Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ζητά να γίνει δημοψήφισμα στην Τουρκία για τη μαντίλα
«Ας αποφασίσει ο λαός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για το δικαίωμα στη μαντίλα
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει πρόταση να γίνει δημοψήφισμα στην Τουρκία - «Το λέω για πρώτη φορά σήμερα, ας κάνουμε δημοψήφισμα, αν το θέμα δεν λυθεί στο Κοινοβούλιο», το μήνυμα που στέλνει ο Τούρκος πρόεδρος.
Πρόταση για δημοψήφισμα στην Τουρκία έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στη Μαλάτεια το απόγευμα του Σαββάτου. «Το λέω για πρώτη φορά σήμερα. Ας κάνουμε δημοψήφισμα, αν το ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί στο κοινοβούλιο. Ας αποφασίσει ο λαός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για το δικαίωμα στη μαντίλα.
Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να δημιουργήσουν τους απαραίτητους συνταγματικούς κανόνες για να προστατεύσουν το νομικό πλαίσιο που περιβάλλει την ελευθερία των γυναικών να φορούν μαντίλα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη συνεδρίαση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Άγκυρα.
Σχολιάζοντας τότε την έκκληση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τροποποίηση των συνταγματικών δικαιωμάτων, σχετικά με την επιλογή της μαντίλας στη δημόσια ζωή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε: «Ας δώσουμε τη λύση στο επίπεδο του Συντάγματος και όχι του νόμου… Ας επανεκδώσουμε την πρόταση συνταγματικής τροποποίησης με αριθμό 5735, την οποία ετοιμάσαμε (από κοινού τα κόμματα Ερντογάν (ΑΚΡ) και Μπαχτσελί (ΜΗΡ) ) το 2008, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας (προαιρετικά με μαντίλα) στον δημόσιο τομέα. Με τη σαφή προϋπόθεση ότι δεν θα μπορεί να γίνει και να εφαρμοστεί αντίθετη ρύθμιση σε αυτό το θέμα (ούτε στο μέλλον)».
Η αναδίπλωση του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου
Δύο ημέρες νωρίτερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δημοσίευε ένα βίντεο, λέγοντας ότι είχε στόχο να «κλείσει τις πληγές της χώρας και να κοιτάξει το μέλλον με σιγουριά», προσθέτοντας ότι εάν ο συνασπισμός έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης κερδίσει τις εκλογές «θα βάλει τέλος στην πόλωση μεταξύ των πολιτών».
«Μία από αυτές τις πληγές είναι το ζήτημα της μαντίλας», είπε ο Κιλιτσντάρογλου, αναγνωρίζοντας ότι το CHP έχει κάνει λάθη στο παρελθόν, αναφερόμενος κυρίως σε όσα έγιναν το 2008. Τότε, ο Ερντογάν ως πρωθυπουργός, αποδέχθηκε πρόταση για συνταγματική τροποποίηση που είχε καταθέσει ο εθνικιστής Μπαχτσελί υπέρ του «δικαιώματος στη μαντίλα», ενώ ο Κιλιτσντάρογλου και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα την είχαν μπλοκάρει στη Βουλή.
Ο Ερντογάν παρέκαμψε αυτό το εμπόδιο, ψηφίζοντας απλή νομοθετική ρύθμιση με το ίδιο περιεχόμενο, αντί της συνταγματικής. «Είναι καιρός να αφήσουμε πίσω αυτό το θέμα. Δημιουργήσαμε ένα θεσμικό πλαίσιο συμβατό με τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Βγάζουμε το θέμα της γυναικείας ένδυσης από την πολιτική», είπε ο Κιλιτσντάρογλου και την επόμενη ημέρα το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) ανακοίνωσε ότι υπέβαλε νομοσχέδιο (υπέρ της μαντίλας) στη Βουλή.
Ο Ερντογάν επιμένει για το Σύνταγμα
Σήμερα, ο Ερντογάν επιμένει ότι θέλει – στο Σύνταγμα και όχι με απλό νόμο – την κατοχύρωση του «δικαιώματος στη μαντίλα». Και μάλιστα προτείνει μία διάταξη που θα περάσει στις μη-αναθεωρητέες του Συντάγματος, δηλαδή για πάντα.
Το CHP είχε υποστηρίξει το αίσθημα κατά της μαντίλας μεταξύ του λαού και ψήφιζε σταθερά νόμους που την απαγόρευαν. «Ας δώσουμε τη λύση στο επίπεδο του συντάγματος, όχι του νόμου», δήλωσε ο Ερντογάν, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στονομοσχέδιο που υπέβαλε το κόμμα της αντιπολίτευσης για τη διασφάλιση της ελευθερίας του ντυσίματος στη δημόσια σφαίρα, συμπεριλαμβανομένης της μαντίλας – αλλά με απλό νόμο.
Το κείμενο που το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) παρουσίασε στη Βουλή ως νομοσχέδιο «δεν περιλαμβάνει το πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις και την επίλυσή του με τον επιθυμητό τρόπο», δήλωσε πρόσφατα ο Τούρκος πρόεδρος.