Τροχοπέδη και για το ελληνικό πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα», που προσφέρει άδειες παραμονής στη χώρα μας σε αγοραστές ακινήτων άνω των 250.000 ευρώ, αποτελεί η σκλήρυνση της στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προκύπτει και από τις χθεσινές ανακοινώσεις στις Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είχε κινήσει διαδικασία παραπομπής στο Ευρωδικαστήριο για Κύπρο και Μάλτα, οι οποίες προσέφεραν και υπηκοότητα σε μεγαλοεπενδυτές (Ρώσους, Κινέζους, Λιβανέζους, κ.λπ.), στέλνει και ένα μήνυμα στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες κυρίως των Δυτικών Βαλκανίων. Οι τελευταίες προωθούν προγράμματα «Χρυσή Βίζα», ενίοτε για χαμηλό ύψος επενδύσεων, προς επενδυτές οι οποίοι λαμβάνουν υπηκοότητα Αλβανίας, Μαυροβουνίου ή Σερβίας με την προοπτική πως κάποια στιγμή θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνεπώς θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Το ελληνικό πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα», μέσω του οποίου έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα περίπου 9.500 άδειες παραμονής σε μεμονωμένους επενδυτές (και περίπου 29.000 άδειες αν συμπεριληφθούν και τα μέλη των οικογενειών τους), έχει μέχρι σήμερα οδηγήσει σε επενδύσεις άνω των 2,5 δισ. ευρώ σε ακίνητα. Οι Κινέζοι, που έχουν λάβει σχεδόν το 70% των αδειών παραμονής, κάποια στιγμή το 2018 – 2019 σκούπιζαν στην κυριολεξία τα ακίνητα του κέντρου. Στην τρίτη θέση από πλευράς αδειών παραμονής του ελληνικού προγράμματος είναι, μάλιστα, οι Ρώσοι με την Κομισιόν να ζητάει χθες να μπει πάγος σε νέες «Χρυσές Βίζες» προς Ρώσους ή Λευκορώσους. Ζητάει, επίσης, να καταργηθούν οι «Χρυσές Βίζες» ή τα διαβατήρια που έχουν παραχωρηθεί σε πρόσωπα που περιλαμβάνονται στις κυρώσεις λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.




Μια έκθεση για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που παρουσιάστηκε προ εβδομάδων, επισημαίνει πως τα προβλήματα με τις άδειες παραμονής και τις υπηκοότητες σε επενδυτές δεν περιορίζονται μόνο σε κάποια κράτη – μέλη που τα προωθούν. Εκτείνονται και στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες όπως η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία, κ.λπ. Η Αλβανία έχει πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» για επενδυτές που δαπανήσουν περισσότερα από 250.000 ευρώ στη χώρα ενώ μετά από επτά χρόνια μπορούν να καταθέσουν αίτηση υπηκοότητας. Το Μαυροβούνιο έχει πρόγραμμα παροχής υπηκοότητας για ξένους επενδυτές που θα δαπανήσουν άνω των 800.000 ευρώ (την παίρνουν εντός τριμήνου) αλλά και πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» για ξένους που θα επενδύσουν 100.000 ευρώ. Η Βόρεια Μακεδονίας προσφέρει υπηκοότητα για ξένους επενδυτές που θα δαπανήσουν περισσότερα από 200.000 ευρώ.




Η ίδια έκθεση αναφέρει και πλήθος παραδειγμάτων, σε Μάλτα, Κύπρο, Πορτογαλία, αλλά και Ελλάδα, όπου τα προγράμματα υπηκοότητας ή «Χρυσής Βίζας» σε ξένους επενδυτές καταστρατηγήθηκαν. Στην περίπτωση της Ελλάδας επισημαίνεται η δράση κυκλωμάτων που εξαπάτησαν Κινέζους πολίτες (π.χ. φουσκώνοντας την αξία ακινήτων) ή αετονύχηδων που έκαναν αγορές ακινήτων στη χώρα μας με πλαστές πιστωτικές κάρτες ώστε να πάρουν την άδεια παραμονής. Έρευνα του Vice αποκάλυψε πως ακίνητα με αντικειμενική αξία 50.000 ή 60.000 ευρώ εμφανίζονται να έχουν πωληθεί σε Κινέζους αγοραστές έναντι 250.000 ευρώ ή και ακριβότερα. Επιπλέον, το ίδιο σπίτι έχει αγοραστεί από δύο Κινέζους επενδυτές που εξασφάλισαν «Χρυσή Βίζα».