Εισβολή στην Ουκρανία: Γιατί οι Ρώσοι σφυροκοπούν τις πόλεις-κλειδιά ανατολικά του ποταμού Δνείπερου
Σφυροκόπημα της Ρωσίας από τα ανατολικά, σθεναρή αντίσταση από τους Ουκρανούς
Σε αλλαγή στρατηγικής υποχρεώθηκαν όπως φαίνεται οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις στην Ουκρανία, λόγω της λυσσαλέας αντίστασης των Ουκρανών και εστιάζουν κυρίως σε βομβαρδισμούς από αέρος και εδάφους, για να μειώσουν της απώλειες και να συντρίψουν το ηθικό των αμυνομένων και να προελάσουν σε πόλεις-κλειδιά ανατολικά του Δνείπερου.
O ποταμός Δνείπερος χωρίζει στα δύο την Ουκρανία και οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται στις πόλεις που βρίσκονται στα ανατολικά.
Η κατάληψη πόλεων ανατολικά του ποταμού Δνείπερου, που χωρίζει στα δύο την Ουκρανία, είναι ο βασικός στρατηγικός στόχος των ρωσικών δυνάμεων, λέει ο στρατιωτικός αναλυτής του βρετανικού Royal United Services Institute, δρ Τζακ Ουάτλινγκ. «Καθώς οι Ρώσοι αρχίζουν να καταλαμβάνουν αυτές τις βασικές πόλεις κατά μήκος του Δνείπερου... θα είναι σε θέση να αποτρέψουν τη μετακίνηση προμηθειών από τα δυτικά προς τα ανατολικά για τον ανεφοδιασμό των ουκρανικών στρατιωτικών μονάδων που μάχονται στις περιοχές επιχειρήσεων γύρω από το Ντονμπάς», εξηγεί Η Ρωσία θα «αρχίσει να στραγγαλίζει την επιμελητειακή υποστήριξη των Ουκρανών», προσθέτει.
Η Ρωσία θέλει να συντρίψει την αντίσταση
«Αν οι Ρώσοι εμπλακούν σε μια μεγάλη επίθεση στο Κίεβο και δεν έχουν σπάσει τη ραχοκοκαλιά της αντίστασης, οι μάχες θα είναι πολύ αιματηρές και τα στρατεύματά τους μπορεί να λυγίσουν», λέει ο Ουάτλινγκ, ερευνητής στον τομέα του χερσαίου πολέμου και των στρατιωτικών επιστημών. Όπως εξηγεί, οι Ρώσοι θα θελήσουν να «μειώσουν» την αντίσταση προτού εμπλακούν οι δυνάμεις τους καθώς υπάρχουν ενδείξεις πεσμένου ηθικού μεταξύ των ρωσικών στρατευμάτων, που καθυστέρησαν στην προέλαση και αιφνιδιάστηκαν από την ουκρανική αντίσταση. «Έχουμε ακούσει αναφορές ότι προκάλεσαν ζημιές στον δικό τους εξοπλισμό επειδή δεν θέλουν να πολεμήσουν», είπε. Ο ίδιος επισημαίνει, ωστόσο, ότι η επίδραση του χαμηλού ηθικού θα μειωθεί καθώς τα ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονται για να πολεμήσουν σε μεγαλύτερους σχηματισμούς, όσο η αποστολή τους γίνεται πιο ξεκάθαρη και καθώς οι Ουκρανοί αρχίζουν να ξεμένουν από πυρομαχικά.
Οι Ρώσοι «χτυπούν» ανελέητα το Χάρκοβο: Τουλάχιστον 4 νεκροί και 9 τραυματίες από βομβαρδισμούς
Το σφυροκόπημα συνεχίζεται ανελέητο στο Χάρκοβο, όπου διεξάγονται σφοδρές οδομαχίες μεταξύ Ουκρανών και Ρωσικών αερομεταφερόμενων μονάδων. Πύραυλος έπληξε το πρωί κτίριο της αστυνομίας και Πανεπιστήμιο στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, ενώ άλλοι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν από μπαράζ βομβαρδισμών από αέρος και με ρουκέτες, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέχοφ.
