Η δολοφονία δύο αντρών έξω από γκέι μπαρ της Μπρατισλάβας φαίνεται ότι είναι έγκλημα μίσους ή τουλάχιστον έτσι αντιμετωπίζονται από την Αστυνομία. Μάλιστα, την ίδια έκφραση χρησιμοποίησε η Πρόεδρος της Σλοβακίας, Ζουζάν Τσαπούτοβα, για να περιγράψει το έγκλημα. Τη νύχτα της Τετάρτης, έξω από το «Teplaren», δύο άντρες έπεσαν νεκροί από πυροβολισμούς και το πρωί της Πέμπτης ανακάλυψαν το δράστη, επίσης νεκρό, με την εκτίμηση ότι αυτοκτόνησε να είναι η κυρίαρχη.

Οι Αρχές ανέφεραν, μέσω του ειδικού εισαγγελέα Ντάνιελ Λίπσιτς, πως η δολοφονία θα αντιμετωπιστεί ως τρομοκρατική ενέργεια.

Πολιτικός κόσμος και οργανώσεις εξερράγησαν με το γεγονός.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Έντουαρντ Χέγκερ, χαρακτήρισε το δράστη «ριζοσπαστικοποιημένο έφηβο».

Σύμφωνα με την Αστυνομία, από τα πυρά έπεσαν νεκροί ο 23χρονος Μάτους Χ. και ο 26χρονος Γιουράι Β, ενώ τραυματίστηκε στο πόδι η 28χρονη Ραντοσλάβα Τ. Ο ύποπτος ήταν 19 ετών και χρησιμοποίησε ένα όπλο με στόχευση λέιζερ που ανήκε σε ένα συγγενή του.

teplaren

Μια πρόχειρη έρευνα στο παρελθόν του δολοφόνου, είχε αναρτήσει μηνύματα με hashtag «hate crime» και «gay bar» στο Twitter, καθώς και ένα «μανιφέστο» κατά των Εβραίων και της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

Ο ειδικός εισαγγελέας είπε ότι το μανιφέστο και άλλα αποδεικτικά στοιχεία ερευνώνται. «Υπάρχουν υποψίες ότι το κίνητρο ήταν η αποσταθεροποίηση της κοινωνίας», είπε, εξηγώντας ότι για αυτόν το λόγο οι Aρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να χαρακτηρίσουν «τρομοκρατική ενέργεια» την επίθεση.

Αναμενόταν κοσμοσυρροή στην πορεία που είχε προγραμματιστεί για το βράδυ της Παρασκευής, 14 Οκτωβρίου, στην Μπρατισλάβα. Αναμένονταν χιλιάδες άνθρωποι, αλλά και ο πρωθυπουργός Χέγκερ με την Πρόεδρο Τσαπούτοβα, η οποία θα απευθύνει χαιρετισμό. «Θέλω να πω στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ: δεν είστε εσείς που δεν ανήκετε εδώ, είναι το μίσος που δεν ανήκει στη Σλοβακία», είπε από το σημείο του εγκλήματος η Τσαπούτοβα.