Ανοιχτή επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο από προσωπικότητες της Βόρειας Μακεδονίας
Τον ευχαριστούν για την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Εκκλησία της Αχρίδας
Ανοιχτή ευχαριστήρια επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο έστειλαν προσωπικότητες των Σκοπίων μετά την απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να επαναφέρει στην κανονικότητα την Εκκλησία της Αχρίδας.
«Σας ευχαριστούμε πολύ Εσάς και τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου για την ιστορική απόφαση της 9 Μαΐου 2022. Σύμφωνα μ’ αυτήν η αγαπημένη μας Εκκλησία, η σεπτή ιεραρχία της, ο κλήρος και ο λαός, δεν είναι πια σε σχίσμα, διακοπή και διεθνή απομόνωση, αλλά σε κανονική και λειτουργική κοινωνία με την Πρωτόθρονη Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και δι’ αυτής και με όλες τις υπόλοιπες τοπικές ορθόδοξες εκκλησίες» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή την οποία υπογράφουν καθηγητές πανεπιστημίου της γειτονικής χώρας και διανοούμενου.Διαβάστε την επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο:
Παναγιότατε, πολυσέβαστε Πάτερ των Ορθοδόξων και Οικουμενικέ Πατριάρχα, κ. κ. Βαρθολομαίε,
Οι παρακάτω υπογράφοντες, πολίτες, εκπρόσωποι της κοινωνίας, επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, ιατροί, εργαζόμενοι στους περισσότερους τομείς της κοινωνίας στην Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με χαρά χαιρετίζουμε και Σας ευχαριστούμε πολύ Εσάς και τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου για την ιστορική απόφαση της 9 Μαΐου 2022. Σύμφωνα μ’ αυτήν η αγαπημένη μας Εκκλησία, η σεπτή ιεραρχία της, ο κλήρος και ο λαός, δεν είναι πια σε σχίσμα, διακοπή και διεθνή απομόνωση, αλλά σε κανονική και λειτουργική κοινωνία με την Πρωτόθρονη Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και δι’ αυτής και με όλες τις υπόλοιπες τοπικές ορθόδοξες εκκλησίες. Ταυτόχρονα, τα όρια της εκκλησιαστικής εξουσίας του Αρχιεπισκόπου μας, της Αυτού Μακαριότητος κ. κ. Στεφάνου και της Συνόδου τελικά είναι καθορισμένα και εξασφαλισμένα, για το οποίο είμαστε πολύ ευγνώμονες.
Με την απόφασή Σας στρώνεται ο δρόμος προς εδραίωση των καλών σχέσεων και των σημαδιών της αμοιβαίας φιλαδελφίας μεταξύ των εκκλησιαστικών αξιωματούχων, κλήρου και πιστών όλων των τοπικών εκκλησιών, εξ αποτελέσματος της άρσεως του σχίσματος. Αυτή η απόφαση Σας φανερώνει ως γνήσιο Πατέρα, ο οποίος αγωνίζεται για το καλό όλων των Ορθοδόξων και ως Αρχιποιμένα ο οποίος φροντίζει για την ευταξία και την προκοπή της μίας, αγίας, καθολικής και αποστολικής Εκκλησίας. Ως φωτισμένος Πρωθιεράρχης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, Εσείς γενναία και υπομονετικά βαστάξατε τον σταυρό, για να είστε, κατά τα λόγια του Κυρίου Ιησού Χριστού ο πρώτος στην διακονία των άλλων (πρβλ. Μκ.9,35), και αξίως απαντήσατε στην ιστορική Σας κλήση. Με αυτό τον τρόπο ομοιωθήκατε των ένδοξων προκατόχων Σας, των μεγάλων Πατριαρχών του Θρόνου Κωνσταντινουπόλεως.
Σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα και γι' αυτό που αναγνωρίσατε την νομιμότητα της Εκκλησίας μας ως πνευματικού διαδόχου και συνέχειας της παλιάς και ιστορικής Αρχιεπισκοπής Αχρίδος. Ελεύθερα θα μπορούσε να ειπωθεί πως αυτή η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος είναι η καρδιά όλων των ορθοδόξων της Βόρειας Μακεδονίας.
Για την αναβίωσή της αγωνιζόταν γενιές και γενιές προγόνων μας. Έτσι, όπως κάποτε η παλιά Αρχιεπισκοπή Αχρίδος είχε στενή και δυνατή πνευματική σχέση με την Κωνσταντινούπολη, έτσι και σήμερα, με την αναγνώρισή Σας, ανασταίνεται και αυτή η αμοιβαία σχέση με το πάνσεπτο Κέντρο της Ορθοδοξίας.
