Ισραήλ - Λίβανος: Ιστορική συμφωνία για ΑΟΖ και θαλάσσια σύνορα με «φόντο» το φυσικό αέριο
Αν και σε εμπόλεμη κατάσταση επί δεκαετίες, οι κυβερνήσεις των δυο χωρών αποδέχθηκαν το σχέδιο με αμερικανική μεσολάβηση.
Το Ισραήλ και ο Λίβανος προχωρούν σε μια ιστορική συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων τους και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Αν και σε εμπόλεμη κατάσταση επί δεκαετίες, οι κυβερνήσεις των δυο χωρών αποδέχθηκαν το σχέδιο με αμερικανική μεσολάβηση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, σε ό,τι αφορά τα δυο κοιτάσματα φυσικού αερίου στην περιοχή προβλέπεται ότι το μεν Καρίς θα είναι στην ισραηλινή πλευρά, ενώ το κοίτασμα Κανά θα είναι μεν στο Λίβανο, όμως το Ισραήλ θα παίρνει ένα μέρος των εσόδων.
Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των δυο χωρών. Επομένως, αξίζει να σημειωθεί ότι, το Ισραήλ είναι σε προεκλογική περίοδο, ενώ λήγει σε τρεις εβδομάδες η θητεία του Λιβανέζου προέδρου Αούν.
Σημειώνεται πως η συμφωνία Λιβάνου-Ισραήλ καταδεικνύει ότι η διευθέτηση διαφορών μεταξύ χωρών όσον αφορά την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, είναι δυνατή μόνο μέσω του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.
Χαιρετίζουν οι ΗΠΑ
Στο μεταξύ και οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτησαν τη συμφωνία με ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τονίζει ότι «η ενέργεια -ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο- θα πρέπει να χρησιμεύει ως εργαλείο συνεργασίας, σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας και όχι ως εργαλείο σύγκρουσης».
Αναφέρθηκε και στον ρόλο των ΗΠΑ, λέγοντας ότι μετά από αρκετούς μήνες διαμεσολάβησης, οι κυβερνήσεις του Ισραήλ και του Λιβάνου συμφώνησαν να τερματίσουν επίσημα τη διαμάχη τους για τα θαλάσσια σύνορα.
Όπως πρόσθεσε: «Η συμφωνία προστατεύει επίσης την ασφάλεια και τα οικονομικά συμφέροντα του Ισραήλ που είναι κρίσιμα για την προώθηση της περιφερειακής ολοκλήρωσης και παρέχει στον Λίβανο την δυνατότητα να αρχίσει την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων».