«Μπούμερανγκ» η επιστράτευση για τον Πούτιν - Πυροδοτεί λαϊκή δυσαρέσκεια
Η αντιπολίτευση καλεί σε διαδηλώσεις σύμφωνα με το Bloomberg
Την πρώτη επιστράτευση από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κήρυξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστηρίζοντας παράλληλα το σχέδιο προσάρτησης εδαφών της Ουκρανίας στη Ρωσία και απειλώντας τη Δύση ότι δεν μπλοφάρει λέγοντας ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά για να υπερασπιστεί τη χώρα του.
Στη μεγαλύτερη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία στους επτά μήνες που διαρκεί, ο Ρώσος πρόεδρος άφησε να πλανάται το φάσμα μιας πυρηνικής σύρραξης, ενέκρινε το σχέδιο προσάρτησης κομματιού της Ουκρανίας ίσου με εκείνο της Ουγγαρίας και κάλεσε στα όπλα από σήμερα έως και 300.000 εφέδρους.
«Αν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, αναμφίβολα θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατέψουμε τη Ρωσία και το λαό μας, δεν είναι μπλόφα αυτό», είπε ο Πούτιν στο διάγγελμά του.
Χωρίς να παράσχει λεπτομερείς αποδείξεις, ο Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι συνωμοτεί για την καταστροφή της Ρωσίας, ενθαρρύνει την Ουκρανία σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός της Ρωσίας και επιδίδεται σε «πυρηνικό εκβιασμό», συζητώντας, όπως υποστήριξε, την πιθανή χρήση πυρηνικών κατά της Μόσχας. «Στην επιθετική, αντιρωσική πολιτική της η Δύση ξεπέρασε κάθε όριο», είπε.
Ο Πούτιν ποντάρει σε κάμψη της δυτικής υποστήριξης στην Ουκρανία
Το περιεχόμενο των δηλώσεών του, στον απόηχο των πρόσφατων ηττών στα μέτωπα της βορειοανατολικής Ουκρανίας, ενέτεινε την ανησυχία για την πορεία του πολέμου και τις εικοτολογίες για το ίδιο το μέλλον του Πούτιν κι έδειξε ότι ο 69χρονος Ρώσος πρόεδρος επιμένει στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως αποκαλεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ουσιαστικά, όπως σχολιάζει το Reuters, «ο Πούτιν με την ενίσχυση του κινδύνου μιας άμεσης αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ-Ρωσίας, που θα οδηγούσε προς έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ποντάρει στο να καμφθεί η υποστήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία, μολονότι δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις μέχρι στιγμής».
Το ρίσκο της μερικής επιστράτευσης για τον Πούτιν
Προκειμένου να δικαιολογήσει την υπογραφή του διατάγματος για τη μερική επιστράτευση, ο Πούτιν υποστήριξε ότι οι δυνάμεις της Ρωσίας βρίσκονται ουσιαστικά αντιμέτωπες με την πλήρη ισχύ της δυτικής «στρατιωτικής μηχανής» στην Ουκρανία.
Λίγο αργότερα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, είπε ότι η επιστράτευση θα αφορά σε περίπου 300.000 άτομα από τα κάπου 25.000.000 μαχητές που έχει στη διάθεσή της η Μόσχα.
Η κήρυξη της επιστράτευσης, της πρώτης αφότου η ΕΣΣΔ πολέμησε κατά της ναζιστικής Γερμανίας, εγκυμονεί κινδύνους για τον Πούτιν, που μέχρι τώρα προσπαθούσε να δώσει μια αίσθηση ηρεμίας στις ρωσικές μεγαλουπόλεις, όπου η υποστήριξη προς τον πόλεμό του είναι χαμηλότερη απ’ ό,τι στη ρωσική ύπαιθρο.
Η επιστράτευση κινδυνεύει να πυροδοτήσει λαϊκή δυσαρέσκεια, σημειώνει το Bloomberg. Ήδη, μια ομάδα της αντιπολίτευσης κάλεσε σε πανεθνικές διαδηλώσεις σήμερα, προκαλώντας προειδοποιήσεις για σκληρή απάντηση από την αστυνομία.
Τα φόρουμ οπαδών ποδοσφαιρικών συλλόγων πλημμύρισαν από ανησυχητικές αναρτήσεις, ενώ τα δεδομένα της Google έδειξαν μια απότομη αύξηση στα ερωτήματα αναζήτησης για το πώς να φύγει κανείς από τη Ρωσία.
