Γιαϊτζί: Η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης αφορά κοιτάσματα αξίας 30 τρισ. δολαρίων
«Η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε μεγάλο πανικό λόγω των πρόσφατων υπογραφών. Επειδή σχεδιάζει να καταπιεί μια περιοχή στο μέγεθος τεσσάρων νησιών σαν την Κύπρο, στη Μεσόγειο, συμφωνώντας με τη Βουλή του Τομπρούκ υπό την επιρροή του Χάφταρ» σημείωσε ο τούρκος ναύαρχος
Ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας, ναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν ποσότητες φυσικού αερίου αξίας 30 τρισεκατομμυρίων δολαρίων «στα βόρεια της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Λιβύης», επικαλούμενος έρευνες του Αμερικανικού Ινστιτούτου Γεωλογίας.
Τα πλουσιότερα «στον κόσμο»
Σημειώνεται πως η συμφωνία που υπέγραψε τη Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2022, η προσωρινή κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με την Τουρκία περιλαμβάνει τώρα «τα πλουσιότερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στον κόσμο», είπε ο Γιαϊτζί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική «Haber 7», και στην οποία αναφέρεται και η λιβυκή Al Wasat.
Ο Γιαϊτζί δήλωσε ότι τα τουρκικά πλοία μπορούν να ξεκινήσουν δραστηριότητες σεισμικής έρευνας μέσα σε λίγους μήνες και δικαιολόγησε τις αντιρρήσεις της Ελλάδας στη συμφωνία, καθώς σχεδιάζει «να καταπιεί μια περιοχή του μεγέθους τεσσάρων νησιών σαν την Κύπρο στη Μεσόγειο».
«Η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε μεγάλο πανικό λόγω των πρόσφατων υπογραφών. Επειδή σχεδιάζει να καταπιεί μια περιοχή στο μέγεθος τεσσάρων νησιών σαν την Κύπρο, στη Μεσόγειο, συμφωνώντας με τη Βουλή του Τομπρούκ υπό την επιρροή του Χάφταρ» σημείωσε ο τούρκος ναύαρχος.
Ο Γιαϊτζί, που αποκαλείται «ο αρχιτέκτονας της θαλάσσιας συμφωνίας» μεταξύ Αγκυρας και Τρίπολης, αναφέρθηκε σε ιδιωτικές συναντήσεις που είχε στην Κωνσταντινούπολη με εκπροσώπους της Βουλής του Τομπρούκ (σ.σ.: εννοεί την εκλεγμένη Βουλή των Αντιπροσώπων, στη Λιβύη, η οποία αντιτάχθηκε στη συμφωνία), από το ανατολικό λιβυκό τμήμα, κατά τις οποίες τους ενημέρωσε για όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για την περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.
Αμφισβήτηση του χάρτη της Σεβίλλης
«Τους εξήγησα, μέσω χαρτών και δεδομένων, ότι είχαν αποκτήσει μια θαλάσσια περιοχή που δεν είναι μικρότερη από το μέγεθος τεσσάρων νησιών σαν την Κύπρο, ή 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, και είναι γνωστό πως αυτές οι θαλάσσιες περιοχές είναι πολύ πλούσιες σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο» είπε ο τούρκος απόστρατος.
Θεώρησε ότι «η προσπάθεια εξαίρεσης αυτών των περιοχών από τη Λιβύη, σε συμφωνία με την Ελλάδα και η παραχώρηση τους στην Ελλάδα, ισοδυναμεί με πώληση της πατρίδας και προδοσία», επισημαίνοντας ότι η νέα συμφωνία επιτρέπει στον τουρκικό στόλο να δραστηριοποιηθεί και στην TPAO (Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου) να ξεκινήσει εργασίες γεώτρησης σε συγκεκριμένα κοιτάσματα υδρογονανθράκων μετά τη σεισμική έρευνα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γιαϊτζί είπε: «Πρέπει να ξεκινήσουμε άμεσα δραστηριότητες σε αυτήν την περιοχή, καθώς δεν έχει διεξαχθεί μέχρι στιγμής σεισμική έρευνα», εκτιμώντας ότι αυτή η πρωτοβουλία θ’ αποτελέσει ένδειξη «του γεγονότος ότι δεν αναγνωρίζουμε τον χάρτη της Σεβίλλης στην ανατολική Μεσόγειο και ότι η συμφωνία οριοθέτησης της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας θα τεθεί σε εφαρμογή, εκτός της διεξαγωγής σεισμικών ερευνών στη θαλάσσια περιοχή μας».
