Εκκλήσεις από τη Δύση για επιστροφή της Ρωσίας στη συμφωνία για τα σιτηρά - Φόβοι για νέα εκτίναξη των τιμών
ΝΑΤΟ και ΕΕ ζητούν από τη Ρωσία να επιστρέψει στη συμφωνία - Ανησυχία πως από αύριο κιόλας θα αυξηθεί η τιμή των σιτηρών
Η Ρωσία βάζει στο «κάδρο» και τον Καναδά, καθώς αναζητάει τους υπαίτιους για τη μαζική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Την ίδια ώρα, ΝΑΤΟ και ΕΕ την καλούν τη Μόσχα να επιστρέψει στη συμφωνία. Παράλληλα, η ανησυχία πως μια νέα επισιτιστική κρίση βρίσκεται προ των πυλών αυξάνεται, ενώ οι τιμές των σιτηρών αναμένεται να σημειώσουν νέα κατακόρυφη αύξηση.
Το ΝΑΤΟ κάλεσε την Κυριακή τη Μόσχα να επιστρέψει αμέσως στη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.
«Ο πρόεδρος (της Ρωσίας, Βλαντίμιρ) Πούτιν πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί ως όπλο τα τρόφιμα και να σταματήσει τον παράνομο πόλεμο στην Ουκρανία» ανέφερε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου. «Καλούμε τη Ρωσία να αναθεωρήσει την απόφασή της και να ανανεώσει τη συμφωνία κατεπειγόντως, επιτρέποντας να φτάσουν τα τρόφιμα σε εκείνους που τα χρειάζονται περισσότερο», συμπλήρωσε.
Η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ καλωσόρισαν τη συμφωνία, που επιτεύχθηκε με τη βοήθεια της Τουρκίας.
«Αυτές οι εξαγωγές βοήθησαν να μειωθούν οι τιμές των τροφίμων σε όλον τον κόσμο», σημείωσε.
Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «ανησυχεί βαθιά» για την κατάσταση όσον αφορά τη συμφωνία εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών και για τον λόγο αυτόν ανέβαλε κατά μία ημέρα το ταξίδι του στο Αλγέρι, όπου επρόκειτο να παραστεί στη Σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, ο Α. Γκουτέρες έχει «εντατικές διαβουλεύσεις», προκειμένου η Ρωσία να αναθεωρήσει την απόφασή της.
Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε επίσης τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφασή της. Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφερε στο twitter ότι: «Η ΕΕ προτρέπει τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφασή της για αναστολή της συμμετοχής της στη συμφωνία για τα σιτηρά».
Ο κ. Μπορέλ συμπλήρωσε ότι: «Η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή στη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας θέτει σε κίνδυνο την κύρια οδό εξαγωγής των τόσο απαραίτητων σιτηρών και λιπασμάτων για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας».
Έρχεται άνοδος των τιμών στα σιτηρά
Η αποχώρηση της Ρωσίας έχει προκαλέσει ανησυχία πως οι τιμές των σιτηρών αναμένεται εκ νέου να αυξηθούν. Σύμφωνα με αναλυτές αναμένεται αύριο, Δευτέρα να εκτοξευθούν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σίτου.
Τους τελευταίους οκτώ μήνες και μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία οι αγορές σίτου είναι ιδιαιτέρα ευαίσθητες, καθώς Ουκρανία και Ρωσία θεωρούνται από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιταριού στον κόσμο, σύμφωνα με το Reuters. Η Ουκρανία είναι επίσης σημαντικός προμηθευτής καλαμποκιού. Η δημιουργία του διαδρόμου, που επέτρεψε να αποσταλούν πάνω από 9 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και εμπορευμάτων ελαιούχων σπόρων από τα λιμάνια της Ουκρανίας, βοήθησε στη σταθεροποίηση των αγορών σιτηρών και τον περιορισμό των παγκόσμιων τιμών αφού έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ. Αυτή η σχετική ηρεμία όμως είναι πιθανό να τελειώσει.
«Η ανακοίνωση της Ρωσίας θα λειτουργήσει σίγουρα ανοδικά για τις τιμές του και στην αρχή της εβδομάδας είναι πολύ πιθανό να δούμε τις τιμές να ανεβαίνουν, απλώς και μόνο επειδή θα βγουν λιγότερα σιτηρά από την Ουκρανία», δήλωσε στο Reuters ο Arthur Portier της εταιρείας συμβούλων Agritel.
Ουκρανία: «Αδύνατον» να γίνουν εξαγωγές – 95 φορτωμένα πλοία σε αναμονή
Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών της Ουκρανίας λόγω του ρωσικού αποκλεισμού, είναι και πάλι «αδύνατον» να γίνουν εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια. Όπως δήλωσε ο υπουργός Υποδομών, Ολεξάντρ Κουμπράκοφ, ένα πλοίο φορτωμένο με 40 τόνους δημητριακών επρόκειτο να αποπλεύσει σήμερα με προορισμό την Αιθιοπία όμως «λόγω του αποκλεισμού του διαδρόμου των σιτηρών από τη Ρωσία, οι εξαγωγές είναι αδύνατες».
Συνολικά, 218 πλοία έχουν «εμπλακεί ουσιαστικά» λόγω της απόφασης της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία, επισημαίνει το υπουργείο υποδομών της Ουκρανίας, όπως αναφέρει το Reuters.
«Διακόσια δεκαοχτώ πλοία είναι ...μπλοκαρισμένα στις τρέχουσες θέσεις τους», ανέφερε το υπουργείο μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.
Το υπουργείο δήλωσε ότι 95 φορτωμένα πλοία που είχαν εγκαταλείψει τα λιμάνια της Ουκρανίας αναμένουν επιθεώρηση για αποστολή στον τελικό προορισμό τους και 101 άδεια περιμένουν επιθεώρηση στην είσοδο των ουκρανικών λιμανιών. Ανέφερε επίσης ότι 22 πλοία με γεωργικά προϊόντα περίμεναν να φύγουν από τα λιμάνια της Ουκρανίας.
Δεν κάνει πίσω η Ρωσία
Ωστόσο, η Ρωσία δεν φαίνεται διατεθειμένη να επιστρέψει στη συμφωνία. Η Μόσχα φαίνεται αποφασισμένη να βρει τον «ένοχο» με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας να βάζει σήμερα στο κάδρο και τον Καναδά μετά τις χθεσινές κατηγορίες προς τη Βρετανία, αφού όπως είπε ανέκτησε και ανέλυσε τα συντρίμμια των μη επανδρωμένων, τηλεχειριζόμενων αεροσκαφών και κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα αεροσκάφη αυτά ήταν εξοπλισμένα με συσκευές πλοήγησης καναδικής κατασκευής.
Παράλληλα, υποστηρίζει ότι τα τηλεχειριζόμενα, μη επανδρωμένα οχήματα επιφανείας που επιτέθηκαν στον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα χρησιμοποίησαν τον «ασφαλή διάδρομο» που προορίζεται για τη μεταφορά των σιτηρών αλλά και ότι το ένα από αυτά ενδέχεται να εκτοξεύτηκε από «πολιτικό πλοίο».
Βοήθεια από την Πολωνία
Πάντως, μετά την «απ' όριστον» αποχώρηση της Ρωσίας η Πολωνία δήλωσε ότι μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους της είναι έτοιμη να παράσχει στην Ουκρανία περαιτέρω βοήθεια στη μεταφορά βασικών αγαθών όπως σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Βαρσοβίας.