Όλαφ Σολτς: Ψέματα και προπαγάνδα από τον Πούτιν, σαν τα ψεύτικα χωριά του Ποτέμκιν
«Πράξη απελπισίας ο τρόμος με τις βόμβες και η επιστράτευση»
Ολομέτωπη επίθεση από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο κατηγορεί ότι εργαλειοποιεί την ενέργεια και την πείνα.
Παράλληλα ο κ. Σολτς σημειώνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος απέτυχε να σπάσει το μέτωπο της Δύσης και δεν θα πετύχει τους πολεμικούς του στόχους με τακτικές καμένης γης.
Μιλώντας στη «Bundestag» εν όψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ο Σολτς υποστήριξε ότι η χώρα του απελευθερώθηκε από την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο και ότι η κυβέρνησή του εργάζεται για τη μείωση των τιμών ενέργειας, με την εξασφάλιση, μεταξύ άλλων, νέων συμβολαίων παράδοσης φυσικού αερίου από άλλες χώρες.
«Όλα τα ψέματα και η προπαγάνδα, οι κουβέντες για “ειδικές επιχειρήσεις” και γρήγορες νίκες, όλα αυτά ήταν μια πρόσοψη σαν τα ψεύτικα χωριά του Ποτέμκιν», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον υπουργό της ρωσικής αυτοκρατορίας, πρίγκιπα Γκριγκόρι Ποτέμκιν, που είχε δώσει εντολή να στηθούν προσόψεις σπιτιών που αναπαριστούσαν χωριά, στην Κριμαία, ώστε να ικανοποιηθεί η αυτοκράτειρα Αικατερίνη κατά την επίσκεψή της το 1787 στην περιοχή με τις κτήσεις που είχαν ενσωματωθεί στη ρωσική αυτοκρατορία…
«Στο τέλος, ο τρόμος με τις βόμβες και τους πυραύλους της Ρωσίας είναι μια πράξη απελπισίας - ακριβώς όπως η επιστράτευση των Ρώσων για τον πόλεμο», συνέχισε ο Σολτς. Η Ουκρανία θα αμυνθεί με επιτυχία. «Και θα τους στηρίξουμε - για όσο χρόνο χρειαστεί».
«Με το πλαφόν η ΕΕ κινδυνεύει να έχει λιγότερο φυσικό αέριο»
Ο Γερμανός καγκελάριος επανέλαβε παράλληλα την αντίθεση του Βερολίνου στην επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο. «Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά ένα πλαφόν στο φυσικό αέριο, επιβληθέν διά νόμου, ενέχει πάντα τον κίνδυνο οι παραγωγοί φυσικοί αερίου να πάνε αλλού να τον πουλήσουν και εμείς οι Ευρωπαίοι να μην λαμβάνουμε περισσότερο, αλλά λιγότερο φυσικό αέριο».
Ο Σολτς δήλωσε βέβαιος ότι «χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Νορβηγία, που είναι μαζί μας στο πλευρό της Ουκρανίας δεν ενδιαφέρονται να μην μπορεί να πληρωθεί η ενέργεια στην Ευρώπη» και υπερασπίστηκε το πακέτο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που υιοθέτησε η κυβέρνησή του για τον περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου στη Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι και η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν δημιουργήσει πακέτα τέτοιων μέτρων.