Η κατάσταση στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας είναι «δύσκολη, αλλά υπό έλεγχο», δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο.

 Δεν υπήρξαν απώλειες κατά τη διάρκεια της νύχτας, πρόσθεσε ο Κλίτσκο, σημειώνοντας ότι οι εκρήξεις τη νύχτα οφείλονταν στην κατάρριψη από τα ουκρανικά αντιαεροπορικά συστήματα ρωσικών πυραύλων που εκτοξεύονταν εναντίον της πρωτεύουσας.

 Ο δήμαρχος του Κιέβου πρόσθεσε εξάλλου ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν σε εγκαταστάσεις συστήματος θέρμανσης από τον βομβαρδισμό τους χθες, Τετάρτη, από τις ρωσικές δυνάμεις θα επιδιορθωθούν στη διάρκεια της ημέρας.

 Περικυκλωμένη από Ρώσους η Μαριούπολη

Η Μαριούπολη έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε εξάλλου ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Άντον Χερασένκο.

 «Οι δυνάμεις κατοχής θέλουν να την μετατρέψουν σε πολιορκημένο Λένινγκραντ», σημείωσε, αναφερόμενος στην πολιορκία από τα ναζιστικά στρατεύματα του Λένινγκραντ, όπως ονομαζόταν η Αγία Πετρούπολη, στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την πολιορκία του Λένινγκραντ.

 «Βομβαρδίζονται αστικές υποδομές της Ουκρανίας»

Παράλληλα το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης κατήγγειλε σήμερα ότι η Ρωσία βομβαρδίζει διαρκώς και σκοπίμως κρίσιμης σημασίας αστικές υποδομές στο λιμάνι αυτό στη νοτιοανατολική Ουκρανία, αφήνοντάς το χωρίς νερό, θέρμανση ή ηλεκτροδότηση και εμποδίζοντας την είσοδο προμηθειών ή την απομάκρυνση ανθρώπων.

 «Σταματάνε τις προμήθειες τροφίμων, μας θέτουν σε αποκλεισμό, όπως στο παλιό Λένινγκραντ», υπογραμμίζει το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης σε ανακοίνωσή του, όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 «Σκοπίμως, για επτά ημέρες, καταστρέφουν υποδομές κρίσιμης σημασίας για τη διαβίωση. Δεν έχουμε φως, νερό ούτε θέρμανση ξανά», καταγγέλλει το δημοτικό συμβούλιο, προσθέτοντας ότι επιδιώκει να δημιουργήσει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Μαριούπολη και ότι προσπαθεί να αποκαταστήσει τις ζημιές στις υποδομές.

 «Η Μαριούπολη εξακολουθεί να δέχεται πυρά. Γυναίκες, παιδιά και οι ηλικιωμένοι υποφέρουν. Μας καταστρέφουν ως έθνος. Πρόκειται για γενοκτονία του ουκρανικού λαού», υπογραμμίζει.

 Συγκλονιστικές μαρτυρίες από την υπό πολιορκία Μαριούπολη

Κάτοικοι της Μαριούπολης που μίλησαν στο BBC περιέγραψαν ένα τραγικό σκηνικό, δηλώνοντας ότι προσπαθούν να επιβιώσουν από τους συνεχείς ρωσικούς βομβαρδισμούς.

 «Δεν υπάρχει φως, θέρμανση και νερό εδώ και δύο ολόκληρες ημέρες και δεν μας έχει μείνει σχεδόν καθόλου φαγητό», δήλωσε ο Maxim Skorobohach, 27 ετών, προγραμματιστής πληροφορικής, ο οποίος κρυβόταν στο διαμέρισμα των παππούδων του το πρωί της Πέμπτης.

 «Σταμάτησε η τροφοδοσία της Μαριούπολης με τρόφιμα και φάρμακα. Η τοπική αυτοδιοίκηση προσπάθησε να μοιράσει ψωμί και νερό, αλλά και αυτά τελείωσαν», είπε. «Γέμισα την μπανιέρα με νερό πριν το κόψουν. Μας έχουν μείνει περίπου πέντε λίτρα».

