Το προσχέδιο 15 σημείων που δημοσίευσαν οι Financial Times απηχεί τις ρωσικές θέσεις, σχολίασε με ανάρτησή του στο twitter ο ανώτατος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

«Εν ολίγοις. Οι Financial Times δημοσίευσαν ένα προσχέδιο που αντιπροσωπεύει τη διαπραγματευτική θέση της ρωσικής πλευράς. Τίποτα περισσότερο. Η Ουκρανία έχει τις δικές της θέσεις», σημείωσε ο Ποντόλιακ.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ζελένσκι, το μόνο που επιβεβαιώνει σε αυτό το στάδιο είναι «η κατάπαυση πυρός, η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων και οι εγγυήσεις ασφαλείας από διάφορες χώρες».

Τι δηλώνει η Ρωσία

Οι πρώτες αντιδράσεις στην εν λόγω δημοσίευση ήρθαν από τη ρωσική πλευρά, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να δηλώνει μεν πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για αποκαλυφθούν οποιαδήποτε πιθανά σημεία συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η ουδετερότητα για την Ουκρανία με βάση το καθεστώς της Αυστρίας ή της Σουηδίας ήταν ένα σενάριο. «Αυτή η επιλογή συζητείται πραγματικά τώρα και είναι μια επιλογή που μπορεί να θεωρηθεί ουδέτερη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.