλλη μια φορά. Οι μάχες διεξάγονται σε όλη την Ουκρανία. Ας καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Για να σταματήσουμε τους θανάτους» είπε σε νεότερο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν είναι απλά μία εισβολή, αλλά η αρχή ενός πολέμου κατά της Ευρώπης» επεσήμανε ο ουκρανός πρόεδρος ο οποίος έχει επικρίνει έντονα τις δυτικές χώρες επειδή δεν συνέδραμαν τη χώρα του όπως ο ίδιος εκτιμά ότι θα έπρεπε.




Νωρίτερα σήμερα ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, δήλωσε στο Reuters ότι η Ουκρανία επιθυμεί την ειρήνη και πως είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης ενός ουδέτερου καθεστώτος σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ.

«Εάν οι συνομιλίες είναι δυνατές, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Εάν στη Μόσχα πουν ότι θέλουν συνομιλίες, και για το ουδέτερο καθεστώς, δεν το φοβόμαστε αυτό. Μπορούμε να μιλήσουμε και γι’ αυτό. Η ετοιμότητά μας για διάλογο εντάσσεται στη συνεχή μιας επιδίωξη για ειρήνη», δήλωσε μέσω γραπτού μηνύματος.

Το πρωί της Παρασκευής, πάντως, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, απέρριψε τη δήλωση του Ζελένσκι, ο οποίος είπε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει καθεστώς ουδετερότητας για τη χώρα του, και πρόσθεσε ότι η Μοσχα είναι έτοιμη για συνομιλίες μόλις ο ουκρανικός στρατός σταματήσει να πολεμά.