 Ο Skorobohach έφυγε από το διαμέρισμά του μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής την περασμένη εβδομάδα για να είναι με τους παππούδες του, οι οποίοι είναι 80 ετών και δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το διαμέρισμά τους στον έκτο όροφο πολυκατοικίας στο κέντρο της πόλης. Οι τρεις τους έχουν καταφύγει στο διάδρομο του διαμερίσματος για να γλιτώσουν από τον καταιγισμό των βομβαρδισμών, μαζί με τις δύο γάτες του Skorobohach και τον παπαγάλο του.

  «Οι βομβαρδισμοί άρχισαν και πάλι στις 6 το πρωί σήμερα. Είμαστε τρομοκρατημένοι», είπε.

 Η Μαριούπολη, μια πόλη 400.000 κατοίκων, αποτελεί βασικό στρατηγικό στόχο για τη Ρωσία, διότι η κατάληψή της θα επέτρεπε στις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτονομιστικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τα στρατεύματα στην Κριμαία, τη νότια χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

 Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας προέτρεψε την Πέμπτη τους πολίτες να εκκενώσουν την πόλη μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου, αλλά οι κάτοικοι δήλωσαν ότι δεν υπήρξε διακοπή των βομβαρδισμών ώστε να τους επιτραπεί να φύγουν.

 Οι επικοινωνίες έχουν ουσιαστικά διακοπεί στην πόλη, δήλωσε ο Skorobohach. Ο ίδιος δεν μπορεί να επικοινωνήσει με κανέναν φίλο ή συγγενή στην πόλη εδώ και δύο ημέρες.

 Μιλώντας στο BBC το πρωί της Πέμπτης, ο αντιδήμαρχος της πόλης Sergiy Orlov δήλωσε ότι ολόκληρη η πόλη είναι πλέον χωρίς ρεύμα, νερό ενώ δεν λειτουργεί και το σύστημα αποχεύτεση.

 «Είχαμε 15 κύριες γραμμές ηλεκτροδότησης και όλες τους είναι τώρα εκτός λειτουργίας. Έχουμε αποκοπεί εντελώς - καταστράφηκαν από το πυροβολικό. Μόνο η παροχή φυσικού αερίου έχει απομείνει», δήλωσε.

 «Η Μαριούπολη είναι ακόμα ουκρανική αυτή τη στιγμή, εξακολουθούμε να ελέγχουμε εντός της περιμέτρου, αλλά υπάρχουν μάχες στους δρόμους στα περίχωρα και βρισκόμαστε μπροστά σε μια ανθρωπιστική κρίση», συμπλήρωσε.

 Ο κ. Orlov εξακολουθεί να μην έχει καταφέρει να επικοινωνήσει με τον πατέρα, τη μητέρα και τον αδελφό του, οι οποίοι ζουν μαζί σε μια συνοικία που βομβαρδίζεται σφοδρά από το βράδυ της Δευτέρας. «Δεν μπορώ να πλησιάσω εκεί με κανένα μέσο, οι βομβαρδισμοί είναι συνεχείς».

 Ο Dmytro Chychera, ένας ακτιβιστής στην πόλη, δήλωσε στο BBC ότι άκουγε συνεχείς πυροβολισμούς και εκρήξεις από το σημείο όπου είχε καταφύγει. Μετά από λιγότερο από ένα λεπτό η τηλεφωνική σύνδεση διακόπηκε απότομα και η επικοινωνία μαζί του στη συνέχεια ήταν ανέφικτη.

 Ο Αλεξάντερ, ένας 44χρονος μηχανικός στην πόλη, δήλωσε ότι είχε καταφύγει με τη σύζυγό του, τους δύο γιους του και τη μητέρα του σε ένα πενταώροφο κτίριο.

 «Μας βομβαρδίζουν εδώ και πέντε ημέρες, αυτή τη στιγμή ακούω πυροβολισμούς και βόμβες ασταμάτητα», είπε.

 «Υπάρχει ακόμη λίγο ψωμί στο κατάστημα κοντά μας, αλλά δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσουν οι προμήθειες τροφίμων. Τι θα συμβεί όταν μας τελειώσει το νερό; Τι θα συμβεί όταν τελειώσει η μπαταρία του τηλεφώνου μου; Δεν θα έχουμε καθόλου σύνδεση με τον έξω κόσμο».