Στο πλαίσιο μιας μαζικής επιστράτευσης απαγορεύεται σε κάθε πιθανό κληρωτό να εγκαταλείψει τον τόπο διαμονής του και δεν ήταν ακόμη σαφές εάν θα ισχύσουν οι ίδιοι περιορισμοί.
Αφότου ανέλαβε την εξουσία, η ύψιστη προτεραιότητα του Πούτιν ήταν να αποκαταστήσει τη φήμη της μεγάλης δύναμης που απώλεσε η Μόσχα με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991.
Ο Ρώσος πρόεδρος έχει επανειλημμένα εξαπολύσει μύδρους κατά των ΗΠΑ για την προς Ανατολάς διεύρυνση του ΝΑΤΟ και ειδικά την ενίσχυση των δεσμών με πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, όπως η Ουκρανία και η Γεωργία, που θεωρεί ότι ανήκουν στη ρωσική σφαίρα επιρροής.
Ο Πούτιν υποστήριξε ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αρκετών «ηγετικών» ΝΑΤΟϊκών χωρών έχουν μιλήσει για την πιθανή χρήση πυρηνικών κατά της Ρωσίας, ενώ κατηγόρησε τη Δύση ότι ριψοκινδυνεύει μια πυρηνική καταστροφή επιτρέποντας στις ουκρανικές δυνάμεις να βάλλουν κατά του πηρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, κάτι που αρνείται το Κίεβο.
Τα σχέδια της προσάρτησης ουκρανικών εδαφών
Ο ηγέτης του Κρεμλίνου εξέφρασε ρητά την υποστήριξή του για τα δημοψηφίσματα που σχεδιάζουν αυτονομιστές και διορισμένες από τη Μόσχα διοικήσεις τις επόμενες μέρες σε κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας για την προσχώρησή τους στη Ρωσία, όπως στις αυτοαποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ» και στις περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια.
«Θα υποστηρίξουμε την απόφαση για το μέλλον τους, που θα λάβει η πλειοψηφία των κατοίκων», είπε. «Δεν μπορούμε, δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα να παραδώσουμε ανθρώπους κοντά μας σε εκτελεστές, δεν μπορούμε να μην ανταποκριθούμε στην ειλικρινή επιθυμία τους να καθορίσουν το μέλλον τους».
Όταν γίνει η προσάρτηση, η Ρωσία θα είναι επίσης σε θέση να ενισχύσει τις δυνάμεις της που πολεμούν στην Ουκρανία με στρατεύσιμους που κάνουν τη στρατιωτική τους θητεία, οι οποίοι επί του παρόντος δεν μπορούν να σταλούν στην πρώτη γραμμή επειδή είναι εκτός των ρωσικών συνόρων, δήλωσε ο Ιγκόρ Κοροτσένκο, επικεφαλής του Κέντρου Ανάλυσης του Παγκόσμιου Εμπορίου Όπλων με έδρα τη Μόσχα.
Ωστόσο, η αύξηση του μεγέθους του ρωσικού στρατού που εμπλέκεται στην εκστρατεία δεν είναι από μόνη της αρκετή για να αντιστρέψει τη δυναμική, είπε. «Το θέμα δεν είναι η ποσότητα (των στρατιωτών), αλλά η ικανότητα να προμηθεύονται όπλα και εξοπλισμό».
Η Ουκρανία και η Δύση έχουν καταδικάσει τα δημοψηφίσματα που αποσκοπούν στην απορρόφηση του 15% της ουκρανικής επικράτειας από τη Ρωσία και διαμήνυσαν ότι ουδέποτε θα αποδεχθούν τα αποτελέσματά τους, με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν να χαρακτηρίζει «παρωδία» τα σχέδια του Πούτιν.
Με την επίσημη προσάρτηση ουκρανικών εδαφών, ο Πούτιν θεωρεί ότι εξασφαλίζει το πρόσχημα για τη χρήση πυρηνικών όπλων, που επιτρέπει το ρωσικό πυρηνικό δόγμα, εφόσον χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ρωσίας όπλα μαζικής καταστροφής, ή το ρωσικό κράτος αντιμετωπίσει μια υπαρξιακή απειλή από συμβατικά όπλα.