Δένδιας: «Zήτημα Τσάμηδων» έθεσε η Αλβανίδα υπουργός Εξωτερικών - Η ξεκάθαρη απάντηση που έλαβε
«Οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας και συζήτησης μη υπαρκτών ζητημάτων» θα μπορούσε να θέσει ζητήματα που αφορούν στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, είπε ο Νίκος Δένδιας
Στις δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της συνάντησης με τον Νίκο Δένδια, η Αλβανίδα υπουργός Εξωτερικών Όλτα Χάκα, έθεσε το ζήτημα των Τσάμηδων και της άρσης του εμπόλεμου, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να της απαντά άμεσα και με ψυχραιμία πως «η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συζητήσει μόνο για ζητήματα που θεωρεί ότι υφίστανται», ξεκαθαρίζοντας ότι για την ελληνική πλευρά «δεν τίθεται τέτοιου είδους θέμα». Μάλιστα, ανέφερε πως «οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας και συζήτησης μη υπαρκτών ζητημάτων» θα μπορούσε να θέσει ζητήματα που αφορούν στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το himara.gr, η Αλβανίδα υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Ελπίζουμε ότι την προθυμία μας να βρεθεί μια αμοιβαία συμφωνημένη λύση σε ένα ζήτημα τόσο δύσκολο όσο ο θαλάσσιος χώρος μπορεί να χρησιμεύσει ως εποικοδομητική προσέγγιση μέσω της οποίας οι φίλες μας χώρες μπορούν να ξεκινήσουν συζητήσεις για άλλα θέματα τόσο δύσκολα όσο έχουμε κληρονομήσει από την ιστορία της τραγικής περιόδου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όπως η ανάγκη κατάργησης του νόμου του πολέμου ή τα ζητήματα των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας ή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της κοινότητας των Τσάμηδων».
Για να λάβει απάντηση από τον κ. Δένδια, ο οποίος ανέφερε: «Πράγματι, οι διμερείς μας σχέσεις έχουν αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό, που η διατήρηση του "νόμου περί εμπολέμου" αποτελεί έναν αναχρονισμό και θα πρέπει να απαλειφθεί. Και σε αυτό νομίζω ότι συμφωνήσαμε ότι πρέπει να εργαστούμε ώστε οι εσωτερικές διαδικασίες για την κατάργησή του να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.
Βεβαίως, θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σου. Αυτό σημαίνει συζήτηση επί πραγματικών ζητημάτων, δηλαδή ζητημάτων που η ελληνική πλευρά αποδέχεται ότι υφίστανται και όχι επί ζητημάτων που η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι δεν υφίστανται. Και βέβαια, η οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας και συζήτησης μη υπαρκτών ζητημάτων φοβούμαι ότι θα έχει συνέπειες σε πολλαπλά επίπεδα, π.χ. την ανάγκη της Ελλάδας να θέσει ζητήματα που αφορούν και τη δική σας ενταξιακή πορεία.
Συναντήθηκα στα Τίρανα με την ομόλογό μου της Αλβανίας O.Xhacka
— Nikos Dendias (@NikosDendias) May 23, 2022
Ατζέντα:
🔹ενίσχυση 🇬🇷🇦🇱 σχέσεων σε όλους τους τομείς
🔹προετοιμασία Συνόδου Κορυφής Διαδικασίας Συνεργασίας Ν.Α.Ευρώπης & 🇪🇺προοπτική Δ.Βαλκανίων
🔹εξελίξεις σε Αν.Μεσόγειο & Ουκρανία σε συνέχεια 🇷🇺εισβολής pic.twitter.com/BAg8xjtbpq
Ούτως ή άλλως, εμείς θεωρούμε ότι η Ελληνική Εθνική Μειονότητα εδώ στην Αλβανία, αλλά και η Αλβανική κοινότητα που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα είναι γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών μας. Και γι’ αυτό θα πρέπει να συζητάμε και συζητήσαμε θέματα που απασχολούν και τις δύο ομάδες, και την Ελληνική Εθνική Μειονότητα, αλλά και την Αλβανική κοινότητα που ζει στην Ελλάδα».