Το πότε και το πώς θα τελειώσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, απασχολεί διακαώς τους πολιορκημένους αλλά και την διεθνή κοινότητα, τη στιγμή που ο πόλεμος του Πούτιν εισέρχεται στην τέταρτη εβδομάδα. 

Την ώρα που στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι, περισσότεροι από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν περάσει τα σύνορα της πατρίδας τους για να γλιτώσουν από τους εχθροπραξίες και τους βομβαδρισμούς του ρωσικού στρατού, χωρίς να ξέρουν αν θα μπορέσουν να ξαναδούν ποτέ τα σπίτια τους, εμπειρογνώμονες παρουσιάζουν πέντε διαφορετικά σενάρια, σύμφωνα με τα οποία θα μπορούσε να τερματιστεί η ρωσική εισβολή.



Τα πέντε πιθανά σενάρια, σύμφωνα με δυτικές πηγές και εμπειρογνώμονες «think- tank»

1. Στρατιωτικό τέλμα: Οι ρωσικές δυνάμεις «βαλτώνουν» και οι Ουκρανοί στρατιώτες συνεχίζουν τη λυσσαλέα αντίστασή τους

Οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να αντιστέκονται στη ρωσική εισβολή, σκοτώνοντας αρκετούς Ρώσους στρατιώτες και καταστρέφοντας σημαντικό οπλισμό. Αν και η Ρωσία ισχυρίζεται εδώ και καιρό ότι έχει αεροπορική υπεροχή, η αεράμυνα της Ουκρανίας φαίνεται να αντέχει με την Δύση να της προσφέρει πολύτιμο στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως αντιαρματικά όπλα και αντιαεροπορικούς πυραύλους.

«Η ρωσική εισβολή έχει σε μεγάλο βαθμό ακινητοποιηθεί σε όλα τα μέτωπα», ανέφερε χθες πηγή που επικαλέστηκε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου. Την ίδια ώρα, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι, περίπου 7.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου, όπως αναφέρουν οι «New York Times». Από την πλευρά του, ο στρατός της Ουκρανίας ισχυρίζεται ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Στο μεταξύ, η Ουκρανία θρηνεί χιλιάδες νεκρούς ενώ στρατηγικές πόλεις της, όπως η Μαριούπολη και η Χερσώνα, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

5_4

2. Ειρηνευτική συμφωνία: Ουκρανία και Ρωσία καταλήγουν σε συμφωνία με τον Πούτιν να αποσύρει τις δυνάμεις του όταν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του

Οι αυξανόμενες απώλειες στο πεδίο της μάχης και οι σκληρές κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της ρωσικής οικονομίας θα μπορούσαν να ωθήσουν τον Πούτιν να αναζητήσει έναν τρόπο για να σώσει ότι κάτι από την «εικόνα» του ισχυρού ηγέτη και να τερματίσει τον πόλεμο.

«Η Ουκρανία μπορεί να είναι σε θέση να αναγκάσει τους Ρώσους να κάνουν μια επιλογή: να επιμείνουν και να υποστούν ανεπανόρθωτες απώλειες ή να σταματήσουν και να επιτύχουν μία ειρηνευτική συμφωνία», όπως αναφέρει ο Ρομπ Τζόνσον, ειδικός σε θέματα πολέμου από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι δύο πλευρές είναι «κοντά σε συμφωνία», μια συμφωνία με την οποία όμως η Ουκρανία θα αποδεχόταν το καθεστώς της ουδετερότητας βάσει του σουηδικού και του αυστριακού μοντέλου..

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι η χώρα του δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, κάτι που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για το Κρεμλίνο. Ωστόσο, αν και οι πιθανότητες για συμφωνία έχουν ενισχυθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες, δεν υπάρχει κάποιο σημάδι για κατάπαυσης του πυρός με την Ουκρανία να επιθυμεί πλήρη απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από το έδαφός της αλλά και εγγυήσεις ασφαλείας για το μέλλον της.

3_4

3. Αλλαγή στο εσωτερικό της Ρωσίας - Φουντώνει το αντιπολεμικό κίνημα και οι ολιγάρχες στρέφονται κατά του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου

Η καταστολή των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης έχει προκαλέσει την οργή όχι μόνο των δημοσιογράφων- Ρώσων και ξένων -αλλά και της κοινής γνώμης που πλέον μπορεί να ενημερωθεί μόνο από κανάλια και εφημερίδες που παίρνουν «γραμμή» από το Κρεμλίνο.

