Αντιστέκονται με μεγάλο σθένος, ηρωισμό και μάχονται για την πατρίδα τους. Οι Ουκρανοί δίνουν την δική τους μάχη, απέναντι στην Ρωσία, και με κάθε μέσω αντιστέκονται και δεν παραδίδουν την χώρα τους στον κατακτητή. Μπορεί απέναντι στην Ρωσία η δύναμη της Ουκρανίας να μην είναι αντίστοιχη, όμως έχουν καταφέρει σημαντικά χτυπήματα.

Το μεγάλο αποβατικό πλοίο Όρσκ του ρωσικού στόλου χτυπήθηκε. Η τεράστια έκρηξη σείει το λιμάνι του Μπερντιάνσκ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι χτυπήθηκε με βαλιστικό πύραυλο. Οι εικόνες από τους πυκνούς καπνούς στο λιμάνι της Αζοφικής θάλασσας ανέβηκαν άμεσα στα κοινωνικά δίκτυα.

 «Αυτό δείχνει ότι οι Ουκρανοί απέχουν από την ήττα. Το γεγονός ότι η Ουκρανία έχει ακόμα την ικανότητα και τα μέσα να καταστρέψει ένα μεγάλο πλοίο, είναι από την πλευρά τους πολύ ενθαρρυντικό» δηλώνει ο αναλυτής, Στιούαρτ Κρόφορντ.

 Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις Ουκρανικές αρχές 2 πλοία που βρίσκονταν δίπλα σε αυτό που χτυπήθηκε απομακρύνονται. Το δεύτερο πλοίο φαίνεται πως είναι χτυπημένο.

 Το λιμάνι του Μπερντιάνσκ στην Αζοφική θάλασσα βρίσκεται 80 χλμ έξω από τη Μαριούπολη χρησιμοποιείται από τους Ρώσους για ανεφοδιασμό.

 Το Όρσκ ήταν το πρώτο ρωσικό πλοίο που έφτασε στο Μπερντιάνσκ στις 21 Μαρτίου, και αποβίβασε τεθωρακισμένα.

 «Το μεγάλο αποβατικό πλοίο του στόλου της Μαύρης θάλασσας «Όρσκ» είναι το πρώτο πολεμικό πλοίο της Ρωσικής Ομοσπονδίας που μπήκε στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ» αναφέρει Ρώσος δημοσιογράφος.

 Την ίδια στιγμή ο δημοσιογράφος του NBC Ρίτσαρντ Ένγκελ βρέθηκε στο κέντρο επιχειρήσεων του Κιέβου και περιγράφει πως οι Ουκρανοί σιγά σιγά κερδίζουν έδαφος.

 «Αυτό εδώ είναι το Κίεβο και αυτές οι κόκκινες περιοχές είναι περιοχές που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι. Όπως βλέπετε Βόρεια του Κιέβου υπάρχει μια μεγάλη ρωσική πια περιοχή και Βορειοανατολικά υπάρχει μια άλλη ρωσική περιοχή. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι αυτά τα μπλε σημεία τα οποία είναι αρκετά. Αυτές οι περιοχές έχουν ανακαταληφθεί από τις Ουκρανικές δυνάμεις» περιγράφει ο δημοσιογράφος του ΝΒC.

 Τη στήριξη των Δυτικών ζητά και πάλι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

 «Ένας μήνας συμπληρώθηκε. Είναι πολύς καιρός. Ραγίζει η καρδιά μου και όλων των Ουκρανών και των ελεύθερων ανθρώπων στον πλανήτη» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

 Την ίδια στιγμή παραμένει η απειλή της πυρηνικής επίθεσης αυτή τη φορά δια στόματος του αναπληρωτή πρέσβη της Ρωσίας στον ΟΗΕ.

 «Εάν η Ρωσία προκληθεί από το ΝΑΤΟ, εάν δεχθεί επίθεση απο το ΝΑΤΟ, δεν ξέρω, είμαστε πυρηνική δύναμη. Γιατί όχι;» δήλωσε ο Ντμίτρι Πολιάνσκι.

  Πώς οι Ουκρανοί κατάφεραν να καταστρέψουν το ρωσικό αποβατικό

Το μεγάλο αποβατικό αρματαγωγό πλοίο της Ρωσίας χτυπήθηκε από ουκρανικές δυνάμεις και υπέστη μεγάλες ζημιές. Για το πως κατάφεραν οι Ουκρανοί να προκαλέσουν αυτό το πλήγμα υπάρχουν πολλά σενάρια, πάντως αναμφίβολλα αποτελεί ένα χτύπημα ακρβείας στην πολεμική μηχανή της Ρωσίας.

 Οι Ουκρανοί φρόντισαν να καταγραφεί το χτύπημα, γεγονός το οποίο αποκτά συμβολική σημασία καθώς η είδηση διαδόθηκε την ημέρα που οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες.

 Κατά τη διάρκεια της συνόδου των ηγετών του ΝΑΤΟ συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αποστολής πυραύλων κατά πολεμικών πλοίων.

 Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι ενισχύει την ανατολική του πτέρυγα με τέσσερις ομάδες μάχης, ενώ προειδοποίησαν την Ρωσία να μη χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, διότι θα αλλάξει η φύση της σύγκρουσης.