Συναγερμός έχει σημάνει στο Τσερνόμπιλ καθώς ραδιενεργές ουσίες θα μπορούσαν να απελευθερωθούν από τον πυρηνικό σταθμό επειδή δεν είναι δυνατή η ψύξη των αναλωμένων πυρηνικών καυσίμων, μετά τη διακοπή της παροχής ενέργειας. Οι ώρες είναι δραματικές, καθώς η διακοπή ρεύματος στον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος έχει πέσει στα χέρια ρωσικών δυνάμεων, μπορεί να κλείσει τις εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ και έτσι να γίνει διαρροή ραδιενέργειας.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Ντμίτρο Κουλέμπα, υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να κηρύξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός για να επιτρέψει την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού του Τσέρνομπιλ, προειδοποιώντας ότι είναι πιθανόν να υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας αν συνεχισθεί η διακοπή.

«Οι εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ έχουν 48ωρη ικανότητα παροχής ενέργειας στον σταθμό του Τσέρνομπιλ. Μετά από αυτό, τα συστήματα ψύξης της δεξαμενής αποθήκευσης χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου θα σταματήσουν να λειτουργούν και οι διαρροές ραδιενέργειας θα είναι επικείμενες», έγραψε στο Twitter.


Νωρίτερα, η εταιρεία Ukrenergo, διαχειρίστρια του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε πως έχει διακοπεί «πλήρως» η ηλεκτροδότηση του πυρηνικού σταθμού του Τσέρνομπιλ και των συστημάτων ασφαλείας του, λόγω των ρωσικών στρατιωτικών ενεργειών.

Ραδιενεργές ουσίες είναι πιθανόν να διαφύγουν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ, επειδή το χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο δεν μπορεί να ψυχθεί μετά την διακοπή της ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε από την πλευρά της η ουκρανική κρατική εταιρεία Energoatom, διαχειρίστρια των τεσσάρων πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας.

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσέρνομπιλ «έχει πλήρως αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτροδότησης εξαιτίας των στρατιωτικών ενεργειών του ρώσου κατακτητή. Ο σταθμός δεν διαθέτει πλέον ηλεκτρική τροφοδοσία», αναφέρεται στην σελίδα της Ukrenergo στο Facebook.

Οι εργασίες για την αποκατάσταση της σύνδεσης με το δίκτυο και της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος έχει καταληφθεί από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, δεν είναι δυνατές λόγω των εχθροπραξιών, διευκρίνισε η Energoatom. Καθώς η επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, «δεν υπάρχει δυνατότητα αποκατάστασης των γραμμών».

Ο σταθμός του Τσέρνομπιλ βρίσκεται σε ζώνη αποκλεισμού και περιλαμβάνει ανενεργούς πυρηνικούς αντιδραστήρες και εγκαταστάσεις ραδιενεργών αποβλήτων.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) δεν έχει αντιδράσει στις προειδοποιήσεις. Λίγες ώρες νωρίτερα, η IAEA είχε ανακοινώσει ότι η μετάδοση εξ αποστάσεως των δεδομένων από τα συστήματα ελέγχου έχει διακοπεί.

Η IAEA αναφερόταν στις κάμερες και άλλα όργανα που έχουν τοποθετηθεί από τον διεθνή οργανισμό στο πλαίσιο της αποστολής ελέγχου του ειρηνικού χαρακτήρα των πυρηνικών προγραμμάτων στον κόσμο.

Περισσότεροι από 200 τεχνικοί και φύλακες έχουν εγκλωβιστεί στις εγκαταστάσεις, εργαζόμενοι συνεχώς επί 13 ημέρες υπό ρωσική παρακολούθηση.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ζήτησε από την Ρωσία να τους επιτρέψει εναλλασσόμενες βάρδιες, ρεπό και καθορισμένο ωράριο, που είναι βασικά στοιχεία για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

«Είμαι πολύ ανήσυχος για την δυσχερή και αγχώδη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το προσωπικό στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ και για τους πιθανούς κινδύνους που αυτή η κατάσταση σημαίνει για την πυρηνική ασφάλεια», προειδοποίησε ο επικεφαλής της IAEA Ραφαέλ Γκρόσι.