Στη διάρκεια της νύχτας ξέσπασε φωτιά σε στρατιωτικό νοσοκομείο βόρεια της πόλης μετά από επίθεση που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις.
«Θα μας κάνουν στάχτη με τις βόμβες»
Κάτοικοι του Χαρκόβου απευθύνουν έκκληση στη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει για να σταματήσουν οι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί. Ο Γκλιμπ Μαζεπας, που ζει στο κέντρο της πόλης, κάλεσε το ΝΑΤΟ να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία. «Σας εκλιπαρούμε, κλείστε τους ουρανούς για τους ρωσικούς πυραύλους και τα ρωσικά αεροσκάφη γιατί θα κάνουν στάχτη ολόκληρη την πόλη με τις βόμβες τους», είπε.
Ο ίδιος έκανε λόγο για σφοδρούς βομβαρδισμούς τη νύχτα από αεροσκάφους που έκανε κύκλους γύρω από το σπίτι προτού χτυπήσει σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου, ενώ περιέγραψε την επίθεση με ρουκέτες στην Πλατεία Ελευθερίας του Χαρκόβου: «Ακούσαμε ένα ανατριχιαστικό σφύριγμα πάνω από τα κεφάλια μας και μετά … μπουμ! Το σπίτι μας έτρεμε, σειόταν από αριστερά προς τα δεξιά για περίπου πέντε δευτερόλεπτα. Ήταν πολύ παράξενο συναίσθημα. Κάθε φορά που ακούω περίεργο θόρυβο υποθέτω ότι είναι ρωσικό πλήγμα. Χθες η γυναίκα μου ζέσταινε φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων και φρίκαρα νομίζοντας ότι επρόκειτο για επίθεση. Τον συνηθίζεις γρήγορα τον πόλεμο, πιστέψτε με. Είναι ζήτημα μιας-δύο ημερών. Ουδέποτε περίμενα ότι θα γινόταν αυτό».
The center of #Kharkiv after shelling. pic.twitter.com/GiObC4oiUS
— NEXTA (@nexta_tv) March 2, 2022
Οι Ρώσοι λένε ότι κατέλαβαν τη Χερσώνα
Η Μόσχα υποστηρίζει ότι κατέλαβε τη Χερσώνα στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί πλήρως καθώς ο δήμαρχος της πόλης βορείως της Κριμαίας είπε ότι μέχρι στιγμής οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει το λιμάνι και το σιδηροδρομικό σταθμό.
Οι πληροφορίες που φθάνουν από την πόλη είναι συγκεχυμένες. Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube φαίνεται ότι διακρίνονται ρωσικές δυνάμεις στο κέντρο της Χερσώνας, ανάμεσά τους ένα άρμα μάχης και στρατιώτες με λευκά περιβραχιόνια.
The center of #Kharkiv after shelling. pic.twitter.com/GiObC4oiUS
— NEXTA (@nexta_tv) March 2, 2022
Γιατί είναι σημαντική η Χερσώνα για τη Ρωσία
Εάν επιβεβαιωθεί η κατάληψη της Χερσώνας, τότε θα είναι η μεγαλύτερη ουκρανική πόλη που θα έχει πέσει στα χέρια των Ρώσων, παρέχοντας στις δυνάμεις εισβολής μια ζωτική βάση καθώς προσπαθούν να προωθηθούν προς την ενδοχώρα, αλλά και δυτικά κατά μήκος της ακτής προς το μεγάλο λιμάνι της Οδησσού.
Η Χερσώνα είναι σημαντικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας και βιομηχανικό κέντρο. Ο έλεγχος της Χερσώνας σημαίνει και έλεγχο μιας σημαντικής πηγής νερού καθώς η Ουκρανία έστησε ένα φράγμα στο κανάλι της Βόρειας Κριμαίας αφού η Ρωσία κατέλαβε τη χερσόνησο, διακόπτοντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος της παροχής πόσιμου νερού στην Κριμαία και προκαλώντας ελλείψεις στην προσαρτημένη περιοχή. Ένας από τους πρώτους στόχους της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας ήταν η απεμπλοκή αυτού του υδάτινου δρόμου και η αποκατάσταση της παροχής νερού στην Κριμαία.