Το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., το οποίο είχε συσταθεί για να βοηθήσει τις χώρες-μέλη να ανασυγκροτηθούν μετά την πανδημία του κορονοϊού, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί διαφορετικά δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Δεδομένης της αλλαγής της κατάστασης είμαι ανοιχτός στην προτεραιοποίηση των διαθέσιμων πόρων», είπε ο Κρίστιαν Λίντνερ, στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, προσθέτοντας ότι αυτό που απαιτείται είναι «επενδύσεις στις υποδομές, στην ενέργεια και στην ανταγωνιστικότητα, αλλά όχι άλλες κρατικές δαπάνες και αναβληθείσες μεταρρυθμίσεις».

Σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση για να αποφευχθεί ο οικονομικός κατακερματισμός εξαιτίας της πανδημίας, οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν το 2020 να δανειστούν από κοινού 800 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανασυγκρότηση των οικονομιών τους ώστε να είναι πιο πράσινες και πιο ψηφιακές.

Σε μερικές εβδομάδες η ΕΕ θα συζητήσει αν υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερο κοινό δανεισμό ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που δημιούργησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως δήλωσε την Τρίτη ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Η Γαλλία ηγείται αυτής της πρωτοβουλίας, ενώ τις αντιρρήσεις τους έχουν εκφράσει η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία, υποστηρίζοντας ότι ακόμη είναι ασαφής ο οικονομικός αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία και ότι μόνο 74 δις ευρώ έχουν εκταμιευτεί από τα υφιστάμενα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.