«Λευκός καπνός» βγήκε από τις συνομιλίες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στη Συμμαχία, καθώς επιτεύχθηκε συμβιβασμός με την Άγκυρα.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού μετά την τετραμερή ΝΑΤΟ – Τουρκίας – Φινλανδίας – Σουηδίας οι τρεις χώρες υπέγραψαν μνημόνιο για την ένταξη Ελσίνκι – Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο δήλωσε ότι το μνημόνιο που υπέγραψαν οι τρεις χώρες αφορά την δέσμευση τους για τη διασφάλιση της κοινής ασφάλειας. Ο πρόεδρος της Φινλανδίας ανέφερε ότι η Τουρκία συμφώνησε να υποστηρίξει τις αιτήσεις Ελσίνκι και Στοκχόλμης για ένταξης στο ΝΑΤΟ. Όπως είπε στο μνημόνιο που υπεγράφη οι τρεις χώρες συμφώνησαν «να επεκτείνουν την πλήρη υποστήριξή τους ενάντια στις απειλές η μία για την ασφάλεια της άλλης».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με την Τουρκία ώστε να ενταχθούν η Σουηδία και η Φινλανδία στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ ήταν ανέκαθεν σε θέση να βρίσκουν «κοινό έδαφος» και να επιλύουν τις διαφορές τους, σημείωσε ο Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε ότι μετά από αυτή τη συμφωνία, το ΝΑΤΟ «θα προσκαλέσει» τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχουμε συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Σουηδία», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον γγ του ΝΑΤΟ, η Άγκυρα, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη υπέγραψαν ένα μνημόνιο που καλύπτει τις ανησυχίες που εξέφραζε η Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών όπλων και του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Η τουρκική προεδρία στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία και να άρουν τυχόν περιορισμούς. Θα συγκροτήσουν επίσης έναν μηχανισμό διαμοιρασμού πληροφοριών για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία.

Η Τουρκία εξασφάλισε «την πλήρη συνεργασία» της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατά του PKK και των συμμάχων του, καθώς και τη δέσμευση ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την έκδοση εκείνων που κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες.

Ουσιαστικά, η Τουρκία ήρε το βέτο για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, έπειτα από τετραμερή συνάντηση, στην οποία μετείχαν ο ΓΓ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον. Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε για την Τετάρτη συναντήσεις αξιωματούχων της Τουρκίας και της Σουηδίας.
erdogan

Η τετραμερής συνάντηση Κορυφής είχε στόχο να καμφθούν οι αντιρρήσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ και, καθώς φαίνεται, οι πιέσεις, κυρίως από πλευρπάς ΗΠΑ, απέδωσαν καρπούς.

Oι όροι της Τουρκίας για να επιτρέψει την ένταξή Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με την τουρκική «Yeni Safak», Ερντογάν και Τσαβούσογλου κατάφεραν να φέρουν τη δέσμευση Φινλανδίας και Σουηδίας για:

  • Πλήρη συνεργασία με την Τουρκία στον αγώνα κατά του PKK και των θυγατρικών του.
  • Επίδειξη αλληλεγγύης προς την Τουρκία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της.
  • Δέσμευση για μη υποστήριξη PYD/YPG και FETO.
  • Αποφυγή περιορισμών εμπάργκο στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, αύξηση της συνεργασίας.
  • Δέσμευση για τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας και των πρακτικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας αναφορικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αμυντική βιομηχανία.
  • Δημιουργία δομημένου μηχανισμού συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.
  • Λήψη συγκεκριμένων βημάτων για την έκδοση εγκληματιών/τρομοκρατών και σύναψη διμερών συμβατικών ρυθμίσεων.
  • Απαγόρευση των δραστηριοτήτων χρηματοδότησης και στρατολόγησης του PKK και των θυγατρικών του.
  • Αποτροπή τρομοκρατικής προπαγάνδας κατά της Τουρκίας.
  • Υποστήριξη της ευρύτερης συμμετοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας στους μηχανισμούς ασφαλείας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του PESKO (Διαδικασία Μόνιμης Δομημένης Συνεργασίας της ΕΕ).
  • Δημιουργία Μόνιμου Κοινού Μηχανισμού με τη συμμετοχή φορέων Δικαιοσύνης, Πληροφοριών και Ασφάλειας για την επίβλεψη της υλοποίησης αυτών των βημάτων.