Μεγαλύτερο γίνεται σταδιακά το ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ - ΕΕ και Τουρκίας, η οποία ετοιμάζεται να στείλει στρατό στη Συρία, ενώ παράλληλα εξαπολύει επίθεση εναντίον της χώρας μας.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαιώνει στρατηγική του αναθεωρητισμού που ακολουθεί.

Την ίδια στιγμή, ο Άντονι Μπλίνκεν δεν έκρυψε την ενόχληση του για την κίνηση της Άγκυρας απέναντι στη Δαμασκό, τονίζοντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα.

Παράλληλα, διαφαίνεται μια ξεκάθαρη αλλαγή στάσης από το Βερολίνο απέναντι στην Τουρκία, καθώς άφησε την τακτική των ίσων αποστάσεων, μετά τους χάρτες που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ολαφ Σόλτς με τη «Γαλάζια Πατρίδα», που οραματίζεται η ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Η κίνηση του πρωθυπουργού προκάλεσε την οργή της Άγκυρας, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να εξαπολύει επίθεση εναντίον της καγκελαρίας και να κάνει λόγο για «προβοκάτσια» της Αθήνας.

Μάλιστα έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει πως η χώρα μας είναι εκείνη που απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Άγκυρας.

Διπλωματικές πηγές, απαντώντας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, τόνιζαν πως «οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, είναι γνωστές και αποδεκτές από τους εταίρους και συμμάχους μας, οι οποίοι αναγνωρίζουν τον ρόλο της χώρας μας ως πόλο ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή».

Στην κυβέρνηση βλέπουν τον Ερντογάν να είναι ιδιαίτερα στριμωγμένος, τόσο στο εσωτερικό, όσο και από τη Δύση. Παράλληλα, τονίζουν πως θα απαντούν στην τουρκική προκλητικότητα με ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατηγόρησε χθες την Τουρκία για αναθεωρητισμό.

«Οι πρόσφατες ενέργειες και τοποθετήσεις της ηγεσίας της αποδεικνύουν ότι έχει υιοθετήσει συμπεριφορά ταραξία στην περιοχή. Ίσες αποστάσεις όμως και ουδετερότητα μεταξύ δικαίου και αδίκου, μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, συνιστά εύνοια προς τον παρανομούντα, συνιστά έμμεση και υποκριτική στήριξη προς τον ταραξία», είπε χαρακτηριστικά.


Η κρίσιμη Σύνοδος του ΝΑΤΟ

Σε αυτό το τεταμένο κλίμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε. με την Τουρκία, όλα δείχνουν πως θα κριθούν στη Μαδρίτη στο τέλος του μήνα που θα συγκληθεί η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, με κύριο θέμα την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στην Ευρωατλαντική Συμμαχία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να αρνείται την είσοδο των δύο σκανδιναβικών χωρών, γεγονός που προκαλεί εντάσεις στους κόλπους του ΝΑΤΟ. ΗΠΑ και Ευρώπη στο πλευρό της Ελλάδας Απομονωμένη βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Τουρκία μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και του υπουργού εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος προσπάθησε να «γκριζάρει» το Αιγαίο.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και χώρες της Ευρώπης καταδίκασαν επίσημα τις τούρκικες προκλήσεις υπογραμμίζοντας πως η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται.

Αυτό φάνηκε να εξοργίζει την Άγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο να συνεχίζει την ακραία ρητορική εναντίον της Ελλάδας.
Σε μία ακόμη κίνηση με την οποία κόβει κάθε γέφυρα επικοινωνίας με την Αθήνα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την ακύρωση της συμφωνίας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.
Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στην ΚΟ του κόμματός, ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς από την Ελλάδα μεταμέλεια για να ξαναρχίσουν διμερείς συνομιλίες.

ΗΠΑ και Ευρώπη στο πλευρό της Ελλάδας

Γερμανία, Γαλλία αλλά και οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της χώρας μας, καταδικάζοντας την τουρκική προκλητικότητα.

Το Βερολίνο με ένα ξεκάθαρο μήνυμα, έβαλε φρένο στο παραλήρημα των τούρκων αξιωματούχων, σημειώνοντας ότι «η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν είναι αποδεκτή».

