Νέες απειλές Ζαχάροβα: Φινλανδία και Σουηδία γνωρίζουν που θα οδηγήσει η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ
«Το Κίεβο έχει προσελκύσει 7.000 μισθοφόρους από 63 κράτη», δήλωσε η Ζαχάροβα
Νέες απειλές εξαπέλυσε η Ρωσία προς τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, με νέα δήλωσή της, προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα έχουν, σε περίπτωση που ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
Έχουμε εκδώσει όλες τις προειδοποιήσεις μας τόσο δημόσια, όσο και μέσω διμερών καναλιών. Αυτό δήλωσε η Ζαχάροβα μιλώντας στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Russia-24.
«Το γνωρίζουν (η Σουηδία και η Φινλανδία), δεν θα έχουν κάποια έκπληξη, έχουν ενημερωθεί για τα πάντα, για το πού θα οδηγήσει (η ένταξη στο ΝΑΤΟ)», δήλωσε.
Σημειώνεται πως το κοινοβούλιο της Φινλανδίας θα ξεκινήσει σήμερα συζήτηση για το αν θα επιδιώξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αφού η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έφερε αύξηση της πολιτικής και δημόσιας υποστήριξης για την ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία.
«Το Κίεβο έχει προσελκύσει 7.000 μισθοφόρους από 63 κράτη»
Πάντως, οι αρχές του Κιέβου εμποδίζουν την ασφαλή απομάκρυνση πολιτών από την Ουκρανία προς τη Ρωσία, όπως δήλωσε η Ζαχάροβα.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, ο ρωσικός στρατός ανοίγει καθημερινά ανθρωπιστικούς διαδρόμους που επιτρέπουν στους αμάχους να εγκαταλείψουν τις επικίνδυνες περιοχές. «Ωστόσο, το καθεστώς του Κιέβου συνεχίζει να αρνείται να εκκενώσει τους αμάχους προς τη Ρωσία».
Ακόμη, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε η Ουκρανία έχει προσελκύσει περίπου 7.000 μισθοφόρους από 63 κράτη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. «Από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, το καθεστώς του Κιέβου έχει προσελκύσει στην Ουκρανία, μόνο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου 7.000 ξένους μισθοφόρους από 63 κράτη», ανέφερε η Ζαχάροβα.
Αναφορικά με τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, τόνισε πως βρίσκονται σε εξέλιξη. «Οι ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία συνεχίζονται με στόχο τη διασφάλιση του ουδέτερου και μη πυρηνικού καθεστώτος της», δήλωσε η Ζαχάροβα, προσθέτοντας, ωστόσο, πως οι Ουκρανοί διαπραγματευτές προσπαθούν να καθυστερήσουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, αρνούμενοι να υιοθετήσουν μια εποικοδομητική προσέγγιση σε θέματα προτεραιότητας.
Την ίδια ώρα, ανέφερε πως η Μόσχα παρέδωσε στις 15 Απριλίου στην Ουκρανία προσχέδιο για μια ειρηνευτική συμφωνία, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη απάντηση από την πλευρά του Κιέβου.
«Η Ρωσία δεν έχει ποτέ δηλώσει ότι αρνείται να διαπραγματευτεί... Η Ρωσία συμφώνησε στο σχετικό αίτημα του καθεστώτος του Κιέβου για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων και ξεκίνησε εποικοδομητικές εργασίες. Σήμερα έγινε γνωστό από τους Ρώσους διαπραγματευτές ότι οι προτάσεις μας παραδόθηκαν στους εκπροσώπους του Κιέβου και θα ήθελα απλώς να αποκαλύψω την ημερομηνία κατά την οποία παραδόθηκαν αυτές οι προτάσεις: ήταν η Παρασκευή (15 Απριλίου). Και σήμερα είναι Τετάρτη. Μέχρι τώρα δεν έχει ληφθεί καμία απάντηση», σημείωσε η Ζαχάροβα.
Ακολούθως, κατηγόρησε εκ νέου το ΝΑΤΟ για τις ενέργειές του στον πόλεμο της Ουκρανίας. «Σε αντίθεση με τις δηλώσεις ότι οι εχθροπραξίες πρέπει να τερματιστούν το συντομότερο δυνατό, οι χώρες του ΝΑΤΟ κάνουν τα πάντα για να καθυστερήσουν την εξέλιξη της επιχείρησης», αυξάνοντας την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού, όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, ωθώντας έτσι «το καθεστώς του Κιέβου να συνεχίσει την επιθετικότητα κατά των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, και να διαπράττει νέα νεοναζιστικά εγκλήματα πολέμου».
Το 57% των Σουηδών υποστηρίζει πλέον την ένταξη στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δημοσκόπηση
Μια αυξανόμενη πλειοψηφία Σουηδών τάσσεται υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, έδειξε σήμερα δημοσκόπηση, καθώς αξιωματούχοι, τόσο στη Σουηδία όσο και στη Φινλανδία, εξετάζουν αν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα πρέπει να οδηγήσει στον τερματισμό δεκαετιών στρατιωτικής ουδετερότητας.
Δημοσκόπηση της Demoskop που παραγγέλθηκε από την εφημερίδα Aftonbladet, έδειξε ότι 57% των Σουηδών υποστηρίζουν τώρα την ένταξη στο ΝΑΤΟ, από 51% που ήταν το Μάρτιο. Αυτοί που αντιτίθενται στην ένταξη μειώθηκαν στο 21% από 24% ενώ οι αναποφάσιστοι έπεσαν στο 22% από 25%.
Η δημοσκόπηση του Μαρτίου ήταν η πρώτη που είχε δείξει ότι μια πλειοψηφία των Σουηδών υποστηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Σουηδία δεν έχει εμπλακεί σε πόλεμο από την εποχή του Ναπολέοντα και έχει οικοδομήσει την πολιτική ασφαλείας της στη «μη συμμετοχή σε στρατιωτικές συμμαχίες».
Ωστόσο, όπως και στη Φινλανδία, η εισβολή στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», προκάλεσε μια ριζική επανεξέταση. Αμφότερες οι χώρες θεωρείται τώρα πολύ πιθανό να ενταχθούν στην 30μελή συμμαχία.
Η κυβέρνηση της Σουηδίας επανεξετάζει την πολιτική ασφαλείας και μια σχετική έκθεση πρόκειται να δημοσιοποιηθεί πριν από το τέλος Μαΐου, ενώ οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες διεξάγουν εσωκομματική συζήτηση για το αν θα παραιτηθούν από τη μακροχρόνια αντίθεσή τους στην ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ.
Σημειώνεται πως η δημοσκόπηση της Demskop, η οποία αποτελείται από 1.177 συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν από τις 14 Απριλίου ως τις 19 Απριλίου, έδειξαν επίσης αυξανόμενη υποστήριξη της ένταξης μεταξύ των ψηφοφόρων των Σοσιαλδημοκρατών, όπου σημαντικά περισσότεροι υποστηρίζουν την ένταξη στη συμμαχία απ' ό,τι αντιτίθενται σ' αυτή.