Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε χθες Πέμπτη τη Ρωσία ότι διαπράττει γενοκτονία στο Ντονμπάς, στο ανατολικό τμήμα της χώρας του.

«Η εν εξελίξει επίθεση των δυνάμεων κατοχής στο Ντονμπάς μπορεί να κάνει την περιφέρεια ακατοίκητη», είπε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια του καθημερινού μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πως έχουν βαλθεί να μετατρέψουν σε στάχτες πολλές πόλεις της περιφέρειας αυτής.

Η Ρωσία επιδίδεται σε εκτοπισμούς και μαζικές δολοφονίες αμάχων στο Ντονμπάς, συνέχισε ο κ. Ζελένσκι, για τον οποίο «όλα αυτά (...) είναι προφανώς πολιτική γενοκτονίας που διαπράττεται από τη Ρωσία».

Οι κατηγορίες που εξακόντισε ο κ. Ζελένσκι αντικατοπτρίζουν αυτές της Ρωσίας, η οποία δικαιολόγησε την εισβολή στην ουκρανική επικράτεια από την 24η Φεβρουαρίου επικαλούμενη την ανάγκη να αποτρέψει τη «γενοκτονία» που διέπραττε κατ’ αυτή η Ουκρανία με στόχο τον ρωσόφωνο πληθυσμό του Ντονμπάς.

Τον Απρίλιο, το ουκρανικό κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα που χαρακτηρίζει «γενοκτονία» τις ενέργειες του ρωσικού στρατού στη χώρα και καλεί όλες τις χώρες του κόσμου και τους διεθνείς οργανισμούς να κάνουν το ίδιο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει επίσης χρησιμοποιήσει αυτόν τον όρο.




Επισιτιστική κρίση προκαλεί ο Πούτιν


Η Μόσχα, ωστόσο, κλιμακώνει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία, επιδιώκοντας να δημιουργήσει εδαφικά τετελεσμένα ενόψει ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Το Κρεμλίνο πιέζει, μέσω της επαπειλούμενης επισιτιστικής κρίσης να αρθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, απορρίπτει το ειρηνευτικό σχέδιο του Μάριο Ντράγκι και προειδοποιεί τη Δύση να σταματήσει τον στρατιωτικό εξοπλισμό των ουκρανικών δυνάμεων.

Η ανησυχία για την επισιτιστική κρίση, λόγω του γεγονότος ότι έχουν μπλοκαριστεί εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και άλλα προϊόντα στα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, οδήγησε χθες τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι να τηλεφωνήσει στον Βλαντιμίρ Πούτιν για να βρεθεί λύση, ενώ έκανε γνωστό ότι θα επικοινωνήσει και με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι για το ίδιο θέμα.

Ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε, σύμφωνα με τον Ντράγκι, πρόθυμος να συμβάλλει ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα, ενώ διαβεβαίωσε τον Ιταλό πρωθυπουργό ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να εξάγει σιτηρά και λιπάσματα προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση, αλλά και να συνεχίσει την αδιάλειπτη παροχή φυσικού αερίου στην Ιταλία.

Ωστόσο ο Πούτιν συνέδεσε ευθέως την απελευθέρωση των λιμανιών και την ομαλή εξαγωγή σιτηρών με την άρση έστω κάποιων κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση στη Μόσχα λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Πρόκειται για μία θέση την οποία διατυπώνει συνεχώς τις τελευταίες ημέρες η ρωσική πλευρά.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ξεκαθάρισε νωρίτερα την Πέμπτη ότι η Μόσχα δεν αποδέχεται τις κατηγορίες ότι η Ρωσία ευθύνεται για την επισιτιστική κρίση, αλλά κατηγορεί τις δυτικές χώρες για τη λήψη μέτρων που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Και κάλεσε ευθέως τη Δύση να άρει τις κυρώσεις, οι οποίες εμποδίζουν, σύμφωνα με την άποψη της Μόσχας, τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.

