«Μην ενδίδετε στην εγκληματική επιστράτευση», είπε ο Ζελένσκι απευθυνόμενος στους Ρώσους, την ίδια στιγμή που η επιστράτευση Ρώσων αλλά και η μαζική έξοδος  πολιτών στρατεύσιμης ηλικίας συνεχίζονται.

Η συζήτηση για ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων φθάνει στη ρωσική Βουλή, με το Κρεμλίνο να διαμηνύει ότι δεν έχει παρθεί καμία τέτοια απόφαση.

«Θέλουν άραγε οι Ρώσοι πόλεμο;» αναρωτιέται ένα παλιό ρωσικό τραγούδι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου όπου σκοτώθηκαν εκατομμύρια πολίτες και στρατιώτες πολεμώντας το φασισμό. Οι αντιδράσεις στην πρόσφατη επιστράτευση λένε πολλά.

Νεαρός αυτοπυρπολείται σε σταθμό λεωφορείων φωνάζοντας ότι δεν θέλει να πολεμήσει στην Ουκρανία. Ιδιαίτερα αρνητικό είναι το κλίμα στις περιοχές που κυρίως τροφοδοτούν τις γραμμές του στρατού όπως στο Ιρκούτσκ.

Γυναίκες διαμαρτύρονται φωνάζοντας: «Όχι στη Γενοκτονία! Όχι στη Γενοκτονία».

Νεαρός πυροβολεί τον στρατιωτικό διοικητή της τοπικής επιτροπής στρατολόγησης στην πόλη Ούστ Ιλίμσκ τραυματίζοντάς τον σοβαρά και συλλαμβάνεται. Στην ίδια περιοχή στρατολογικό γραφείο γίνεται παρανάλωμα πυρός.

Η επιστράτευση διχάζει τους πολίτες. Άλλοι κατατάσσονται και ξεκινούν για τα μέτωπα της Ουκρανίας και άλλοι εγκαταλείπουν τη Ρωσία προς γειτονικές χώρες όπως το Καζακστάν η Μογγολία και η Γεωργία.

Όπως δήλωσε στην Τιφλίδα, ο Ρώσος Ντμίτρι Κουριλιούνοκ: «Αυτό δεν είναι στρατιωτική επιχείρηση, είναι πόλεμος. Φοβόμαστε, όπως όλοι, να πεθάνουμε και να σκοτώσουμε άλλους ανθρώπους χωρίς να ξέρουμε γιατί. Για αυτό αποφασίσαμε να φύγουμε».


Ανήσυχος για τη μαζική φυγή νέων Ρώσος βουλευτής προτείνει να απαγορευτεί η έξοδος σε άτομα στρατεύσιμης ηλικίας, ενώ ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι ήδη σε συνοριακό πέρασμα με τη Γεωργία εμποδίστηκε η διέλευση αρκετών ανθρώπων. Δεν σχεδιάζουμε κλείσιμο συνόρων λέει το Κρεμλίνο. Για το θέμα αυτό ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επισημαίνει πως: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια απόφαση».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιμένει: «Μην ενδίδετε στην εγκληματική επιστράτευση. Λιποτακτήστε ή παραδοθείτε ως αιχμάλωτοι στους Ουκρανούς με την πρώτη ευκαιρία».

Η επιστράτευση δεν δείχνει αποφασιστικότητα αλλά περισσότερο την αδυναμία του Βλαντίμιρ Πούτιν στο πεδίο υποστηρίζει ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Τζέικ Σάλιβαν.

Πηγή: ΕΡΤ