Ουκρανία: Η Δύση φοβάται ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει ακόμα και θερμοβαρικά βλήματα
Είναι ένα από τα πιο ισχυρά μη πυρηνικά όπλα που έχουν κατασκευαστεί
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη τις εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή. Σε δραματικές προειδοποίησεις προχώρησαν το βράδυ αξιωματούχοι της Δύσης.
Όπως ανέφεραν σε περίπτωση που η επιχείρηση του ρωσικού στρατού αποτύχει, τότε η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ακόμα και υπερόπλα, που εξαϋλώνουν ανθρώπινα σώματα.
Σύμφωνα με την Daily Mail οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα καταφύγει στη λύση της χρήσης θερμοβαρικών βλημάτων. Τα εμπρηστικά και θερμοβαρικά βλήματα χρησιμοποιούνται ευρέως από πολλούς στρατούς του κόσμου.
Τα ρωσικά βαρέα φλογοβόλα οπλικά συστήματα TOS-1 Buratino και TOS-1A Solntsepyok είναι μερικά από τα πιο τρομακτικά όπλα στο σύγχρονο πεδίο μάχης.
Τα βασικότερα πλεονεκτήματά τους είναι η υψηλή θερμοκρασία και η υψηλή πτώση πίεσης. Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση το ωστικό κύμα έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Και αυτό διότι το βλήμα φτάνοντας στον στόχο εκρήγνυται από ένα μικρό γέμισμα και ψεκάζει εύφλεκτα υλικά σε έκταση μερικών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Αργότερα, μετά από μερικά δευτερόλεπτα, αυτό το σύννεφο θα αναφλεγεί με τη χρήση ενός δεύτερου πυροκροτητή.
Η πίεση στην περιοχή της έκρηξης αρχικά αυξάνεται απότομα και στη συνέχεια πέφτει. Το εύφλεκτο μείγμα διεισδύει πιο εύκολα σε περιοχές που δεν είναι προσπελάσιμες σε βλήματα γενικής χρήσης.
Τα εμπρηστικά και θερμοβαρικά βλήματα έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα σε τοπικές συγκρούσεις των τελευταίων ετών, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας. Παράλληλα χρησιμοποιήθηκαν και από τους Αμερικανούς στο Αφγανιστάν το 2017.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί. Η αποτελεσματικότητα των εμπρηστικών και θερμοβαρικών βλημάτων εξαρτάται αρκετά από τις καιρικές συνθήκες - δηλαδή όταν βρέχει, φυσάει ή χιονίζει έντονα, ένα νέφος αερολύματος διασκορπίζεται πιο δύσκολα και, κατά συνέπεια, μειώνεται το εύρος της πληγείσας περιοχής. Σημειώνεται πως τα θερμοβαρικά βλήματα είναι από τα πιο ισχυρά μη πυρηνικά όπλα που έχουν αναπτυχθεί ποτέ.
Τα θερμοβαρικά όπλα αναπτύχθηκαν τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 1960. Τον Σεπτέμβριο του 2007, η Ρωσία πυροδότησε το μεγαλύτερο θερμοβαρικό όπλο που κατασκευάστηκε ποτέ, το οποίο προκάλεσε έκρηξη ισοδύναμη με 39,9 τόνους. Σημειώνεται πως η αμερικανική έκδοση του όπλου φέρεται να κοστίζει πάνω από 16 εκατομμύρια δολάρια το καθένα.
Η απειλή του Πούτιν για χρήση πυρηνικών
Στο μεταξύ αίσθηση στη διεθνή κοινότητα προκάλεσε η αποστροφή του Ρώσου Προέδρου, ότι αν υπάρξει απόπειρα παρέμβασης των δυτικών χωρών κατά την εισβολή του στην Ουκρανία, τότε θα υπάρξουν «συνέπειες που δεν έχουν δει ποτέ», στη διάρκεια του διάγγελματός του τα ξημερώματα της Πέμπτης, κηρύσσοντας την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
«Όποιος προσπαθήσει να μας σταματήσει και να δημιουργήσει περαιτέρω απειλές εναντίον της χώρας μας, εναντίον του λαού μας, θα πρέπει να ξέρει ότι η αντίδραση της Ρωσίας θα είναι άμεση και θα σας οδηγήσει σε συνέπειες που δεν έχετε δει ποτέ στην ιστορία σας», είπε συγκεκριμένα ο Πούτιν ανακοινώνοντας την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.
Η παραπάνω δήλωση του Ρώσου Προέδρου, παραπέμποντας σε πρωτοφανείς για την ανθρωπότητα καταστάσεις, έχει σημάνει συναγερμό σε πολλές δυτικές πρωτεύουσες, καθώς διεθνείς αναλυτές «διαβάζουν» πίσω από το «χρησμό» του Ρώσου Προέδρου την απειλή χρήσης πρωτόγνωρων οπλικών συστημάτων, δηλαδή μεταπυρηνικών όπλων, σε συνδυασμό με επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο.
Σημειώνεται ότι οι τελευταίες ασκήσεις που παρακολούθησε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν πριν την εισβολή της χώρας του στην Ουκρανία, ήταν από στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας το περασμένο Σάββατο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με το Reuters, o Ρώσος ηγέτης επέβλεψε στρατηγικές πυρηνικές ασκήσεις που περιλαμβάνουν την εκτόξευση υπερηχητικών βαλλιστικών πυραύλων και άλλων όπλων, κίνηση η οποία εξελήφθη ως επίδειξη δύναμης, σε μια περίοδο οξείας έντασης με τη Δύση. Μάλιστα, ο Πούτιν παρακολούθησε τις ασκήσεις από ένα «κέντρο καταστάσεων» στο Κρεμλίνο, καθισμένος δίπλα στον στενό του σύμμαχο, τον Λευκορώσο ηγέτη, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Οι ασκήσεις αφορούσαν εκτοξεύσεις από πολεμικά πλοία, υποβρύχια και πολεμικά αεροσκάφη, καθώς και από ξηρά που έπληξαν στόχους σε ξηρά και θάλασσα, όπως ανέφερε το Κρεμλίνο.
Η γενιά Zircon
Παράλληλα, στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει ήδη κατάλληλη πολεμική τεχνολογία, ικανή για να κάνει πράξη την απειλή της, δηλαδή όπλα μικρής πυρηνικής ισχύος σε εξελιγμένους φορείς με πολύ κύκλο σφάλματος της τάξης λίγων μέτρων για πλήγματα ακριβείας σε «σκληρούς» στόχους υψηλής αξίας, σε συνδυασμό με υπερ-υπερηχητικούς, μη ανασχέσιμους βαλλιστικούς πυραύλους με συμβατικές κεφαλές.
Πρόκειται δηλαδή για πυραύλους, όπως οι αντιπλοϊκοί Zircon, με βεληνεκές πάνω από 1.000 χιλιόμετρα και με ταχύτητα 6 φορές από αυτή του ήχου, όπου εισήλθαν φέτος σε ρωσική υπηρεσία και με αυτούς εκτιμάται ότι η ρωσική πλευρά θα μπορεί να ελέγχει την Μαύρη Θάλασσα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν το 2018 προανήγγειλε την μετάβαση της πολεμικής μηχανής της χώρας του σε όπλα νέας γενιάς, δηλαδή στην ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς, με δυνατότητα πυρηνικής γόμωσης από αέρα, ξηρά, θάλασσα και διάστημα.
Τέλος, ο ηγέτης της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο φαίνεται διατεθειμένος να φιλοξενήσει ρωσικά πυρηνικά όπλα, ιδίως σε περίπτωση μάλιστα που η Ουκρανία εντασσόταν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.