Υποψήφιες και επίσημα είναι από σήμερα η Σουηδία και η Φινλανδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Έτσι, τα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας καλούνται να ξεπεράσουν τον σκόπελο της Τουρκίας και την πιθανότητα να ασκήσει βέτο.

Αν και η άποψη των περισσότερων αναλυτών είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα εμποδίσει, τελικά, τη νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ, η σκληρή γραμμή που ακολουθεί φαίνεται ότι μπορεί να αποφέρει κάποιους καρπούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, αισθάνθηκε την ανάγκη να δηλώσει ότι βρίσκει βάσιμες ορισμένες από τις ενστάσεις και τα αιτήματα της Αγκύρας.

«Η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος και οι όποιες ανησυχίες της για την ασφάλεια πρέπει να απαντηθούν», έγραψε στο Twitter, έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία του με τον Τσαβούσογλου.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εμφανίστηκε αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει στο τέλος την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ταυτόσημες ήταν οι τοποθετήσεις της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ και της υπουργού Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, οι οποίες τόνισαν την ανάγκη να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι ανησυχίες της Άγκυρας, χωρίς να διευκρινίσουν αν αυτό θα σημάνει και υποχωρήσεις από γερμανικής πλευράς.

Μέχρι στιγμής, οι αιτιάσεις που έχει θέσει η τουρκική κυβέρνηση αφορούν την υποστήριξη, από πλευράς Σουηδίας και Φινλανδίας, των Κούρδων μαχητών στη Συρία, αλλά και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία στον τομέα της πώλησης οπλικών συστημάτων.


Ποιοι είναι οι δέκα όροι της Άγκυρας

Σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, οι τουρκικές αρχές έχουν ετοιμάσει έναν κατάλογο 10 απαιτήσεων από τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Μόνο σε περίπτωση που οι απαιτήσεις αυτές ικανοποιηθούν, η Άγκυρα θα μπορεί να επανεξετάσει τη στάση της απέναντι στο θέμα της ένταξης των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η λίστα των τουρκικών απαιτήσεων έχει ως εξής:
1. Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να «αποφασίσουν για μια θέση» σχετικά με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

2. Να αποτρέψουν τη διεξαγωγή εκδηλώσεων στα κοινοβούλιά τους από άτομα που συνδέονται με τρομοκρατικές δομές, εννοώντας φιλοκουρδικές οργανώσεις.

3. Να σταματήσουν τη φερόμενη από τους Τούρκους παροχή υλικής βοήθειας στις λεγόμενες Δυνάμεις Λαϊκής Αυτοάμυνας (SNS) στη Συρία, οι οποίες συνδέονται κατά την Άγκυρα με το PKK.

4. Να επιταχύνουν την έκδοση στην Τουρκία προσώπων που συνδέονται με «τρομοκράτες».

5. Να σταματήσουν τις επαφές με εκπροσώπους κουρδικών ομάδων που δρουν στο Ιράκ και τη Συρία.

6. Να διακόψουν τους δεσμούς τους με φυγόδικα και καταζητούμενα μέλη της FETO (της οργάνωσης Φετουλάχ Γκιουλέν) που φέονται να εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία.

7. Να μην λάβουν μέτρα κατά της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας.

8. Να καθιερώσουν τακτικές επαφές και συνεργασία για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», όπως εννοούν οι Τούρκοι τον απελευθερωτικό αγώνα των Κούρδων.

9. Να δεσμεύσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς προσώπων και οργανώσεων που συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις.

10. Να μην επιτρέψουν στο έδαφός τους δραστηριότητες μη κυβερνητικών οργανώσεων με αντιτουρκικό προσανατολισμό – πράγμα που θα μπορούσε να αφορά ακόμη και σε κυπριακές οργανώσεις.