Στα 69 του χρόνια, έχει ήδη περάσει το κατώφλι (των 68 ετών) που είχε θέσει κάποτε ο Ζιανγκ Ζεµίν για αποχώρηση των κοµµατικών στελεχών, προκειµένου να µην επαναληφθεί µια αυτοκρατορικού χαρακτήρα κυριαρχία όπως αυτή του Μάο Τσετούνγκ, ο οποίος πέθανε, εξακολουθώντας να ασκεί απόλυτη εξουσία, στα 82 του χρόνια.

1_2
Οµως ο Σι Τζινπίνγκ, προορισµένος το τελικό Σαββατοκύριακο του 20ού Συνεδρίου του Κ.Κ. Κίνας να προχωρήσει σε τρίτη πενταετή θητεία ως γενικός γραµµατέας του κόµµατος και επικεφαλής των Ενόπλων ∆υνάµεων, σκοπεύει να επαναλάβει την Ιστορία. Με τρόπο λιγότερο µοιραίο, όπως όλοι ελπίζουν.

Όσον αφορά την προεδρία της Κίνας, ήταν ο Ντενγκ Ξιαοπίνγκ (αυτή τη φορά) που είχε περιορίσει τη µέγιστη διάρκεια σε δύο προεδρικές θητείες. Αλλά το 2018 το Κοινοβούλιο ήρε τον περιορισµό, ανοίγοντας τον δρόµο στον Σι και για την εσαεί προεδρία.

«Τα επόµενα πέντε χρόνια θα είναι κρίσιµα»

Με την ανάπτυξη να έχει υποχωρήσει και την κρίση των στεγαστικών να ελλοχεύει, παράλληλα µε την ένταση στη Νότια Σινική Θάλασσα, ο Κινέζος πρόεδρος άνοιξε προ ηµερών την αυλαία του Συνεδρίου προειδοποιώντας για «βαριές διεθνείς εξελίξεις», που δεν έχει δει η Κίνα τα τελευταία 100 χρόνια. «Τα επόµενα πέντε χρόνια θα είναι κρίσιµα», τόνισε προς τους 2.340 συνέδρους. Χωρίς να κατονοµάζει ευθέως τις ΗΠΑ ως µείζονα απειλή εθνικής ασφαλείας, επέµεινε στην ανάγκη να οικοδοµήσει η χώρα του ισχυρότερο στρατό, παγκόσµιας κλάσης, και να «ετοιµάζεται να αντιµετωπίσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε ειρηνικές περιόδους».

Ως προς την Ταϊβάν, διεµήνυσε πως «οι τροχοί της Ιστορίας προχωρούν προς την επανένωση µε την Κίνα», αλλά και πως «η επίλυση του προβλήµατος της Ταϊβάν είναι υπόθεση του κινεζικού λαού και µόνον», αφήνοντας αιχµές για την επίσκεψη της προέδρου της αµερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν µέσα στο καλοκαίρι, πράγµα που ενόχλησε εξαιρετικά το Πεκίνο. «Επιµένουµε στη γραµµή της ειρηνικής επανένωσης (Κίνας και Ταϊβάν) … αλλά δεν θα υποσχεθούµε ποτέ ότι θα παραιτηθούµε από τη χρήση βίας και διατηρούµε ανοιχτή την επιλογή να λάβουµε όλα τα αναγκαία µέτρα». Οι δηλώσεις ερµηνεύθηκαν άµεσα από τον Αµερικανό υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, ως απόφαση της Κίνας να επισπεύσει το χρονοδιάγραµµα πιθανής επίθεσης στην Ταϊβάν. Η Κίνα, είπε, «έλαβε τη θεµελιώδη απόφαση πως το στάτους κβο δεν είναι πλέον αποδεκτό και πως το Πεκίνο θα επιδιώξει την επανένωση σε πολύ ταχύτερο χρονοδιάγραµµα».

Όποιον δρόµο και να επιλέξει ο Σι Τζινπίνγκ, το πρακτορείο Bloomberg παρατήρησε πως για πρώτη φορά στην ιστορία των Συνεδρίων του Κοµµουνιστικού Κόµµατος της Κίνας η λέξη «ασφάλεια» χρησιµοποιήθηκε περισσότερες φορές από τη
λέξη «οικονοµία»
.  
2_2
                                                                                                                                                                                  
Η ενίσχυση της εθνικιστικής ρητορικής είναι προφανής. Μένει να φανεί αν αυτό γίνεται κυρίως προς εσωτερική κατανάλωση,   όπως συµβαίνει συχνά όταν η οικονοµία δεν πηγαίνει και τόσο καλά (άλλωστε, την οµιλία µπορούσαν να παρακολουθήσουν ζωντανά περί τα 1,4 δισ. συµπατριώτες του), ή µε αποδέκτη τη ∆ύση και βασικά τις ΗΠΑ, οι οποίες άλλωστε έσφιξαν κι άλλο πρόσφατα τον κλοιό του εµπορικού πολέµου, µε νέους περιορισµούς στις εξαγωγές τεχνολογίας όσον αφορά τα µικροτσίπ. 

