Οι αρχές της Ρωσίας σχεδιάζουν να κλείσουν τα σύνορα για τους άνδρες σε ηλικία επιστράτευσης, δήλωσε πηγή προσκείμενη στο Κρεμλίνο, σύμφωνα με δημοσίευμα.

 Πηγή του Κρεμλίνου δήλωσε στη Meduza, έναν ανεξάρτητο ρωσικό ειδησεογραφικό ιστότοπο, ότι η απαγόρευση θα τεθεί πιθανότατα σε ισχύ την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη βρετανική Mirror.

 Την Τετάρτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εκφώνησε έκτακτη ομιλία και ανακοίνωσε άμεση «μερική επιστράτευση» σε μια προσπάθεια να «γυρίσει» την κατάσταση στην Ουκρανία υπέρ του.

 Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου περιέγραψε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το διάταγμα, λέγοντας ότι η κινητοποίηση θα αφορά μόνο Ρώσους με προηγούμενη στρατιωτική εμπειρία και ότι θα κληθούν περίπου 300.000 άτομα.

 Αλλά, στην πραγματικότητα το ίδιο το διάταγμα δίνει πολύ ευρύτερους όρους, πυροδοτώντας φόβους μεταξύ των Ρώσων ότι μπορεί να συμβεί μια ευρύτερη επιστράτευση στο μέλλον.

  Αυτό οδήγησε σε μαζική έξοδο Ρώσων στρατιωτικής ηλικίας που εγκατέλειψαν τη χώρα για να αποφύγουν τη στράτευση.

 Οι τιμές των αεροπορικών εκτοξεύτηκαν στα ύψη και τα εισιτήρια για χώρες που δεν απαιτούν βίζα, όπως η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, εξαντλήθηκαν.

 Περισσότεροι από 8.500 Ρώσοι ταξίδεψαν στη γειτονική Φινλανδία το Σάββατο από ξηράς, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της φινλανδικής συνοριοφυλακής Matti Pitkäniitty.