Αντιμέτωπη με τους βουλευτές θα βρεθεί ξανά σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, που αναγκάστηκε να διώξει τον υπουργό Οικονομικών και να στραφεί στον Τζέρεμι Χαντ, τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει και τους βουλευτές. 

Σημειώνεται ότι η παρουσία της Λις Τρας στη Βουλή θα είναι η πρώτη μετά την εγκατάλειψη του οικονομικού της προγράμματος και συνολικά η τρίτη απ’ όταν έγινε πρωθυπουργός της Βρετανίας, δηλαδή μόλις έξι εβδομάδες πριν.

Το ζήτημα της πολιτικής επιβίωσης της Τρας ήδη έχει τεθεί εδώ και μέρες και όλοι περιμένουν να δουν την εξέλιξη και αν η Βρετανία θα αλλάξει ξανά πρωθυπουργό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει την οικονομική και πολιτική θύελλα που προκλήθηκε, η Λιζ Τρας αναγκάστηκε να πάρει πίσω τις μεγάλες μειώσεις φόρων που είχε υποσχεθεί στη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας το καλοκαίρι.

Στη σημερινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου, η Τρας θα μιλήσει για πρώτη φορά μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα στο BBC, στην οποία δήλωσε ότι «λυπάται για τα λάθη» της, όμως υπογράμμισε ότι είναι αποφασισμένη να παραμείνει στην πρωθυπουργία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov, μόνο ένας Βρετανός στους δέκα έχει θετική άποψη για την Τρας και ένας στους πέντε ψηφοφόρους των Συντηρητικών.

Ειδικότερα το 55% των μελών του κόμματός της εκτιμούν ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα πρέπει να παραιτηθεί, με μόλις το 38% να επιθυμεί να μείνει στη θέση της. Το 32% δήλωσε ότι θα ήθελε να επιστρέψει στην πρωθυπουργία ο Μπόρις Τζόνσον, ενώ το 23% θα προτιμούσε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ.

Ήδη πέντε βουλευτές των Συντηρητικών έχουν ζητήσει δημοσίως από την Τρας να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία.