Ραγδαίες εξελίξεις: Η Ρωσία ανακοινώνει την προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας με διάγγελμα Πούτιν
Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου ο Πούτιν θα υπογράψει διάταγμα για την προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας
Μέρες Κριμαίας και 2014 ξαναζούν, εν μέσω πολέμου αυτή τη φορά, η Ρωσία και η Ουκρανία. Η Μόσχα έκανε πράξη την απειλή της και αύριο, Παρασκευή θα ανακοινώσει ότι προσαρτά τις τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας, όπου τις προηγούμενες μέρες έγιναν τα «δημοψηφίσματα».
Something planned in Moscow for tomorrow. A stage was set up. Text says "Donetsk, Luhansk, Zaporozhye, Kherson" Russia!" pic.twitter.com/yDDkhStCSQ
— marqs (@MarQs__) September 29, 2022
Ειδικότερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα υπογράψει την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στις 15:00 διάταγμα προσάρτησης των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας, μετά την ολοκλήρωση των ψευτο-δημοψηφισμάτων. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε ότι ο ρώσος πρόεδρος θα προχωρήσει σε μία σημαντική ομιλία.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο Πούτιν αναμένεται να συναντηθεί με τους επικεφαλής των περιοχών αυτών.
Οι βιαστικά οργανωμένες ψηφοφορίες διεξήχθησαν επί πέντε ημέρες στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, καθώς και στη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα στα νότια, που μαζί αποτελούν περίπου το 15% της ουκρανικής επικράτειας.
Τα τελικά αποτελέσματα των «δημοψηφισμάτων» – που δεν αναγνωρίζονται από τη διεθνή κοινότητα- στις τέσσερις επαρχίες, όπως δίδονται από τη ρωσική πλευρά, δείχνουν πως ένα ποσοστό μεταξύ 87% με 99,2% είναι υπέρ της ένταξης στη Ρωσία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρουσιάσουν ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο θα καλούν τα κράτη μέλη να μην αναγνωρίσουν οποιαδήποτε αλλαγή στην Ουκρανία και θα υποχρεώνουν τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της, δήλωσε η αμερικανίδα απεσταλμένη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ. «Τα εικονικά δημοψηφίσματα της Ρωσίας, αν γίνουν αποδεκτά, θα ανοίξουν το κουτί της Πανδώρας που δεν μπορούμε να κλείσουμε».
«Πυρηνικό δόγμα» στα ουκρανικά εδάφη που θα προσαρτηθούν
Το Κρεμλίνο δηλώνει ότι τα «δημοψηφίσματα» προσάρτησης θα έχουν «συνέπειες» για τα εδάφη αυτά στο επίπεδο της ασφάλειάς τους, περιλαμβανομένης πιθανής πυρηνικής προστασίας.
Στο μεταξύ νωρίτερα, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε αναφερθεί στην πιθανότητα εφαρμογής του ρωσικού δόγματος πυρηνικής αποτροπής στα εδάφη αυτά.
Σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επιβεβαίωσε ότι οι δηλώσεις του Μεντβέντεφ παραπέμπουν στο «στρατιωτικό δόγμα» της Ρωσίας και παρακίνησε όλους «να θυμηθούν» τις αρχές αυτού του δόγματος.