Η αποδοχή της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος σε κανονική ενότητα είναι πράξη με την οποία Εσείς χτίσατε οχυρωματικό τείχος κατά την επιθετική πολιτική για πνευματική αποίκιση των Βαλκανίων, αντίθετη με τους εκκλησιαστικούς κανόνες και παράδοση της Ορθοδοξίας.
Παναγιώτατε, Εσείς αναδειχθήκατε άξιος συμπροσευχόμενος του Υιού και Λόγου του Θεού, ο Οποίος στην αρχιερατική Του προσευχή στην Γεθσημανή, παρακαλούσε τον Θεό Πατέρα «ἵνα πάντες ἓν ὦσι» (Ιω.17,21). Εμείς πιστεύουμε στην σοφία Σας και στον φωτισμό Σας, όπως και στην σοφία και στον φωτισμό του σεβαστού και αγίου Αρχιεπίσκοπου μας κ. Στεφάνου και των αγίων μας αρχιερέων και ελπίζουμε πως σύντομα θα έρθει η στιγμή του ιστορικού συλλείτουργου του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέφανο.
Έτσι, πρώτα ο Θεός, αναμένουμε και την τελική επίλυση της διοικητικής καταστάσεως της Εκκλησίας μας, και αυτό είναι χορήγηση του Τόμου αυτοκεφαλίας εκ μέρους Σας, επειδή μόνο ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει το ιστορικό και κανονικό προνόμιο να χορηγεί αυτοκέφαλο. Με αυτό πρακτικά θα επιβεβαιωθεί η εκκλησιαστική κυριαρχία, που δίνει κρατική υπόσταση της πατρίδας μας και του πιστού λαού της Βόρειας Μακεδονίας και όλων των πολιτών εν αυτή.
Σας ευχαριστούμε και ασπαζόμαστε την αγία δεξιά Σας!
Σκόπια, 15 Μαΐου 2022
Καθηγητής διδάκτωρ Μάριαν Γιούροβσκι ιδιοχείρως,
Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου «Αγίου Κλήμεντος Αχρίδος»
Ακαδημαϊκός καθηγητής διδάκτωρ Βέρα Μπιτράκοβα Γκροζντάνοβα ιδιοχείρως,
Ακαδημία των Επιστημών και των Τεχνών της Βόρειας Μακεδονίας
Καθηγητής διδάκτωρ Μεθόδι Τσεπρεγκάνοβ ιδιοχείρως,
Τακτικός καθηγητής σε σύνταξη, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο «Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου» - Σκόπια
Καθηγητής διδάκτωρ Τσάνε Μοϊάνοσκι ιδιοχείρως,
Πανεπιστήμιο «Αγίου Κλήμεντος Αχρίδος» - Μπίτολα, πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής για σχέσης με της θρησκευτικές κοινότητες και ομάδες
Ακαδημαϊκός Γκάζανφερ Μπάιραμ ιδιοχείρως,
Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας των Επιστημών και των Τεχνών της Βόρειας Μακεδονίας
Καθηγητής διδάκτωρ Ζόραν Μάτεβσκι ιδιοχείρως,
Φιλοσοφική Σχολή, Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο «Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου» - Σκόπια
Αξιωματικός Μίροσλαβ Στογιάννοβσκι ιδιοχείρως,
Υποστράτηγος σε σύνταξη, πρώην αρχηγός της γενικού επιτελείου του Στρατού της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας
Καθηγητής διδάκτωρ Τατιάνα Στογιάννοβσκα Ιβάνοβα ιδιοχείρως,
Φιλοσοφική Σχολή, Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο «Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου» - Σκόπια
Καθηγητής διδάκτωρ Ντράγαν Ζάικοβσκι ιδιοχείρως,
Εκκλησιαστικός ιστορικός και μεσαιωνοδίφης, Ινστιτούτο της εθνικής ιστορίας -Σκόπια
Καθηγητής διδάκτωρ Μπόρτσε Ηλίεβσκι ιδιοχείρως,
Ινστιτούτο Εθνικής Ιστορίας, εκκλησιαστικός ιστορικός