Η στάση αυτή της Ρωσίας προκάλεσε αργά τη νύχτα της Πέμπτης την έντονη αντίδραση της Ουάσιγκτον, που απέρριψαν οποιαδήποτε περίπτωση άρσης των κυρώσεων. Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, το πρόβλημα έχει προκληθεί από τον ρωσικό ναυτικό αποκλεισμό της Ουκρανίας και είναι η Μόσχα που εμποδίζει την εξαγωγή τροφίμων από τα ουκρανικά λιμάνια και αυξάνει την πείνα στον κόσμο. Ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καν συζήτηση για άρση των κυρώσεων και κάλεσε τη ρωσική πλευρά να σταματήσει τον πόλεμο που πλήττει την παγκόσμια ασφάλεια τροφίμων.




Απειλεί ξανά τη Δύση το Κρεμλίνο

Απορριπτική ήταν η απάντηση της Μόσχας στο ειρηνευτικό σχέδιο, που απέστειλε στον ΟΗΕ και στις εμπλεκόμενες πλευρές, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε στο σχέδιο «μη σοβαρό», αν και σημείωσε ότι δεν έχει παραλάβει ακόμα το έγγραφο, παρά γνωρίζει το περιεχόμενο της πρότασης από τον τύπο. Εμμέσως πλην σαφώς ο Λαβρόφ εμφάνισε μη ρεαλιστική την πρόταση του Ντράγκι να παραμείνουν στην Ουκρανία η Κριμαία και το Ντονμπάς, έστω και με καθεστώς αυτονομίας, όπως προβλέπει το σχέδιο.

Η Μόσχα έτσι κι αλλιώς φαίνεται να θεωρεί ότι τα εδαφικά κεκτημένα της εισβολής στην Ουκρανία είναι δεδομένα και δεν είναι διατεθειμένη να τα παραχωρήσει στο πλαίσιο μίας ειρηνευτικής λύσης. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επέρριψε στο Κίεβο έλλειψη ρεαλισμού, όταν απαιτεί από τη Μόσχα να εγκαταλείψει τον έλεγχο των ρωσόφωνων περιφερειών του Ντονμπάς και την προσάρτηση της Κριμαίας.

Παράλληλα η Μόσχα κατηγορεί τη Δύση ότι επιμένει σε μία «απαράδεκτη κλιμάκωση» στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία, που είναι ικανά να πλήξουν το ρωσικό έδαφος. «Οι λογικοί άνθρωποι στη Δύση θα το κατανοήσουν αυτό» είπε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας σε απειλητικό ύφος ότι ο εφοδιασμός της Ουκρανίας με όπλα, που μπορούν να πλήξουν τη Ρωσία θα συνιστούσε ένα «σοβαρό βήμα προς μια απαράδεκτη κλιμάκωση».

Πάντως το Κίεβο έχει φρικτά παράπονα για ορισμένες χώρες της Δύσης, επειδή καθυστερούν την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας. Κυρίως οι επικρίσεις των Ουκρανών στρέφονται στη Γερμανία, η οποία δείχνει εξαιρετικά επιφυλακτική με την προμήθεια βαρέως οπλισμού. Ο Ουκρανός πρεσβευτής στο Βερολίνο Άντριι Μέλνικ έφτασε στο σημείο να αναρτήσει μια φωτογραφία, όπου απεικονίζεται ένα… σαλιγκάρι να μεταφέρει μια σφαίρα και να γράψει την χλευαστική λεζάντα «τα γερμανικά όπλα για την Ουκρανία είναι ήδη στο δρόμο τους»!!!

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα είχε επιτεθεί στο ΝΑΤΟ λέγοντας ουσιαστικά ότι δεν κάνει τίποτα για να βοηθήσει τη χώρα του. Οι επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων στο μεταξύ εξαπολύουν σφοδρές επιθέσεις στο ανατολικό μέτωπο και όχι μόνο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, δήλωσε ότι τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν ένα ουκρανικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο με ξένα όπλα κοντά στην Οδησσό, αλλά και ένα ελικόπτερο Mi-24 πάνω από οικισμό στο Χάρκοβο. Όπως είπε ο ίδιος, από το μεσημέρι της Τετάρτης και ως την Πέμπτη ρωσικοί πύραυλοι ακριβείας χτύπησαν 48 σημεία συγκέντρωσης ουκρανικού στρατιωτικού υλικού, δύο μονάδες πυροβολικού και δύο αποθήκες πυρομαχικών στο Ντονέτσκ.