Στην οµιλία, που επικεντρώθηκε στην «αναζωογόνηση του κινεζικού έθνους, που βρίσκεται τώρα σε µια µη αναστρέψιµη ιστορική πορεία», ο Σι δεν έκανε καµία αναφορά στη Ρωσία και στον πόλεµο στην Ουκρανία. Υπεραµύνθηκε όµως της πολιτικής µηδενικής ανοχής για τον κοροναϊό, η οποία έχει κουράσει τους Κινέζους, διαψεύδοντας τις προσδοκίες που υπήρχαν ότι θα τη χαλαρώσει. Αλλωστε, τις ηµέρες του Συνεδρίου το Πεκίνο παρουσίασε τον υψηλότερο αριθµό κρουσµάτων εδώ και τέσσερις µήνες.

Ο Σι εξήρε τα επιτεύγµατά του σε διάφορους τοµείς, από την προστασία του περιβάλλοντος µέχρι την «αποκατάσταση της τάξης και της δηµόσιας ασφάλειας», όπως χαρακτήρισε την καταστολή των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ και την επιβολή νόµου «εθνικής ασφάλειας» µετά το 2019. Είπε ακόµα ότι «αποµάκρυνε τους βασικούς κρυµµένους κινδύνους για το κόµµα».

Εκκαθαρίσεις στελεχών

Ολα αυτά δείχνουν πως µόνο τυχαία δεν είναι η σφυρηλάτηση της εξουσίας του Σι Τζινπίνγκ, που µπήκε για πρώτη φορά στην Κεντρική Επιτροπή του κόµµατος (που εκλέγει το 25µελές Πολίτµπιρο) το 1997, σε ηλικία 44 ετών. Το πρακτορείο Bloomberg έκανε ανάλυση των αντικαταστάσεων των στελεχών της από το 2012, όταν ο Σι αναδείχθηκε γενικός γραµµατέας, έως σήµερα, διαπιστώνοντας ότι την πρώτη πενταετία του στην εξουσία αποµάκρυνε τα περισσότερα στελέχη που αποµακρύνθηκαν σε βάθος τριών δεκαετιών (!) και πως στο προηγούµενο Συνέδριο του Κ.Κ., το 2016, αντικατέστησε το 65% των στελεχών της Εκτελεστικής Επιτροπής και τα δύο τρίτα των µελών του Πολίτµπιρο, είτε µε συµµάχους του είτε µε γηραιότερα στελέχη.

Χωρίς να κατονοµάζει ευθέως τις ΗΠΑ ως µείζονα απειλή εθνικής ασφαλείας, επέµεινε στην ανάγκη η χώρα του να οικοδοµήσει ισχυρότερο στρατό, παγκόσµιας κλάσης


Με τη λήξη του Συνεδρίου την Κυριακή ολοκληρώθηκε ο νέος γύρος αντικαταστάσεων, που αναµένεται να ανακοινωθεί εντός των επόµενων ηµερών. Ενα από τα βασικά ερωτήµατα στην κούρσα της διαδοχής δεν είναι αν οι θέσεις θα στελεχωθούν µε ανθρώπους του Σι (όπως επισηµαίνουν οι αναλυτές, πλέον η πλειονότητα είναι άνθρωποί του), αλλά πώς θα επιλεγούν οι ισορροπίες των στελεχών. Ενα από τα ερωτήµατα αφορά τον επόµενο πρωθυπουργό, καθώς θεωρείται βέβαιη η αποχώρηση του (67χρονου) Λι Κεκιάνγκ. Ενα σενάριο θέλει να αντικαθίσταται µε τον Χου Τσουνχουά, ο οποίος ήταν προστατευόµενος του προκατόχου του Σι, Χου Ζιντάο (γι’ αυτό και οι Κινέζοι τον αποκαλούν «ο µικρός Χου»), και κάποτε προαλειφόταν για πρόεδρος. Πλην όµως τώρα, αν εκλεγεί, θα αρκεστεί στον ρόλο του πρωθυπουργού, αδύναµου «δεξιού χεριού» του Σι, ο οποίος θα στείλει έτσι στο Κόµµα και ένα µήνυµα ενότητας.