Ο Ίαν Μπρέμερ της Eurasia Group τόνισε, σε μήνυμα που απέστειλε στους συνδρομητές της ομάδας, πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Έλον Μασκ συζήτησαν το σχέδιο τεσσάρων σημείων που εκπόνησε ο μαικήνας της Tesla και το οποίο θα έφερνε τη λήξη του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Μάλιστα, όπως τόνισε ο Μπρέμερ, αυτό πρέπει να συνέβη πριν αναρτήσει το περίφημο tweet ο Μασκ.

Ο ίδιος ο Μασκ διέψευσε την εν λόγω συνάντηση σε tweet ακόλουθού του που τον ρώτησε αν αυτό ίσχυε. Ο δισεκατομμυριούχος ερευνητής και ιδιοκτήτης είπε: «Όχι. Μίλησα με τον Πούτιν μόνο μία φορά και αυτό ήταν πριν από 18 μήνες. Μιλήσαμε για το Διάστημα».

«Έτοιμος να διαπραγματευτεί», τόνισε ο Μπρέμερ ότι είναι ο Πούτιν (ή ότι τουλάχιστον έτσι είπε στον Μασκ), όμως ανέφερε τους όρους, οι οποίοι είναι βέβαια απαράβατοι: η Κριμαία να παραμείνει ρωσική, η Ουκρανία θα έπρεπε να δεχτεί μια κατάσταση μόνιμης ουδετερότητας και να δεχτεί την προσάρτηση του Λουγκάνσκ, του Ντόνετσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια.
putin

Ο ιδιοκτήτης της Eurasia Group το πήγε ακόμα παρακάτω, λέγοντας ότι ο Πούτιν δεν απέρριψε τη χρήση πυρηνικών, στο ενδεχόμενο η Ουκρανία να επιτεθεί στην Κριμαία. Στον Μασκ φέρεται να παραγγέλθηκε «να γίνει οτιδήποτε για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο».

Σύμφωνα με τον Μπρέμερ, ο Μασκ έπειτα κατέθεσε στο twitter το σχέδιο των τεσσάρων σημείων για το Ουκρανικό, αναπαράγοντας, όπως άφησε να εννοηθεί, ό,τι είναι σχέδιο του Πούτιν.

Συγκεκριμένα, ζήτησε εκλογές στις προσαρτημένες περιοχές υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία «όπως ίσχυε από το 1783», παροχή πόσιμου νερού στην Κριμαία και ουδετερότητα της Ουκρανίας. H «δημοσκόπηση» του Μασκ είχε συμμετοχή, από 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους, κοντά στο 60% των οποίων, για  ψήφισαν 2,7 εκατ. άνθρωποι με το «όχι» να υπερισχύει με 59,1%.