Aνάλυση BBC για τη λαϊκή εξέγερση στο Ιράν - Η Μάχσα Αμινί «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι»
«Λάδι στη φωτιά» έριξαν οι δηλώσεις του Ιρανού προέδρου Ραϊσί - Δικαίωση ζητούν για την 22χρονη
Τον νεότερο απολογισμό έδωσε στη δημοσιότητα η ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) το απόγευμα της Παρασκευής.
Οι αιματηρές διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, που έχασε τη ζωή της ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση, αφού συνελήφθη επειδή δεν φορούσε τη μαντίλα με τον σωστό τρόπο.
Tonight in Tehran. Protesters chanting:
— Masih Alinejad 🏳️ (@AlinejadMasih) September 23, 2022
"Seyyed Ali (Khamenei) Will Be Toppled in This Bloody Year" .
Iranian regime is cutting the Internet to prevent people from organizing the protests and at the same time killing innocent protesters to creat fear. Didn’t work. #MahsaAmini pic.twitter.com/mfzgL4W8Ei
Protest contines in Tehransar district of Tehran, Iran. Protesters are chanting: "Shame on you!"#MahsaAmini #OpIran #IranProtests2022 #مهساامینی #مهسا_امینی pic.twitter.com/lG6DCzC0Au
— Wali Khan (@WaliKhan_TK) September 23, 2022
police shoot people. The man who is behind the camera assured his worried mother that he is fine, he is okay. The sound of gunfire is repeated again.
— باران (@baranabun) September 23, 2022
Please be our voice. They are killing us. #MahsaAmini #مهسا_امینی pic.twitter.com/HgVhpN6P2w
Women in Iran are burning their hijabs, cutting their hair and protesting for freedom. Sending love to the brave women in Iran. I hope the world is watching #MahsaAmini pic.twitter.com/UjNQX16Pas
— Will Ahmed (@willahmed) September 23, 2022
Οι Αρχές της χώρας έχουν απορρίψει τους ισχυρισμούς για ξυλοδαρμό και έχουν δηλώσει ότι η 22χρονη κατέληξε έπειτα από πρόβλημα στην καρδιά. Ωστόσο, ακτιβιστές του Ιράν δηλώνουν ότι η κοπέλα τραυματίστηκε στο κεφάλι όσο βρισκόταν σε κράτηση. Η Αμινί έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί.
Οργισμένοι πολίτες ζητούν δικαίωση για την 22χρονη και την οικογένειά της, ενώ «λάδι στη φωτιά» έριξαν οι δηλώσεις του Ιρανού προέδρου Ραϊσί ο οποίος ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις κακοποίησης της κοπέλας από την αστυνομία, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι
Ο θάνατος της Μάχσα Αμινί έρχεται να προστεθεί σε μια ήδη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα. Οι Ιρανοί αισθάνονται κουρασμένοι και απελπισμένοι από την συστηματική διαφθορά της πολιτικής ελίτ, την αυξανόμενη φτώχεια, τον πληθωρισμό που έχει ξεπεράσει το 50%, το αδιέξοδο στις συνομιλίες για τα πυρηνικά και την έλλειψη κοινωνικής και πολιτικής ελευθερίας, σύμφωνα με το BBC.Σύμφωνα με το Ερευνητικό Ινστιτούτο του Οργανισμού Κοινωνικής Ασφάλισης του Ιράν, τουλάχιστον 25 εκατομμύρια Ιρανοί ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας μέχρι τον Ιούνιο του 2021. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός αναμένεται να έχει αυξηθεί. Την ίδια ώρα, η ίδια η κοινωνία και οι απαιτήσεις της φαίνεται πως έχουν αλλάξει. Το κύριο σύνθημα των διαδηλωτών είναι «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», οι οποίοι ζητούν περισσότερη ισότητα.After killing dozens of innocent protesters again people took to the street. This is Tehran. people across Iran chanting against Khamenei and his brutal regime. People are fearless because they say enough is enough#مهسا_امینی#MahsaAmini pic.twitter.com/a31JpLXn81
— Masih Alinejad 🏳️ (@AlinejadMasih) September 23, 2022
«Το γεγονός ότι πολλοί άνδρες συμμετέχουν στις διαδηλώσεις μαρτυρά ότι η κοινωνία έχει στραφεί σε πιο προοδευτικές απαιτήσεις», υποστηρίζει ο Mehrdad Darvishpour, Ιρανός κοινωνιολόγος στο BBC.
«Είμαστε μάρτυρες της γέννησης ενός μεγα-κινήματος», προσθέτει ο Mehrdad Darvishpour και υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει επιστροφή από αυτό.
Ο στρατός απειλεί να βγει στους δρόμους
Την ίδια ώρα, έτοιμες να κατέβουν στους δρόμους του Ιράν προκειμένου «να αντιμετωπίσουν τους εχθρούς» και να διασφαλίσουν την ασφάλεια δηλώνουν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας σε μια κίνηση που χαρακτηρίζεται από το Reuters ως η ισχυρότερη προειδοποίηση κατά όσων διαδηλώνουν μετά τον θάνατο της 22χρονη Μάχσα Αμινί.«Αυτές οι απέλπιδες κινήσεις αποτελούν μέρος μιας μοχθηρής στρατηγικής του εχθρού προκειμένου να αποδυναμώσει το Ισλαμικό καθεστώς» ανέφεραν στην ανακοίνωση τους τους οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ιράν.
Στόχος της παρέμβασης, σύμφωνα με τον ιρανικό στρατό, θα είναι «η αντιμετώπιση των σχεδίων που κάνουν οι εχθροί προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφάλεια για όλους όσοι δέχονται άδικες επιθέσεις».