Ουδέτερη είναι η στάση που φαίνεται ότι κρατά η Τουρκία στον πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς δεν συντάσσεται με τις κυρώσεις των άλλων χωρών του ΝΑΤΟ στην Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί «ανοιχτή γραμμή» με το Κίεβο. Παράλληλα, ο Ερντογάν συνεχίζει τις business με τον Πούτιν και μένει στο απυρόβλητο παρά το γεγονός ότι απορρίπτει τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η ΕΕ στη Μόσχα.

Την ίδια ώρα, η στάση της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στην ρωσική εισβολή φαίνεται ότι ικανοποιεί απολύτως τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ερντογάν δεν έχει κλείσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας στα ρωσικά αεροσκάφη.

Ακόμη και το κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου για τα πολεμικά πλοία που θα ήθελαν να περάσουν στην Μαύρη Θάλασσα αποφασίστηκε μία εβδομάδα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Αμερόληπτος»

Παράλληλα, ο Ερντογάν εμφανίζεται σαν αμερόληπτος, διαμεσολαβητής που μεθαύριο Πέμπτη θα φιλοξενήσει στην Αττάλεια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

Να σημειωθεί ο Ερντογάν ήταν από τους ελάχιστους ηγέτες που συνομίλησαν με τον πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν αλλά και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας φέρεται να ευχαρίστησε τον «σουλτάνο» για την στήριξη, καθώς η Τουρκία πουλάει UAV's τύπου Bayraktar στην Ουκρανία.