«Ο Πούτιν φλερτάρει ξανά με τη ζοφερή προοπτική ενός πυρηνικού πολέμου, αυτή τη φορά όμως μπορεί να το εννοεί», σημειώνει σε σε άρθρο του στην Guardian o Πιοτρ Σάουερ.

Αναφερόμενος στο χθεσινό διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, ο αθρογράφος αναφέρει στην βρετανική εφημερίδα: «Το μήνυμα του Πούτιν, που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία από την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, ήταν σαφές: η Ρωσία είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν η Ουκρανία συνεχίσει τις επιθετικές της στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Φόβοι για μία άνευ προηγουμένου πυρηνική καταστροφή

«Αν και ο Πούτιν έχει φλερτάρει στο παρελθόν με τη ζοφερή προοπτική της χρήσης πυρηνικών όπλων, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι τελευταίες του δηλώσεις προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, προκαλώντας φόβους σε όλο τον κόσμο για μια άνευ προηγουμένου πυρηνική καταστροφή», γράφει χαρακτηριστικά ο Σάουερ.

«Απευθυνόμενος προχθές στο ρωσικό λαό, ο Πούτιν επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει να προσαρτήσει τέσσερις κατεχόμενες περιοχές της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας μετά τα ''δημοψηφίσματα'' που ενορχηστρώθηκαν από το Κρεμλίνο αυτό το Σαββατοκύριακο. Ο Πούτιν ξεκαθάρισε επίσης ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει ''όλα τα μέσα'' για να υπερασπιστεί την «εδαφική ακεραιότητα» των κατεχόμενων εδαφών από τους ρωσόφωνους», συνεχίζει.

«Οι δηλώσεις Πούτιν ξεπερνούν το ρωσικό πυρηνικό δόγμα»

«Οι δηλώσεις του Πούτιν ξεπερνούν το ρωσικό πυρηνικό δόγμα, το οποίο προτείνεται μόνον όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους», δήλωσε ο Andrey Baklitskiy, ερευνητής στο Πρόγραμμα Όπλων Μαζικής Καταστροφής και άλλων Στρατηγικών Όπλων στο Ινστιτούτο των Ηνωμένων Εθνών για την Έρευνα για τον Αφοπλισμό.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, η Ουκρανία, η οποία σημειώνει στρατιωτικά οφέλη τις τελευταίες εβδομάδες ανακτώντας τον έλεγχο περιοχών της στα νοτιοανατολικά της χώρας, θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών με τον πρόεδρό της Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δηλώνει χθες ότι τα δημοψηφίσματα θα «δράσουν βήμα προς βήμα για την απελευθέρωση της χώρας μας».

Αυτό σημαίνει, όπως επισημαίνει, ότι η αποφασιστικότητα του Πούτιν πιθανότατα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες. Ο Andrey Baklitskiy θεωρεί ότι η έννοια της «εδαφικής ακεραιότητας» που διατύπωσε ο Πούτιν είναι κάτι «δύσκολο» να εφαρμοστεί, δεδομένου ότι η Ρωσία σχεδιάζει να απορροφήσει τέσσερις ουκρανικές περιοχές, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες.

«Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη»

«Τι θα σήμαινε εάν η Ουκρανία ανακτούσε το έδαφος που η Ρωσία θεωρεί δικό της και ο Πούτιν δεν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ως απάντηση;» πρόσθεσε ο Baklitskiy. «Οι δηλώσεις αυτές διατυπώθηκαν από το άτομο που έχει την απόλυτη εξουσία λήψης αποφάσεων σχετικά με τα ρωσικά πυρηνικά όπλα, κι αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Ο Μαρκ Γκαλεότι, ειδικός σε θέματα ρωσικής πολιτικής, εκτιμά επίσης ότι οι πυρηνικές απειλές του Πούτιν είναι άνευ προηγουμένου, ωστόσο αμφισβήτησε για το εάν ο Ρώσος ηγέτης είναι πρόθυμος να κάνει πράξη τις απειλές του, κάτι που «de facto» θα σήμαινε πυρηνικό πόλεμο.

«....Η αξιοπιστία μιας απειλής για τον κίνδυνο ενός θερμοπυρηνικού Αρμαγεδδώνα εάν οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίσουν να κινούνται σε εδάφη που εξακολουθούν να είναι ουκρανικά βάσει νόμου, είναι αμφίβολη», εξηγεί ο Γκαλεότι και προσθέτει πως «αντιθέτως, οι απειλές θα μπορούσαν να είχαν σκοπό να αναγκάσουν τη Δύση και την Ουκρανία να αποδεχτούν τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας στον πόλεμο».

Χιλιάδες αντιπολεμικές διαδηλώσεις μετά το κάλεσμα του Πούτιν

Για εκατομμύρια Ρώσους, πάντως, το πιο ανησυχητικό στοιχείο από το διάγγελμα του ηγέτη τους, είναι ότι αυτοί και τα αγαπημένα τους πρόσωπα θα μπορούσαν σύντομα να πολεμήσουν και να πεθάνουν για τους απατηλούς σκοπούς του προέδρου τους .

Στη Ρωσία πραγματοποιήθηκαν χθες χιλιάδες αντιπολεμικές διαδηλώσεις μετά το κάλεσμα του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι την ώρα που μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης είναι είτε εξόριστο είτε πίσω από τα κάγκελα. 

«Η καταπιεσμένη κοινωνία της Ρωσίας θα το δεχτεί αυτό υπάκουα», τόνισε από την πλευρά του ο Αντρέι Κολέσνικοφ, από το think tank (δεξαμενή σκέψης ) Carnegie Moscow Center. «Θα αντιμετωπίσουν το θέμα με τον δικό τους πρακτικό τρόπο, αποφεύγοντας το σχέδιο Πούτιν όπως μπορούν», συμπλήρωσε.