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας ερωτηθείς για τις τουρκικές δηλώσεις αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, σημείωσε ότι «η Γερμανία έχει υποστηρίξει και στο παρελθόν την επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε εμπιστευτικό διάλογο και στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Ταυτόχρονα αποσαφήνισε τη θέση της Γερμανίας στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία: «Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας χωρών-μελών της ΕΕ, για μας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Υποστηρίζουμε ότι τα προβλήματα λύνονται με συνομιλίες και όχι με κλιμάκωση εντάσεων».

Λίγες ώρες αργότερα, ακολούθησε η έντονη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από τις ΗΠΑ.

«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται» τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αμφισβητείται η κυριαρχία στα ελληνική νησιά.

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για τα ελληνικά νησιά, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι η κυριαρχία της χώρας μας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται.

Τον δρόμο της καταδίκης των τουρκικών προκλήσεων, είχε ανοίξει ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος μετά τη Σύνοδο Κορυφής είχε αναφερθεί στην τουρκική προκλητικότητα καταδικάζοντας της δηλώσεις της Άγκυρας που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ελληνικά νησιά.

«Μια τελευταία λέξη εδώ, για να πω ότι κατά τις εργασίες του Συμβουλίου ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε πολύ έντονα την εύλογη ανησυχία της Ελλάδας και καταδίκασε τις δηλώσεις πολλών τούρκων αξιωματούχων, οι οποίες αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε πολλά νησιά της. Θέλω, προφανώς, να εκφράσω από εδώ τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων, και ιδιαίτερα της Γαλλίας».

Εξοργισμένη η Άγκυρα με το Βερολίνο

Η Άγκυρα εμφανίστηκε ιδιαιτέρως ενοχλημένη με την στήριξη του Βερολίνου στην Αθήνα.

Με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ, ζήτησε από το Βερολίνο να σταματήσει τις «μεροληπτικές δηλώσεις εναντίον της Άγκυρας και να καλέσει την Αθήνα να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ δείχνει ότι η Άγκυρα συνεχίζει να πυροδοτεί την ένταση με την Ελλάδα και δεν διστάζει να κατηγορήσει την Αθήνα ότι παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας και ότι απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής.

Ο Κιλιτσντάρογλου προκαλεί τον Ερντογάν «να κάνει κάτι για τα νησιά που κατέλαβαν οι Έλληνες»

Σε διαγωνισμό πλειοδοσίας προκλήσεων επιδίδονται η τουρκική κυβέρνηση με την αντιπολίτευση της χώρας, οξύνοντας ακόμα περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα των τελευταίων ημερών.

Στις πολεμικές κραυγές των Ερντογάν και Τσαβούσογλου ήλθε να προστεθεί ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος προσπάθησε να απαντήσει στην πρόκληση πυο του απηύθυνε ο Τούρκος πρόεδρος ρίχνοντας λάδι στη φωτιά.

Κατά τη διάρκεια της χθεινής ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, όπου ζήτησε από την Ελλάδα «να συνέλθει και να διορθώσει τα λάθη της», ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στον Κιλιτσντάρογλου απευθύνοντάς του ερωτήματα.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μεταξύ άλλων, ρώτησε τον επικεφαλής των κεμαλικών: «Στις προσπάθειες της Τουρκίας να δημιουργήσει μόνιμες οικονομικές ζώνες στη συνοριακή γραμμή σε Μεσόγειο και Αιγαίο, είσαι με την Τουρκία ή όχι;».

Αργά το βράδυ της ίδιας μέρας, ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, απάντησε στον Τούρκο πρόεδρο λέγοντας ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να αυξήσουμε την πίεση σε Μεσόγειο και Αιγαίο. Αυτές οι δουλειές δεν γίνονται βγάζοντας το πλοίο, και μετά αποσύροντάς το να λες: «μακάρι να με καλέσει ο Μπάιντεν». Αν έχεις ψυχή κάνε ένα βήμα για τα νησιά τα οποία καταλήφθηκαν και για τα στρατιωτικοποιημένα νησιά. Θα σε στηρίξουμε».