Επιμένουν οι Financial Times ότι η Κίνα είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Ρωσία στην Ουκρανία
«Fake news», λέει η Κίνα για τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στη Ρωσία
Πρόθυμη να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία, προκειμένου να υποστηρίξει την εισβολή της στην Ουκρανία φέρεται να είναι η Κίνα, σύμφωνα με νεότερο δημοσίευμα των «Financial Times».
Ειδικότερα, οι ΗΠΑ είπαν στους συμμάχους τους σε Ευρώπη και Ασία ότι η Κίνα έχει δημοσιοποιήσει την προθυμία της να παράσχει στη Ρωσία στρατιωτική υποστήριξη στη συνεχιζόμενη απρόκλητη εισβολή της στην Ουκρανία, ανέφεραν σε νεότερο δημοσίευμά τους οι «Financial Times» τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας το βράδυ της Κυριακής από το ίδιο μέσο (FT), η Ρωσία φέρεται να ζήτησε από την Κίνα εξοπλισμό και άλλη βοήθεια, καθώς οι αναφορές δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να εξαντλούνται σε όπλα.
Σημειώνεται ότι ενώ η Κίνα έχει δηλώσει ότι σέβεται την «κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών», επέκρινε τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία και ενίσχυσε τις συζητήσεις υπέρ του Πούτιν στα τοπικά της μέσα ενημέρωσης.
Τα μηνύματα, που εστάλησαν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεν διευκρίνιζαν εάν η Κίνα είχε δηλώσει ότι θα αρχίσει να υποστηρίζει στρατιωτικά τη Ρωσία στο μέλλον ή αν το κάνει ήδη, σύμφωνα με τους «Financial Times». Επίσης, δεν ανέφεραν πότε ακριβώς η Κίνα έδειξε ότι ήταν ανοιχτό να παράσχει στη Ρωσία στρατιωτική βοήθεια, σύμφωνα με την έκθεση. Πάντως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει.
«Fake news», λέει η Κίνα για τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στη Ρωσία
«Τον τελευταίο καιρό οι ΗΠΑ διαδίδουν συνεχώς ψευδείς ειδήσεις εναντίον της Κίνας», αρκέστηκε να δηλώσει στους δημοσιογράφους ο Ζάο Λιζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Τη Δευτέρα, πάντως, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, προειδοποίησε την Κίνα ότι θα έχει συνέπειες αν βοηθήσει τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται ότι πληροφορίες, που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, θέλουν τη Ρωσία να έχει ζητήσει στρατιωτικό εξοπλισμό από την Κίνα από την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, προκαλώντας ανησυχία στον Λευκό Οίκο ότι το Πεκίνο μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες της Δύσης να βοηθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις να υπερασπιστούν τη χώρα τους.