Στο μεταξύ, χιλιάδες αντιπολεμικοί διαδηλωτές έχουν συλληφθεί από τις ρωσικές αρχές, ενώ ένας νέος νόμος απειλεί με έως και 15 χρόνια φυλάκιση όσους διαδίδουν «ψευδείς ειδήσεις» σχετικά με τον στρατό της χώρας. Επιπλέον, υπάρχουν σημάδια ρωγμών στην κυβερνώσα ελίτ, με ορισμένους ολιγάρχες, και βουλευτές να ζητούν πλέον δημοσίως κατάπαυση του πυρός.

Αν και θεωρείται απίθανο σε αυτό το στάδιο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ανατροπής του Πούτιν με την εξέγερση των Ρώσων πολιτών ή ακόμη κι ενός πραξικοπήματος στο Κρεμλίνο. «Η προσωπική του ασφάλεια είναι πολύ καλή και θα είναι μέχρι τη στιγμή που δεν θα είναι», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Έλιοτ Α. Κοέν, από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, μια «δεξαμενή σκέψης» με έδρα την Ουάσιγκτον.

«Αυτό έχει συμβεί πολλές φορές στη σοβιετική και ρωσική ιστορία», επισημαίνει. Οι σκληρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία πλήττουν και τους ολιγάρχες της - την ελίτ της Ρωσίας που έχουν επίσης τεράστια επιρροή στη χώρα. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές ένας ολιγάρχης είναι πανίσχυρος επειδή ο Πούτιν του το επιτρέπει και όχι το αντίστροφο.

1_4

4. Ρωσική στρατιωτική επιτυχία: Οι στρατηγοί του Πούτιν συνθλίβουν την ουκρανική αντίσταση με προηγμένα όπλα

Ανώτερος Ευρωπαίος στρατιωτικός αξιωματούχος προειδοποιεί ότι, δεν θα πρέπει η Δύση να υποτιμά την ικανότητα των Ρώσων στρατιωτών να αναπληρώνουν τα κενά στο πεδίο της μάχης και να προσαρμόζουν τις επιχειρησιακές τους στρατηγικές.

Μπορεί να έχουν προβλήματα στον ανεφοδιασμό των τανκς ή το ηθικό των στρατιωτών τους να είναι πεσμένο, ωστόσο, όλα αυτά δεν αλλάζουν την υπεροχή του ρωσικού στρατού», τονίζει. Επιπλέον, η Μόσχα στρατολογεί μισθοφόρους από τη Συρία ή την Τσετσενία για να καλύπτει τα κενά της ενώ χρησιμοποιεί επίσης και την ομάδα «Wagner», μια σκιώδη ρωσική ιδιωτική εταιρεία, τα μέλη της οποία εξοντώνουν τον εχθρό όπου κι αν είναι.

10_2

5. Εξαπλώνεται η σύγκρουση: Η Ρωσία επιτίθεται σε χώρα του ΝΑΤΟ βάζοντας την Ατλαντική Συμμαχία στον πόλεμο

Η νοσταλγία του Πούτιν για τη Σοβιετική Ένωση και η υπόσχεσή του να προστατεύσει τις ρωσικές μειονότητες που βρίσκονται στις χώρες της Βαλτικής - Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία- αφήνει να πλανάται ένα ερώτημα σχετικά με τις εδαφικές του φιλοδοξίες.

Λίγοι αναμένουν από τον Πούτιν ότι θα επιτεθεί ανοιχτά σε μία χώρα- μέλος του ΝΑΤΟ, κάτι που θα διέτρεχε τον κίνδυνο επίθεσης με πυρηνικά όπλα. Ο Πούτιν διέταξε τις δυνάμεις πυρηνικής αποτροπής της Ρωσίας να τεθούν σε κατάσταση συναγερμού με τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ να προειδοποιεί ότι «ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος μπορεί να είναι μόνο ένας πυρηνικός πόλεμος».

Ωστόσο, δυτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι, αυτές οι προειδοποιήσεις «ποντάρουν» σ΄ένα πράγμα: να αποτρέψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη να επιβάλουν μία «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» πάνω από την Ουκρανία.

7_2