Απαράδεκτο να βρίσκονται αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη θεωρεί η Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«'Ηρθε η ώρα να επιστρέψουν πίσω στις ΗΠΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος ΥΠΕΞ σε μαγνητοσκοπημένη ομιλία του στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό στη Γενεύη, σύμφωνα με το Ria Novosti.

Ο Λαβρόφ ισχυρίστηκε στην ομιλία του ότι η Ουκρανία διαθέτει ακόμα σοβιετική τεχνολογία και έχει τα μέσα να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, σχολιάζοντας ότι η χώρα του δεν μπορεί να αγνοήσει αυτόν τον κίνδυνο.



Ο Ρώσος ΥΠΕΞ υπογράμμισε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για κοινή συνεργασία με τις ΗΠΑ για τη στρατηγική σταθερότητα.

Στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό που πραγματοποιείται σήμερα στη Γενεύη ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε, από τη μεριά του, ότι η Ρωσία έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου με τους «αδιάκριτους βομβαρδισμούς» πόλεων, όπως το Χάρκοβο, και ζήτησε να διεξαχθεί ειδική συνεδρίαση για να συζητηθεί η ρωσική επιθετικότητα και τα όπλα μαζικής καταστροφής.



«Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον βομβαρδισμό με πυραύλους κτιρίων κατοικιών, νηπιαγωγείων, ορφανοτροφείων, νοσοκομείων και οχημάτων παροχής βοήθειας, πολιτικών λεωφορείων ούτε και τους εκατομμύρια πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τα ρωσικά πυρά», επισήμανε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του ο Κουλέμπα.

Ο Ουκρανός πρεσβευτής από την πλευρά του δήλωσε στη Διάσκεψη ότι το Κίεβο έχει ζητήσει να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση «για την απειλή στην παγκόσμια ειρήνη και την ασφάλεια που προέρχεται από τη ρωσική επιθετικοτητα εναντίον της Ουκρανίας, περιλαμβανομένου του ζητήματος των όπλων μαζικής καταστροφής».