Η Δύση και οι ΗΠΑ ενισχύουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι με σκοπό να αντιμετωπιστεί η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία που έχει συγκλονίσει την υφήλιο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε εκφράσει τα παράπονά του προς τους ευρωπαίους ηγέτες για την μη παροχή άμεσης βοήθειας, κάτι που τώρα αλλάζει.

Η επικοινωνία με Μπάιντεν και η χορήγηση του κονδυλίου


Ο προέδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν έδωσε οδηγίες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκειμένου να αποδεσμεύσει κονδύλι ύψους 350 εκατ. δολαρίων ως στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία καθώς η χώρα προσπαθεί να αποκρούσει μια ρωσική εισβολή.

Σε σημείωμα προς τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκειν, ο Μπάιντεν δίνει οδηγίες για τη διάθεση 350 εκατ. δολαρίων μέσω του Νόμου για τη Διεθνή Βοήθεια για την άμυνα της Ουκρανίας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Ζελένσκι το βράδυ της Παρασκευής


«Βράζουν» οι ρωσικές πολεμικές μηχανές στην Ουκρανία και ο απολογισμός των νεκρών αυξάνεται. Έτσι, τηλεφωνική επικοινωνία 40 λεπτών είχαν Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Τζο Μπάιντεν.

Όπως μετέδωσαν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, οι ηγέτες Ουκρανίας και ΗΠΑ συνομίλησαν για τη γραμμή άμυνας που θα ακολουθήσουν. Συζήτησαν, ακόμη, για τις κυρώσεις σε βάρος του Κρεμλίνου αλλά και για τον αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό υπέρ της Ουκρανίας.

Μετά τη συνομιλία, ο Ζελένσκι έγραψε στο Twitter ότι τέθηκε επί τάπητος η ενίσχυση των κυρώσεων και η άμυνα.


Η πρόταση για να φυγαδευτεί

Στον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκαναν πρόταση οι ΗΠΑ προκειμένου να τον φυγαδέψουν από το Κίεβο, αλλά εκείνος την απέρριψε, σύμφωνα με αναφορά του Associated Press.

«Ο πόλεμος είναι εδώ. Χρειάζομαι πολεμοφόδια, όχι μεταφορικό μέσο», απάντησε ο Ζελένσκι σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, με γνώση της συνομιλίας». Η ίδια πηγή περιέγραψε τον Ζελέσκι ως αισιόδοξο.

Ο ρωσικός στρατός έφτασε στην ουκρανική πρωτεύουσα, την οποία και περικύκλωσαν ενώ παράλληλα εξαπολύουν αεροπορικές επιδρομές σε πόλεις και σε στρατιωτικές βάσεις σει διάφορα μέρη της χώρας.

Νωρίτερα, ο Ζελένσκι μαζί με υψηλόβαθμους Ουκρανούς αξιωματούχους, δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι δεν έχουν εγκαταλείψει το Κίεβο. Έκανε λόγο για δύσκολη νύχτα, καθώς εκτίμησε ότι οι Ρώσοι θα προσπαθήσουν να καταλάβουν το Κίεβο μέσα στις επόμενες ώρες.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του, Αλεξέι Αρεστόβιτς, είχε αναφέρει ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να συζητήσει για εκεχειρία, τονίζοντας ότι σήμερα το πρωί θα ξεκαθαρίσει πότε και που θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι παραμένει ακόμη ασαφές, το εάν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα συμφωνήσει να γίνει διαμεσολαβητής.

Η βοήθεια του Μακρόν

«Μια νέα ημέρα στο διπλωματικό μέτωπο ξεκίνησε με μια συζήτηση με τον Εμανουέλ Μακρόν. Όπλα και εξοπλισμός από τους συμμάχους μας καταφθάνουν στην Ουκρανία. Η αντιπολεμική συμμαχία λειτουργεί», έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος στον λογαριασμό του.



Νέο βίντεο από Ζελένσκι

Νέο βίντεο από τους δρόμους του Κιέβου «ανέβασε» νωρίς το πρωί του Σαββάτου ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ξεκαθαρίζοντας πως ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να μάχεται και δεν σκοπεύει να παραδώσει τα όπλα.

«Υπάρχουν πολλές πλαστές πληροφορίες στο διαδίκτυο ότι καλώ τον στρατό μας να καταθέσει τα όπλα και ότι υπάρχει εκκένωση», είπε.

Και συνέχισε: «Είμαι εδώ. Δεν θα καταθέσουμε τα όπλα. Θα υπερασπιστούμε το κράτος μας».


Τηλεφωνική επικοινωνία Ζελένσκι - Φον Ντερ Λάιεν 

Το μέτωπο της Δύσης ισχυροποιείται και πληθαίνει για τη βοήθεια προς την Ουκρανία που δέχεται ανελέητο σφυροκόπημα από το πρωί της Πέμπτης, όπου ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στα εδάφη της χώρας.

Συγκεκριμένα, μετά τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόεδρος της Ουκρανίας, συνομίλησε και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Σε νέα ανάρτησή του στο Twitter, ο Ουκρανός πρόεδρος ενημέρωσε ότι συνομίλησε με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για το πώς θα βοηθήσει η ΕΕ την Ουκρανία και τόνισε ότι ελπίζει στην υποστήριξή της.

Ακόμη, σύμφωνα με άλλες αναφορές, ο Ζελένσκι μίλησε με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, με τον τελευταίο να κάνει κάλεσμα στη διεθνή κοινότητα να συντονίσουν τις προσπάθειές τους και να βοηθήσουν να σταματήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, ο Ζελένσκι είπε στον αντιπρόεδρο της ΕΕ ότι είναι ώρα η Ένωση να δεχθεί στους κόλπους της την Ουκρανία.