Συνεχίζει την προκλητικότητα και τις εμπρηστικές δηλώσεις ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Συγκεκριμένα, αυτή τη φορά ο Ερντογάν απειλεί να βάλει μέσα στον Αύγουστο «φωτιές» στην Ανατολική Μεσόγειο, προαναγγέλλοντας την έξοδο του νέου τουρκικού γεωτρύπανου στην περιοχή, σύμφωνα με το Star και τον Πέτρο Μποτσαράκο.

Ακόμη, το ρεπορτάζ του Star, έφερε στο φως τη δημοσιότητας και πληροφορίες για τα σενάρια των τουρκικών προκλήσεων, που έχει βάλει στο «μικροσκόπιο» η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα λοιπόν με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ερντογάν έβγαλε «φιρμάνι» για γεωτρήσεις μέσα στον Δεκαπενταύγουστο, από  το 4ο τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν».

O υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, είπε ότι «θα βγει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου». Υπάρχουν 5 - 6 πιθανά σημεία στην περιοχή που οι Τούρκοι αποκαλούν «γαλάζια πατρίδα», αλλά εκτίμησε ότι το πιθανότερο είναι να βγει στη Μεσόγειο. Αυτή η ασάφεια πάντως, προφανώς, έχει μια λογική εκβιασμού.

Οι ελληνικές αρχές εξετάζουν δυο βασικά σενάρια

Το πρώτο είναι το γεωτρύπανο να πάει νότια της Κρήτης, βάσει του τουρκολιβυκού μνημονίου, πράγμα που θα αναγκάσει την Ελλάδα να κινηθεί για αποτροπή των γεωτρήσεων.

Το δεύτερο σενάριο είναι να πάει προς Κύπρο, την οποία θα επισκεφθεί ο Ερντογάν σε δύο εβδομάδες, για τη «μαύρη επέτειο» του Αττίλα.

diosenaria

«Tαχυδρομήθηκε» η επιστολή για τα  F35 

Πάντως, την Τετάρτη η κυβέρνηση έστειλε και το επίσημο αίτημα  στις Ηνωμένες Πολιτείες για ένταξη στο πρόγραμμα των F35

Μάλιστα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συζήτησε το θέμα με στελέχη της κατασκευάστριας εταιρίας, ενόψει της επίσκεψης που θα κάνουν ο ίδιος και ο υπουργός Άμυνας, στις Ηνωμένες Πολιτείες.