Διπλωματικό επεισόδιο Γαλλίας-Βόρειας Μακεδονίας, επειδή ο Μακρόν τους αποκάλεσε «Βορειομακεδόνες»
Συναγερμός στα Σκόπια
Αναστάτωση και ένα μίνι διπλωματικό επεισόδιο προκάλεσε η χρήση του όρου «Βορειομακεδόνες» από τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες με την Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ, αργά το βράδυ της Πέμπτης.
Ο Εμανουέλ Μακρόν αναφερόταν στο γαλλικό σχέδιο ώστε να αρθεί το βουλγαρικό βέτο στην πρόταση ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Είμαστε κοντά σε μία συμφωνία που αποδίδει δικαιοσύνη στα βουλγαρικά αιτήματα και είναι συμβατό με αυτά που η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να κάνει. Χρειάζεται διορατικότητα και εμπιστοσύνη. Τις επόμενες ώρες θα διεξαχθεί ψηφοφορία στο βουλγαρικό κοινοβούλιο. Θα έχουμε το βλέμμα μας στον Βούλγαρο πρόεδρο και στα κόμματα της πλειοψηφίας, που αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά και στα κόμμα της αντιπολίτευσης, που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε» τόνισε ο Μακρόν, και συμπλήρωσε:
«Με τους Βορειομακεδόνες θα κοιτάξουμε τις επόμενες ώρες να βρούμε τρόπους ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να περάσει σε επίπεδο πρεσβευτών την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η διαδικασία».
«Συναγερμός» στα Σκόπια
Στα Σκόπια σήμανε συναγερμός και την Παρασκευή ρωτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, που υποστήριξε ότι επρόκειτο για ακούσιο λάθος.
«Επικοινωνήσαμε με την πρεσβεία της Γαλλίας για το πόσο θα πρέπει να είναι σεβαστοί οι τύποι, αλλά από χθες έχει υπάρξει και επικοινωνία με τη γαλλική αποστολή. Ο πρωθυπουργός μας επικοινώνησε με τον Μακρόν στις Βρυξέλλες. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για ακούσιο λάθος. Ο Μακρόν δεν έχει διλήμματα για το όνομα και την ταυτότητα και για τα ζητήματα που έχουν καθοριστεί εδώ και στα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, στις 12 Ιουνίου του 2018, η Ελλάδα αναγνωρίζει την ιθαγένεια των πολιτών της χώρας αυτής ως Μακεδονική/Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.