Ο Πούτιν ανοίγει «μέτωπο» και με τους στρατηγούς του – Τι αναφέρουν οι New York Times
Οι εντάσεις με τους στρατηγούς του και οι ευθύνες του για τις απώλειες στο πεδίο της μάχης
Φως στο παρασκήνιο πίσω από τις τελευταίες επιλογές του Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος το πρωί της Τετάρτης ανακοίνωσε μερική επιστράτευση στη Ρωσία μετά από επτά μήνες εισβολής στην Ουκρανία επιχειρούν να ρίξουν οι New York Times.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των ΝΥΤ ο Πούτιν το τελευταίο διάστημα έχει εμπλακεί περισσότερο στον στρατηγικό σχεδιασμό του πολέμου με Αμερικανούς αξιωματούχους να μεταφέρουν πληροφορίες ότι ο Ρώσος πρόεδρος απέρριψε αιτήματα αξιωματικών που βρίσκονται στο πεδίο της μάχηςγια υποχώρηση από την Χερσώνα.
Οι Ρώσοι αξιωματικοί, κατά τις ίδιες πηγές, υποστηρίζαν ότι μια υποχώρηση από την Χερσώνα θα επέτρεπε την αναδιάταξη με τάξη των ρωσικών δυνάμεων στον ποταμό Δνείπερο διατηρώντας τις υλικές δυνάμεις αλλά και σώζωντας ζωές στρατιωτών.
Μια τέτοια κίνηση θα ήταν «άλλη μια ντροπιαστική δημόσια αναγνώριση της αποτυχίας Πούτιν με τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα χάριζε μια δεύτερη μεγάλη νίκη στην Ουκρανία μέσα σε μόλις έναν μήνα» σημειώνουν οι ΝΥΤ και προσθέτουν: «έχοντας ως μόνο στόχο τη νίκη με κάθε κόστος ο Βλαντιμίρ Πούτιν έγινε ένα πιο δημόσιο πρόσωπο του πολέμου καθώς ο ρωσικός στρατός βρίσκεται σε αναστάτωση. Αυτό τον υποχρέωσε να ανακοινώσει μια μερική επιστράτευση».
«Κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου η Μόσχα έχει δείξει ότι διαθέτει ελάχιστα στρατεύματα για να συνεχίσει την επιθετική τακτική της, υποφέρει από ελλείψεις σε υψλής τεχνολογίας και ακρίβειας όπλικα συστήματα και έχει αποτύχει στην προσπάθεθια ελέγχου του εναέριου χώρου της Ουκρανίας» προστίθεται στο δημοσίευμα.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που έχουν πρόσβαση σε υψηλής διαβάθμισης πληροφορίες και τους οποίους επικαλούνται οι δημοσιογράφοι των New York Times υποστηρίζουν ότι ο Πούτιν έχει πει στους επικεφαλής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ότι τις στρατηγικού χαρακτήρα αποφάσεις για το πεδίο της μάχης θα τις λαμβάνει ο ίδιος.
Η κίνηση αυτή, λένε οι ίδιοι αξιωματούχοι, έχει προκαλέσει εντάσεις ενώ ειδικά η απόρριψη του αιτήματος υποχώρησης από την Χερσώνα έχει οδηγήσει σε πτώση του ηθικού ανάμεσα στα ρωσικά στρατεύματα που έχουν αποκοπεί από τις γραμμές υποστήριξης και πλέον φοβούνται ότι θα μείνουν απροστάτευτοι απέναντι στον ουκρανικό στρατό.
Η διαφωνία για το πεδίο της μάχης στην Χερσώνα αποδεικνύει, λένε οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, τη σημασία που έχει η τύχη του πολέμου στη νότια Ουκρανία για τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Η εικόνα που έχει σχηματιστεί στις ΗΠΑ είναι ότι η Ουκρανία έχει τη δυναμική για να επαναλάβει στη Χερσώνα ό,τι κατάφερε με την αντεπίθεση-αστραπή στην νοτιοανατολική Ουκρανία στις αρχές Σεπτεμβρίου. Αν συμβεί αυτό, τότε μπαίνει σε κίνδυνο ο στόχος του Πούτιν να δημιουργήσιε μια χερσαία "γέφυρα" για την Κριμαία.
Όπως υπενθυμίζουν οι ΝΥΤ η περίπτωση της Χερσώνας αποτελεί την τελευταία από τις διαφωνίες που φέρονται να έχουν ο Πούτιν και οι επικεφαλής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων καθώς και στις αρχές της εισβολής στην Ουκρανία, Ρώσοι αξιωματικοί είχαν εκφράσει τον προβληματισμό τους για τα σχέδια του πρώτου διαστήματος ειδικά για τις αναφορές περί γρήγορου χτυπήματος και κατάληψης του Κιέβου. Οι Ρώσοι επιτελείς πίστευαν τότε, λένε οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε έναν πόλεμο με ανεπαρκή στρατεύματα και εξοπλισμό.
Οι ανησυχίες αυτές αποδείχθηκαν σωστές και γι' αυτό μετά την ήττα στα περίχωρα του Κιέβου, ο Πούτιν, υποστηρίζουν οι New York Times, χαλάρωσε τον έλεγχό του στις στρατιωτικές δυνάμεις επιτρέποντας στους ανώτατους αξιωματικούς να χαράξουν μια νέα τακτική που επικεντρώθηκε σε μπαράζ βομβαρδισμών από το ρωσικό πυροβολικό. Η στρατηγική αυτή, μάλιστα, απέδωσε επιτρέποντας στον ρωσικό στρατό να προελαύνει στην ανατολική Ουκρανία.
«Σε αυτόν τον πόλεμο υπάρχει μια διαρκής διάσταση ανάμεσα στους πολιτικούς στόχους του Πούτιν και τα στρατιωτικά μέσα για την επίτευξή τους. Σε σημαντικές αποφάσεις ο Πούτιν αποδείχθηκε ότι αρνείται να αναγνωρίσει την πραγματικότητα μέχρι που οι επιλογές του να εξελιχθούν από κακές σε χειρότερες» δήλωσε ο διευθυντής ρωσικών μελετών στο ινστιτούτο Άμυνας CNA, Μάικλ Κόφμαν.
Οι συζητήσεις του Πούτιν με τους αξιωματικούς που βρίσκονται στο πεδίο μπορεί, επίσης, να αποτελούν μέρος της προσπάθειάς του να αποκτήσει περισσότερες ακριβείς πληροφορίες για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως έχει ονοματίσει η Ρωσία την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς στις αρχές της υπήρξαν πληροφορίες ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν είχε ακριβείς πληροφορίες από τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, και τον αρχηγό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, Βαλερί Γκερασίμοφ.
Η απαίτηση Πούτιν για μια στρατηγική που αποκλείει την επιλογή της υποχώρησης, οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν διχαστεί για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την ουκρανική αντεπίθεση: άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να αδιαφορήσουν για τι εντολές Πούτιν πριν να «σπάσουν» οι γραμμές τους και άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να υλοποιήσουν μέχρι κεραίες τις οδηγίες από το Κρεμλίνο.