Καθηγητής διδάκτωρ Βέρα Στόιτσεβσκα-Άνθικ ιδιοχείρως,
σλαβολόγος, τακτικός καθηγητής σε σύνταξη, «Αγίου Κλήμεντος Αχρίδος» - Σκόπια
Καθηγητής διδάκτωρ Ασπάζια Σοφιάνοβα ιδιοχείρως,
Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο «Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου» - Σκόπια
Καθηγητής διδάκτωρ Άτσο Γκίρεσκι ιδιοχείρως,
τακτικός καθηγητής σε σύνταξη, πρώην κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής «Αγίου Κλήμεντος Αχρίδος», Πανεπιστήμιο «Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου» - Σκόπια
Καθηγητής διδάκτωρ Μίλιτσα Μιρκούλοβσκα ιδιοχείρως,
Φιλολογική Σχολή «Μπλάζε Κόνεσκι», Πανεπιστήμιο «Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου» - Σκόπια
Καθηγητής διδάκτωρ Βαλέρι Σοφρονίεβσκι ιδιοχείρως ,
Φιλοσοφική Σχολή, Ινστιτούτο για κλασικές σπουδές, Πανεπιστήμιο «Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου» - Σκόπια
Καθηγητής διδάκτωρ Λιούδμιλ Σπάσοβ ιδιοχείρως,
Φιλολογική Σχολή «Μπλάζε Κόνεσκι», Πανεπιστήμιο «Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου» - Σκόπια
Καθηγητής μάστερ Βέσνα Γκίνοβσκα Ίλκοβα ιδιοχείρως,
Σχολή Μουσικών Τεχνών, Πανεπιστήμιο «Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου» - Σκόπια
Καθηγητής διδάκτωρ Κρστε Ναϊδένκοσκι ιδιοχείρως,
Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Πληροφορικών Τεχνολογιών, Πανεπιστήμιο «Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου» - Σκόπια
Καθηγητής διδάκτωρ Βέλε Σμίλεβσκι ιδιοχείρως,
Ποιητής, δοκιμιογράφος, λογοτεχνικός κριτικός και επιστημονικός λειτουργός
Καθηγητής διδάκτωρ Εμίλια Τσρβένκοβσκα ιδιοχείρως,
Φιλολογική Σχολή «Μπλάζε Κόνεσκι» Πανεπιστήμιο «Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου» - Σκόπια
Καθηγητής διδάκτωρ Άποστολ Τρπεσκι ιδιοχείρως,
Σχολή Δραματικών Τεχνών, Πανεπιστήμιο «Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου» - Σκόπια
Ράντε Σίλιαν ιδιοχείρως,
ποιητής, συγγραφέας, λογοτεχνικός κριτικός,
Μπράνκο Γκιόργιεβσκι ιδιοχείρως,
Δημοσιογράφος
Μάστερ Βλάτκο Ντέλοβσκι ιδιοχείρως,
Εθνολόγος και πολιτισμολόγος
Μάστερ Ντούσαν Πετσάκοβσκι ιδιοχείρως,
Επαγγελματικός τομέας
Μάστερ Ηλίας Ήκο Κάροβ ιδιοχείρως,
σκηνοθέτης και συγγραφέας
Μπλάγκοϊ Βεσελίνοβ ιδιοχείρως,
Ηθοποιός
Πέταρ Κόστοβσκι ιδιοχείρως,
Ηθοποιός
Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου την περασμένη Δευτέρα έκανε δεκτή «εἰς εὐχαριστιακήν κοινωνίαν τήν Ἱεραρχίαν, τόν κλῆρον καί τόν λαόν τῆς ὑπό τόν Ἀρχιεπίσκοπον κ. Στέφανον Ἐκκλησίας ταύτης, θεραπεύουσα τήν πληγήν τοῦ σχίσματος». Στο τρίτο σημείο του ανακοινωθέντος μάλιστα επισημαινόταν: «Ἀναγνωρίζει ὡς ὄνομα τῆς Ἐκκλησίας ταύτης τό “Ἀχρίδος” (νοουμένης τῆς περιοχῆς τῆς δικαιοδοσίας αὐτῆς μόνον ἐντός τῶν ὁρίων τῆς ἐπικρατείας τοῦ κράτους τῆς Βορείου Μακεδονίας), ὡς ὑπεσχέθη ἐγγράφως πρός τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον καί ὁ Προκαθήμενος αὐτῆς, ἀποκλείουσα τόν ὅρον “Μακεδονική” καί οἱοδήτι ἄλλο παράγωγον τῆς λέξεως “Μακεδονία”.».