Πολυεκατομμυριούχος, πρώην χρηματιστής, με καταγωγή από την Ινδία, είναι ο νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, ο οποίος είναι ο τρίτος πρωθυπουργός της χώρας σε διάστημα λιγότερο των δύο μηνών, αλλά και ο πρώτος ινδικής καταγωγής πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και λίγη ώρα ο Ρίσι Σούνακ είναι με τον πλέον επίσημο τρόπο ο νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, αφού η  Πένι Μόρντοντ αποχωρεί από την κούρσα για την ηγεσία των Τόρις και υποστηρίζει τον πρώην υπουργό Οικονομικών.

Ο πρόεδρος της "Επιτροπής 1922" των Τόρις έκανε τις ανακοινώσεις, ενώ ακούστηκαν δυνατές επευφημίες και χτυπήματα στα τραπέζια από τους Συντηρητικούς βουλευτές στην αίθουσα, καθώς ο Sir Graham Brady ανακοίνωσε ότι έλαβαν μόνο μία υποψηφιότητα για τον νέο αρχηγό του κόμματος. 


Η οικογένεια του Ρίσι Σούνακ μετανάστευσε στην Βρετανία τα χρόνια του 1960, μια περίοδο κατά την οποία πολλοί άνθρωποι προερχόμενοι από τις πρώην βρετανικές αποικίες έφθασαν στη χώρα για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμησή της μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σπούδασε στην Βρετανία και στη συνέχεια στις ΗΠΑ όπου γνώρισε και παντρεύτηκε την Ακσάτα Μούρθι που για πολλά ταμπλόιντ έχει περισσότερα χρήματα ακόμα και από όσα είχε η βασίλισσα Ελισάβετ.

«Πολλά έχουν αλλάξει, ένα παραμένει ίδιο. Είπα θα κάνω ότι χρειαστεί. Το έχω κάνει και θα συνεχίσω να το κάνω».

sunak_2

Η σχέση του με την εργατική τάξη

Η επικείμενη ανάληψη της πρωθυπουργίας της χώρας έφερε στην επιφάνεια δηλώσεις από το 2001, όταν ήταν 21 ετών και απαρνήθηκε τις σχέσεις του με την εργατική τάξη.

«Έχω φίλους αριστοκράτες, φίλους ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων, φίλους της εργατικής τάξης. Λοιπόν, όχι στην εργατική τάξη».

Δήλωση που μετά από χρόνια χαρακτήρισε ανόητη. «Όλοι λέμε ανόητα πράγματα όταν είμαστε φοιτητές».

Υπουργός σκανδάλων

Δεν είναι ένα, ούτε δύο τα σκάνδαλα στα οποία πρωταγωνίστησε το όνομα του Ρίσι Σούνακ.

Το πρώτο ήρθε τον Απρίλιο του 2022 όταν ενώ ήταν υπουργός Οικονομικών, του επιβλήθηκε πρόστιμο για την παραβίαση των κανόνων του lockdown.

Είχαν προηγηθεί ουκ ολίγες αναφορές των μέσων ενημέρωσης και αστυνομική έρευνα, για περιστατικά παραβίασης των κανόνων σε κυβερνητικά κτίρια, στα διάφορα lockdown, όπου γίνονταν πάρτι.

Η φήμη του αμαυρώθηκε και από το σκάνδαλο φοροδιαφυγής της συζύγου του. Ένα σκάνδαλο ύψους 20 εκατομμυρίων στερλινών.

«Η σύζυγός μου έχει κάνει τις δηλώσεις της. Πάντα ακολουθούσε όλους τους κανόνες, έχει πληρώσει όλους τους φόρους στην Βρετανία», είχε πει ο ίδιος.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήταν και ένας από τους πρωταγωνιστές του PARTYGATE καθώς παρευρέθη και εκείνος στη γιορτή γενεθλίων του πρωθυπουργού στην Downing Street το 2020.

Υπέρμαχος του θατσερισμού στην οικονομία

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είχε δηλώσει, πριν το στραπάτσο της Λιζ Τρας με το πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων για τους πλούσιους ότι «στην περίπτωση που γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, θα διαχειριστεί την οικονομία όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ, η πρώην συντηρητική πρωθυπουργός».

«Θα μειώσουμε τους φόρους και θα το κάνουμε υπεύθυνα. Αυτή είναι η οικονομική προσέγγισή μου. Θα την περιγράψω ως μία προσέγγιση κοινής λογικής στο θατσερισμό. Πιστεύω ότι αυτό θα έπραττε και η ίδια» δήλωσε ο Σούνακ στην Telegraph. Βέβαια, μετά το φιάσκο της Τρας με τις μειώσεις φόρων, ο Σούνακ θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στις κινήσεις του.


Η πλούσια σύζυγος

Η Αξάτα Μούρτι, η πάμπλουτη σύζυγος του Ρίσι Σούνακ, είναι η κόρη του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της εταιρείας τεχνολογίας «Infosys», Ναραγιάνα Μούρτι.

rishi_sunak
Η μητέρας της, σύμφωνα με την Guardian, υπήρξε η πρώτη η πρώτη γυναίκα μηχανικός που εργάστηκε για την τότε μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ινδίας.

Είναι περισσότερο γνωστή για το κοινωνικό της έργο και τη συμβολή της στη λογοτεχνία, ενώ διατηρεί ένα χαμηλό προφίλ στην Βρετανία.

Η Αξάτα Μούρτι είναι επίσης διευθύντρια της επενδυτικής εταιρείας Catamaran Ventures, την οποία ίδρυσε μαζί με τον Σούνακ το 2013, ενώ το 2010 λάνσαρε τη δική της μάρκα μόδας, την Akshata Designs.


Έχει επιλέξει να έχει καθεστώς «μη μόνιμου κατοίκου» στη Μεγάλη Βρετανία κάτι που σημαίνει ότι δεν καταβάλει φόρους για τα κέρδη της από τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό. Μαζί με τον Σούνακ έχουν δύο κόρες.