Από την Αλεξία Κοσίνα

Η ζωή γράφει τα πιο απίστευτα σενάρια και σε καιρό πολέμου τα μεταφράζει σε απόκοσμες εικόνες που αποτυπώθηκαν με τα πιο μελανά χρώματα και θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη συλλογική μνήμη. Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ίσως ο πόλεμος που είχε την πιο άμεση ενημέρωση λόγω κοινωνικών δικτύων, άρχισαν να κυκλοφορούν εικόνες ανθρώπων που με το αίμα τους, τα δάκρυα και την προσπάθειά τους συγκίνησαν και΄τάραξαν την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Η εικόνα της πληγωμένης γυναίκας με τους πρόχειρους επιδέσμους στο κεφάλι ή του γιου να θρηνεί πάνω από το νεκρό από τα εχθρικά πυρά. Οι εχθροί είναι αυτοί που πολέμησαν δίπλα δίπλα με τους προγόνους τους και κατατρόπωσαν τα ναζιστικά στρατεύματα του Χίτλερ. Αυτές ήταν οι πρώτες που κυκλοφόρησαν καταγράφοντας τη φρίκη.



Ακολούθησε μια εικόνα που υπενθύμισε πως η ιστορία επαναλαμβάνεται: η κάμερα ενός χρήστη των social media απαθανάτισε έναν Ουκρανό πολίτη να προσπαθεί να εμποδίσει μόνος του και χωρίς καμιά άλλη βοήθεια την προέλαση της ρωσικής στρατιωτικής φάλαγγας. Το βίντεο κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνει τον άνδρα αντιμετωπίζοντας κίνδυνο για τη ζωή του να στέκεται μπροστά στη φάλαγγα τανκς που κινούνταν προς το μέρος του. Ο πολίτης έμενε γονατιστός και αμετακίνητος. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε όταν ένας άλλος Ουκρανός πολίτης προσπάθησε να μπλοκάρει μια ρωσική στρατιωτική αυτοκινητοπομπή.

Ωστόσο, ανατριχίλα προκαλεί η ιστορία του ήρωα Βιτάλι Σακούν, ο οποίος την πρώτη μέρα της επίθεσης, Πέμπτη 24/2, βρισκόταν μαζί με το τάγμα του στη γέφυρα Χένισεκ στην περιοχή Χέρσον της Κριμαίας φροντίζοντας για τη φύλαξή της. Όταν τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να πλησιάζουν το τάγμα, αποφάσισε ότι ο μόνος τρόπος για να εμποδιστεί η προέλασή τους ήταν η ανατίναξη της γέφυρας.













Τότε ο Σακούν είπε στους στρατιώτες ότι θα προχωρήσει στην ανατίναξή της. Δευτερόλεπτα αργότερα ακολούθησε εκκωφαντική έκρηξη. Ο Σακούν ανατινάχτηκε μαζί της. Καθώς οι ρωσικές βόμβες έπεφταν βροχή στο Κίεβο το βράδυ της Παρασκευής 25/02, ένα μικροσκοπικό θαύμα συνέβη μέσα στο χάος σε ένα καταφύγιο κάπου στα υπόγεια του μετρό: Μια γυναίκα 23 ετών έφερε στον κόσμο την κόρη της. Οι πρώτες κραυγές ζωής της μικρής Μία κάλυψε για λίγο τα ψυχρά σφυρίγματα των βομβών. Τη μητέρα της βοήθησε η ουκρανική Αστυνομία και αργότερα κάλεσαν ασθενοφόρο που τις μετέφερε στο νοσοκομείο, όπου παραμένουν και φέρονται να είναι καλά στην υγεία τους. Η άφιξη του βρέφους χαιρετίστηκε ως θαύμα και η φωτογραφία του μικρού κοριτσιού με τη μητέρα της στο καταφύγιο έφερε μια νότα ελπίδας και αισιοδοξίας.

Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες

Μεγάλη όμως ήταν και η αγωνία των ανθρώπων που θέλησαν να φύγουν από την Ουκρανία με κάθε μέσο, με εκείνους που κατάφεραν να περάσουν στην Πολωνία (περίπου 150.000 σύμφωνα με τον ΟΗΕ) να αναπνέουν με ανακούφιση και εκείνους που έμειναν πίσω να βάζουν στην άκρη το φόβο. «Δεν φοβάμαι τίποτα», δήλωσε η Ιρίνα, μια 35χρονη γυναίκα, που δεν κατάφερε να φύγει. «Υποστηρίζουμε την αλήθεια και εάν υποστηρίζουμε την αλήθεια, ο Θεός είναι στο πλευρό μας. Είμαι έτοιμη να μείνω στο Κίεβο, εάν χρειαστεί, και να προσφέρω ηθική στήριξη στο στρατό μας».





Η 30χρονη Μαρία εγκατέλειψε τις προσπάθειες να φύγει, αφότου πέρασε 4 ώρες στο σταθμό, με την οικογένεια και το σκύλο τους. «Είναι επικίνδυνο να περάσεις μέσα από το πλήθος με ένα παιδί. Ο σκύλος φοβάται. Είμαστε εξουθενωμένοι», είπε στο Reuters. Αλλά και ξένοι φοιτητές που προσπάθησαν να φύγουν δεν τα κατάφεραν. Με την παγκόσμια κοινή γνώμη που αντιδρά συντάσσεται και μεγάλη μερίδα του ρωσικού λαού. Μεταξύ αυτών, η διευθύντρια κρατικού θεάτρου στη Μόσχα αποκάλεσε δημόσια τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν «δολοφόνο» και ανακοίνωσε την παραίτησή της ως ένδειξη διαμαρτυρίας. «Φίλοι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, παραιτούμαι» έγραψε στο Facebook η Ελένα Κοβάλσκαγια, διευθύντρια του θεάτρου Meyerhold Center. «Δεν μπορείς να δουλεύεις για έναν δολοφόνο και να πληρώνεσαι από αυτόν. Θα ολοκληρώσω τα έργα μου -αυτά που ήδη δουλεύω- σε εθελοντική βάση» πρόσθεσε.

Ο Σεργκέι Λάζαρεφ, ο τραγουδιστής που εκπροσώπησε τη Ρωσία στη Eurovision το 2016 και το 2019, αναφέρθηκε στην εισβολή στην Ουκρανία με μία ανάρτησή του στο Instagram. «Πριν από μια εβδομάδα, ο γιος μου ξύπνησε τη νύχτα με δάκρυα! Όταν τον ρώτησα “τι συνέβη;”, ο 7χρονος γιος μου απάντησε: “Μπαμπά, φοβάμαι τον πόλεμο”. Του είπα: “Σάνι, μην ανησυχείς, ηρέμησε, δεν θα γίνει πόλεμος”. Λυπάμαι και οργίζομαι που έπεσα έξω…».


Δημοσιεύτηκε στην ΟΝ ΤΙΜΕ στις 28 Φεβρουαρίου 2022