Στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό «Bild» παραχώρησε συνέντευξη για την ενεργειακή κρίση ο πρώην ισχυρός άνδρας της ευρωπαϊκής Οικονομίας και πολιτικός των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο 80χρονος πρώην πρόεδρος της ομοσπονδιακής βουλής Bundestag σχολίασε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί και μεταξύ άλλων παρότρυνε τους συμπατριώτες του να σφίξουν τα δόντια μπροστά στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

«Απλά φορέστε ένα πουλόβερ. Ή ίσως κι ένα δεύτερο πουλόβερ. Δεν χρειάζεται να γκρινιάζετε για αυτό, πρέπει να αναγνωρίσετε ότι πολλά πράγματα δεν μπορούν να θεωρηθούν δεδομένα. Το ηλεκτρικό ρεύμα δεν θα είναι δεδομένο μερικές φορές. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να έχετε στο σπίτι πάντα μερικά κεριά, σπίρτα και έναν φακό», είπε απευθυνόμενος στους Γερμανούς συμπολίτες του.

Σε δεινή θέση

Ο Σόιμπλε δεν έκρυψε επίσης το γεγονός ότι, ο νυν Καγκελάριος της Γερμανίας, Σοσιαλδημοκράτης, Όλαφ Σολτς, βρίσκεται σε δεινή θέση: «Δεν θα ήθελα να είμαι Καγκελάριος αυτή την εποχή και να φέρω το βάρος αυτής της απόφασης! Αλλά ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: όταν υποχωρείς, πάντα υποχωρείς. Πάντα τα πήγαινα καλά στη ζωή μου λέγοντας: Όχι, δεν θα με εκβιάσουν».

Τρομερός πληθωρισμός

Για τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας οι συμπολίτες του δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει ότι, αυτός ο πόλεμος αφορά εκτός από τους Ουκρανούς και τους ίδιους. «Όχι. Δεν το έχουμε καταλάβει ακόμα», τονίζει ο Σόιμπλε. Παρά τις επιπτώσεις του πολέμου που βιώνουμε όλοι, τον τρομερό πληθωρισμό και τις υψηλές τιμές ενέργειας».

«Δεν είναι βιώσιμο»

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Κάι Βάιζε εάν το γερμανικό κράτος μπορεί να απαλλάξει τους Γερμανούς απ΄ όλα αυτά τα τεράστια βάρη, ο πρώην ισχυρός άνδρας της Γερμανίας, υπογραμμίζει: «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα βοηθούν μόνο αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη. Πρέπει να πούμε στους άλλους: Αν πρέπει, δεν θα πας φέτος διακοπές. Ο κίνδυνος που βλέπω είναι ότι πιστεύουμε πως, το κράτος είναι κάτι που πρέπει απλώς να παρέχει στους πολίτες του όλο και περισσότερα. Ένα είδος σούπερ μάρκετ όπου οι πολίτες είναι κυνηγοί παζαριών. Όχι! Αν δώσουμε την εντύπωση στους πολίτες ότι όλα είναι απεριόριστα, τότε οδηγούμαστε σε υπερεκμετάλλευση. Τότε οι πολίτες θα έχουν την εντύπωση ότι το κράτος μπορεί να κάνει τα πάντα. Αυτό δεν είναι βιώσιμο!», τόνισε.

«Κακομαθημένοι»

Ο ίδιος πιστεύει ότι οι Γερμανοί είναι μια κακομαθημένη κοινωνία, όπως άλλωστε και ο ίδιος. «Σίγουρα, όλοι είμαστε κακομαθημένοι. Κι εγώ επίσης. Αλλά τώρα πρέπει να αντισταθούμε στον κίνδυνο να συνεχίσουν τα πράγματα να είναι για πάντα έτσι. Οι Γερμανοί θα πρέπει να προσπαθήσουν ξανά», υποστηρίζει και προσθέτει: «Με ανησυχεί που τόσοι πολλοί Γερμανοί προτιμούν να εργάζονται λιγότερο: για παράδειγμα, να επιλέγουν το καθεστώς της μερικής απασχόλησης και να μην εργάζονται ποτέ το Σαββατοκύριακο. Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει. Γιατί παντού υπάρχει έλλειψη σε εργατικά χέριαΗ εμπειρία του να διασκεδάζεις μια ζωή, δεν σου προσφέρει μία ικανοποιητική ζωή».