«Η Αυστρία ήταν, είναι και θα παραμείνει ουδέτερη», λέει ο καγκελάριος Νεχάμερ
Προηγουμένως, ο πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Αντρέας Κολ, είχε ταχθεί υπέρ της ένταξης της Αυστρίας στο ΝΑΤΟ ή κάποιας συνεργασίας με έναν ενδεχόμενο στρατό της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, χαρακτήρισε «λήξασα» τη συζήτηση που είχε ξεκινήσει, σχετικά με το καθεστώς ουδετερότητας της χώρας.
«Η Αυστρία ήταν ουδέτερη, είναι ουδέτερη και θα παραμείνει ουδέτερη. Ως τώρα έχει προσφέρει έτσι και συνεχίζει να προσφέρει τις καλές υπηρεσίες της. Από την πλευρά μου, αυτό είναι και το τέλος της συζήτησης» τόνισε ο καγκελάριος, από το Κατάρ, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.
«Η Ευρώπη σε μια από τις χειρότερες κρίσεις μετά τον Β' Π. Π.»
Προηγουμένως, ο πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Αντρέας Κολ, είχε ταχθεί υπέρ της ένταξης της Αυστρίας στο ΝΑΤΟ ή κάποιας συνεργασίας με έναν ενδεχόμενο στρατό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Ένα ουδέτερο κράτος θα μείνει μόνο του, εάν δεχθεί επίθεση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κολ, ενώ ο εκπρόσωπος του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) για στρατιωτικά θέματα, Φρίντριχ Οφενάουερ, επισήμανε ότι «η ουδετερότητα και ο σχεδιασμός της πρέπει να συζητηθούν σοβαρά».
«Η Ευρώπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια από τις χειρότερες κρίσεις μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο πόλεμος μαίνεται. Χρειάζεται ταχεία βοήθεια, ταχεία αλληλεγγύη για τους ανθρώπους επιτόπου. Πρέπει να στηριχθούν οι πολιτικοί ηγέτες, οι οποίοι φοβούνται για τη ζωή τους. Αυτό που δεν χρειάζεται είναι συζητήσεις που δεν έχουν βάση στην πραγματικότητα», απάντησε ο κ. Νεχάμερ.
«Ένα ουδέτερο κράτος δεν εκλαμβάνεται ως απειλή»
Σε ανάλογο τόνο, η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPÖ), Πάμελα Ρέντι-Βάγκνερ, απέρριψε κάθε συζήτηση για το θέμα, ζητώντας ωστόσο σαφή δέσμευση του καγκελάριου.
«Ένα ουδέτερο κράτος δεν εκλαμβάνεται ως απειλή από τις μεγάλες δυνάμεις και, κυρίως, δεν χρειάζεται να στείλει στρατιώτες για να λάβουν μέρος σε άλλους πολέμους, υπό την έννοια της υποχρέωσης», δήλωσε.
Ταυτόχρονα, η κυρία Ρέντι-Βάγκνερ διευκρίνισε ότι το κόμμα της τάσσεται υπέρ μιας «ενεργητικής, αφοσιωμένης στη διπλωματική επιδίωξη της ειρήνης» ουδετερότητας. Αυτό, τόνισε, σημαίνει και λήψη σαφούς θέσης όταν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα ή το διεθνές δίκαιο.
«Σε κάθε περίπτωση, αυτό που χρειάζεται είναι ένας αποτελεσματικός ομοσπονδιακός στρατός και μια αυξημένη ευρωπαϊκή συνεργασία σε επίπεδο ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής», πρόσθεσε η αρχηγός του SPÖ.
Σχετικά με μια ενδεχόμενη διακοπή εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, η Ρέντι-Βάγκνερ σημείωσε ότι πάνω από όλα χρειάζεται το τέλος της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια, αλλά και ένα βιώσιμο σχέδιο για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. «Οι Πράσινοι βρίσκονται στην κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια, αλλά ακόμη δεν έχουν παρουσιάσει κάποια ιδέα για αυτό» επισήμανε σχετικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σκοπός του καγκελάριου Νεχάμερ, που επισκέφθηκε σήμερα (7/3) τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων σύναψης ενεργειακών συμφωνιών.