Ιράκ: Ανακαλύφθηκαν στη Μοσούλη βραχογραφίες ηλικίας 2.700 ετών
Απεικονίζουν μεταξύ άλλων έναν μαχητή να ετοιμάζεται να ρίξει ένα βέλος και φοίνικες
Αρχαιολόγοι στο βόρειο Ιράκ ανακάλυψαν βραχογραφίες ηλικία 2.700 ετών με πολεμικές σκηνές και δέντρα από την Ασσυριακή αυτοκρατορία.
Σύμφωνα με αρχαιολόγο που συμμετείχε στις ανασκαφές, οι βραχογραφίες σε μαρμάρινες πλάκες ανακαλύφθηκαν στη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, όπου οι ειδικοί εργάζονται για την αποκατάσταση του χώρου της αρχαίας Πύλης Mashki.
Η πόλη καταστράφηκε με μπουλντόζες από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους το 2016.
Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε μεγάλα τμήματα του Ιράκ και της Συρίας το 2014 και διεξήγαγε μια εκστρατεία συστηματικής καταστροφής μουσείων και ανεκτίμητων αρχαιολογικών χώρων σε μία απόπειρα να σβήσει την ιστορία.
Πώς έφτασαν στην ανακάλυψη των βραχογραφιών
Ο Fadhil Mohammed, επικεφαλής των εργασιών αποκατάστασης, είπε ότι η ομάδα εξεπλάγη όταν ανακάλυψε οκτώ τοιχογραφίες με επιγραφές, διακοσμητικά σχέδια και γραφές.
Η Πύλη Mashki ήταν μια από τις μεγαλύτερες πύλες της Νινευή, μιας αρχαίας ασσυριακής πόλης στην ιστορική περιοχή της Μεσοποταμίας.
Οι βραχογραφίες που ανακαλύφθηκαν απεικονίζουν μεταξύ άλλων φοίνικες αλλά και έναν μαχητή που ετοιμάζεται να ρίξει ένα βέλος.
«Οι γραφές δείχνουν ότι αυτές οι τοιχογραφίες κατασκευάστηκαν ή έγιναν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Σενναχερίμ», πρόσθεσε ο Mohammed, αναφερόμενος στον βασιλιά της Νεο-Ασσυριακής αυτοκρατορίας που κυβέρνησε από το 705 έως το 681 π.Χ.
Η επικράτεια του σημερινού Ιράκ ήταν η περιοχή όπου «γεννήθηκαν» μερικές από τις πρώτες πόλεις στον κόσμο. Χιλιάδες αρχαιολογικοί χώροι είναι διάσπαρτοι σε όλη τη χώρα, όπου κάποτε ζούσαν Σουμέριοι, Βαβυλώνιοι και Ασσύριοι.