Οι διαπραγματεύσεις Ισραήλ – Λιβάνου
Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στις διαπραγματεύσεις Ισραήλ – Λιβάνου για τη διευθέτηση των διαφορών τους:
«Οι διαφωνίες στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου πρόκειται να επιλυθούν και να υπογραφεί συμφωνία. Βάσει της συμφωνίας αυτής, η ελληνική εταιρεία Energean θα πραγματοποιήσει τις δραστηριότητες γεώτρησης. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική εταιρεία θα μπει κάτω από τη μύτη μας. Δεν πρέπει οπωσδήποτε να το επιτρέψουμε αυτό. Θα πρέπει να συμμετάσχουμε σ’ αυτόν τον διαγωνισμό και ν’ αναλάβουμε τις εργασίες γεώτρησης».
Ο τούρκος ειδικός σε θέματα ενέργειας Rufiz Hafızoğlu είπε ότι υπάρχουν τεράστια υπόγεια κοιτάσματα ενέργειας στη Λιβύη, αναφέρει η τουρκική haber7.com:
«Οι δυτικές χώρες το γνωρίζουν αυτό. Εκεί υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια, τόσο σε επίπεδο εξερεύνησης, γεώτρησης, λειτουργίας και μεταφοράς. Ωστόσο, η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί όλες αυτές τις διαδικασίες. Από αυτή την άποψη, έχει μεγάλα πλεονεκτήματα.
«Αυτή είναι η ανησυχία τους»
»Μέχρι τώρα, η Δύση είτε εκμεταλλεύεται χώρες και πόρους αγοράζοντας τους κορυφαίους ηγεμόνες ενάντια στα συμφέροντα του λαού, είτε προκαλεί εκεί χάος και στη συνέχεια ελέγχει όλους τους πόρους στο όνομα της τάξης.
»Τώρα δεν μπορούν να κάνουν τίποτα στη Λιβύη γιατί είναι εκεί η Τουρκία. Γι’ αυτό θέλουν να προκαλέσουν χάος. Ωστόσο, η Τουρκία υλοποιεί ένα έργο που θα ωφελήσει τη λιβυκή κυβέρνηση και τον λιβυκό λαό. Αυτή είναι η ανησυχία τους».
Θύελλα αντιδράσεων
Η συμφωνία πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, επισημαίνει ωστόσο η λιβυκή Al Wasat.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ανακοίνωσε τη «σθεναρή απόρριψη» των συμφωνιών που υπέγραψε η προσωρινή κυβέρνηση της Εθνικής Ενότητας με επικεφαλής τον Αμπντέλ Χαμίν αλ Ντμπεϊμπά, με τις οποίες δεν μπορεί να δεσμεύσει το λιβυκό κράτος.
Ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να διαβουλεύεται απευθείας με «εθνικούς, περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους για να ανταποκριθεί κατάλληλα σε αυτές τις καταχρήσεις που απειλούν τα συμφέροντα της ασφάλειας και της ειρήνης στη Λιβύη ειδικότερα και στην περιοχή γενικότερα».
Η ανακοίνωση αναφέρεται και στο «δικαίωμα του λιβυκού κράτους να διαπραγματεύεται με όλες τις χώρες του κόσμου και να υπογράφει μνημόνια και συμφωνίες με τρόπο που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Λιβύη και ότι οι συμφωνίες αποτελούν εγγενές δικαίωμα μιας άμεσα εκλεγμένης αρχής από το λιβυκό λαό, εκφράζοντας τη βούλησή του και την κυριαρχία των αποφάσεών του στη γη του».
Η λιβυκή ιστοσελίδα παρουσιάζει επίσης τις αντιδράσεις στη συμφωνία των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ελλάδας και της Αιγύπτου.
Πηγή: Haber 7, Al Wasat, echedoros-a.gr