Στον έλεγχο της Ουκρανίας επέστρεψαν περισσότερα από 4.000 τ. χλμ. στην περιφέρεια της Χερσώνας σε λιγότερο από επτά μέρες, παρότι είχαν περάσει στα χέρια των Ρώσων από την έναρξη της ρωσικής εισβολής και μετά.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας απελευθέρωσαν από την αρχή Οκτωβρίου περισσότερα από 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα της περιφέρειας της Χερσώνας», ανακοίνωσε χθες η εκπρόσωπος της νότιας στρατιωτικής διοίκησης Νατάλια Γκουμενιούκ, αναφερόμενη για πρώτη φορά σε αριθμούς σχετικά με τις επιτυχίες των ουκρανικών δυνάμεων.

«Ναι, οι επιτυχίες μας είναι αρκετά πειστικές. Δεν κατονομάζουμε τις περιοχές. Και προχωράμε μπροστά», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Ukrinform, μέχρι τις 5 Οκτωβρίου, η σημαία της Ουκρανίας είχε υψωθεί σε οκτώ οικισμούς της περιφέρειας Μπερισλάβ στη Χερσώνα, με τη ρωσική πλευρά να αναγνωρίζει πως η εγκαθίδρυση τοπικής διοίκησης της αρεσκείας της Μόσχας, δεν αποτελεί μια εύκολη υπόθεση.

Σε πολλές περιπτώσεις, η Μόσχα αδυνατεί να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τις νέες της κτήσεις, με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, να παραδέχεται χθες πως «περιμένουμε η κατάσταση να σταθεροποιηθεί».

Σύμφωνα με το Sky News, η αντεπίθεση της Ουκρανίας ξεκίνησε στις 6 Σεπτεμβρίου και η ταχύτητά της φαίνεται ότι έπιασε εξαπίνης την Μόσχα, με αποτέλεσμα οι Ρώσοι να αποσύρονται ακόμη και από θέσεις της πρώτης γραμμής, ειδικά στην ανατολική επαρχία του Χαρκόβου.

Σύμφωνα με το ρωσικό Agentstvo, η Ουκρανία έχει απελευθερώσει μια έκταση της τάξης των 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μόνο την τελευταία εβδομάδα, τονίζοντας ότι πρόκειται για τα πιο σημαντικά στρατιωτικά κέρδη για την Ουκρανία από τότε που απέκρουσε την ρωσική προσπάθεια κατάληψης του Κιέβου, στις αρχές Μαρτίου.

Με τη σαρωτική επέλαση των Ουκρανών που έχει ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες, τίποτα δεν φαντάζει αδύνατο, καθώς Αμερικανός αξιωματούχος εξηγεί πως δεν αποκλείεται με τους ρυθμούς αυτούς να επιστρέψει στην κατοχή της Ουκρανίας ακόμα και η Κριμαία, η οποία καταλήφθηκε από ρωσικές δυνάμεις το 2014.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσία δεν έχει πλέον τη δυνατότητα ή το ηθικό για να υπερασπιστεί θέσεις κλειδιά στις κατειλημμένες περιοχές, και αν οι Ουκρανία πετύχουν στον στόχο τους να ανακαταλάβουν τη Χερσώνα, τότε υπάρχει μια πολύ σημαντική πιθανότητα ότι τελικά θα μπορέσουν να ανακαταλάβουν και την Κριμαία», δήλωσε χαρακτηριστικά Αμερικανός αξιωματούχους μιλώντας στην βρετανική Telegraph.

Την ώρα που ο προβληματισμός στο στρατόπεδο των Ρώσων είναι διάχυτος, θετικός εμφανίστηκε χθες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν σε μια συνάντηση με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της G20, τον Νοέμβριο, στο Μπαλί της Ινδονησίας.

«Μένει να το δούμε», είπε στους δημοσιογράφους ο Τζο Μπάιντεν, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να συζητήσει απευθείας με τον πρόεδρο της Ρωσίας, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου.

Αν επιβεβαιωθεί, ωστόσο, ότι ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα είναι παρών στη σύνοδο κορυφής στο Μπαλί, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι θα πρέπει να συμμετάσχει επίσης ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρότι η χώρα του δεν είναι μέλος της G20.